Suva planina
3.000 RSD

Suva planina – Trem 1810 m, Sokolov kamen 1523 m, Mosor 985 m by Sportski klub Alti 04.09.2022. (jednodnevna)

Suva planina se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, duga je 45 km, a široka 15 km. U geografskom smislu pripada karpatsko-balkanskoj grupi planina. Suva planina se graniči rekom Nišavom, Koritiničkom i Lužničkom rekom, a jasno je izdvojena i istaknuta od drugih geografskih celina i vidljiva sa svih strana i sa velike daljine.

Obronci Suve planine pripadaju opštinama: Niška Banja, Gadžin Han, Bela Palanka, Babušnica i Vlasotince. Kao je ovo masiv sa izuzetnim pojavnim oblicima kraškog reljefa, riznica sedimenata različite starosti bogatih fosilnom florom, Suva planina proglašena je za područje sa statusom rezervata prirode i objektom geonasleđa Srbije.

 

Najviši vrh je Trem (1.810 m), a tu su i Sokolov kamen (1.523 m), Mosor (985 m) i mnogi drugi.

Naš cilj je uspon na sva tri vrha Suve planine. Startujemo iz sela Gornja Studena. Na 5. kilometru i sa 500 m visinske razlike dolazimo na vrh Mosor. Dalje idemo 4 km sa još 500 m visinske razlike do vrha Sokolov kamen. Od ovog vrha se 1,5 km spuštamo na 1300 m na sedlo zvano Devojački grob odakle ide opet uspon 3 km sa 300 metara visinske razlike do najvišeg vrha Trem 1810 m.

Povratak je istom stazom do Devojačkog groba (ovde nas mogu čekati oni koji odustanu od uspona na Trem ili na delu staze ka vrhu ukoliko ne uspeju da stignu do vrha u vremenskom limitu). Od Devojčkog groba se spuštamo kroz šumu ka Bojaninim vodama i dalje ka Gronjoj Studeni gde smo i startovali.

Staza je ukupne dužine oko 26 kilometara i 1300 metara visinske razlike kumulativno. Takođe se može skratiti na 20 km i 1000 m, visinske razlike, ako se ne ide do Trema već samo do sedla. Staza nije za početnike i one sa slabijom kondicijom.

Svraćanje u restoran po završenoj akciji verovatno neće biti moguće, zbog dužine staze i kako ne bi u Beograd dolazili u kasnim noćnim satima.

Polazak je 04.09. u 6:00 h sa parkinga na uglu ulice Drinske i Sarajevske.
Povratak se očekuje najkanije do 23:00h

Kotizacija je 3000,oo za 40+ učesnika, manje od 40 je 3200,oo.

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

Za akciju sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće,…), najmanje 2 l vode. Kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (odeću i obuću…) koju ostavljamo u busu. Obući se prikladno pešačenju, trenerku ili drugu odeću koja je udobna.

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: