suva planina trem
2.900 RSD

Suva planina / Trem 1810 mnv by Balkan Roads 18.06.2022. (jednodnevna)

Suva planina, predstavlja jedan od srpskih planinskih bisera, toliko pleni svojom neskrivenom lepotom da privlači i turiste van Srbije.

Nalazi se nedaleko od Niša. Jovan Cvijić je svojevremeno nazvao ’’Alpi na jugu Srbije’’ zbog njenih okomitih stena koje se pružaju na severnoj strani planine. Sa te strane, deluje kao da je isečena od glavnog grebena, na jugu pak je dosta pitomija. O njoj se može ispričati hiljade priča, ali nijedna neće biti dovoljna da dočara planinu na način na koji ćemo to uraditi kada je posetimo.

Planinarimo šumskim stazama do vrha Trema i uživamo u neverovatnom pogledu.

PLAN AKCIJE:

Polazak iz Beograda u ranim jutarnjim časovima, oko 5h ujutru, od Muzeja istorije Jugoslavije. Voznja auto-putem do Niša i dolazak do Bojaninih Voda u blizini Niške banje. Odatle kreće naše višečasovno planinarenje do najvišeg vrha Suve planine Trema visine 1810 mnv.

Suva planina se u vidu potkovice prostire pravcem severozapad – jugoistok. Počinje na 3 km o Niške Banje, a završava se u Lužničkoj kotlini kod Babušnice. Središnji deo Suve planine liči na visoravan i sastavljen je od vrtača i uvala koje su prekrivene travom. Zbog sastava stena Suva planina veoma siromašna vodom I na celoj planini se nalaze tek dva izvora vode, ali zato u nižim predelima postoje brojni izvori termalne vode. Proglašena je za područje sa statusom rezervata prirode i objektom geonasleđa Srbije. Nakon uživanja I pešačenja kroz šume I travnate predele planine vraćamo se u Beograd.

Povratak u Beograd u kasnim večernjim časovima.

CENA: 2.900 RSD

Prilikom prijave plaća se celokupan iznos aranžmana.

Korisne informacije

  • Dužina pešačke staze je oko 16km u oba pravca
  • Najviši vrh je 1810m
  • Visinska razlika koja se prelazi tokom ture je 1000m
  • Zaštitite se od sunca (zaštitna krema, odgovarajuća garderoba)
  • Od opreme ponesite: udobne patike (sa tvrđim đonom), slojevitu odeću, kačket, sendviče za ceo dan, minimum 2l vode, kremu za zaštitu od sunca, rezervnu garderobu, tanku jaknu vetrovku, kabanicu u slučaju kiše. Obavezno i nešto slatko.
  • SMS poruka sa tačnim vremenom polaska i kontaktom vodiča biće Vam poslata 2 dana pred put. Ukoliko ne dobijete poruku, pozovite nas da se informišete o polasku.

 

 

 

Tagovi: suva planina trem, uspon, vrh, planina, balkan roads, oprema, staza, planinarenje, april, proleće, srbija, avantura, trem

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: