rudnik milanovac grad
1.690 RSD

Tamo gde je Rudnik, Milanovac grad by Udruženje Putolovac by Udruženje Putolovac 12.03.2022. (jednodnevna)

Putolovac te vodi u novu avanturu Tamo gde je Rudnik, Milanovac grad.

PROGRAM PUTOVANJA

Polazak iz Beograda u 07.30 h (mesto polaska:parking na Starom sajmistu, blok 20, Novi Beograd). Vožnja do Gornjeg Milanovca . Poseta Norveskoj kuci (foto stop).

Gornji Milanovac je prvi grad u Srbiji koji je planski, arhitektonski i gradjevinski napravljen pre izgradnje, sa ulicama koje se ukrstaju pod pravim uglom. Sagradjen je u kotlini pored reke Despotovice, izmedju planina Rudnik i Vujan, a po ukazu kneza Aleksandda Karadjordjevica 1853.godine. Gornji Milanovac je danas veliki industrijski centar moravickog okruga i citavog rudnickog kraja u kome je pored savremenih stambenih i poslovnih objekata sacuvana i mala ambijentalna celina iz 19.veka na glavnom gradskom trgu. Ovaj istorijski kompleks cine zgrada bivseg Okruznog nacelstva ispred koje se nalaze biste znamenitih istorijskih licnosti a u neposrednoj blizini je i crkva Svete Trojice. Na uzvisenju iznad grada podignut je sredinom 20.veka memorijalni kompleks Brdo mira, posvecen svim zrtvama stradalim tokom Drugog svetskog rata. Jedan od simbola grada je i Norveska kuca, podignuta u znak secanja na zrtve stradale u nacistickim logorima u Norveskoj. Poseta glavnom gradskom trgu i crkvi Svete Trojice, a zatim odlazak na Brdo mira. Slobodno vreme za setnju i kratak predah. Nastavak puta do Takova. Poseta muzeju Drugog srpskog ustanka u centru Takova i obilazak spomen kompleksa Takovski grm.

Spomen kompleks Takovski grm obuhvata prostor na kome je na Cveti 1815.godine srpski narod predvođen Knezom Milošem Obrenovićem doneo istorijsku odluku o nastavku borbe za oslobođenje Srbije, čime je počelo stvaranje moderne srpske države. Na najlepšem mestu u Takovu mogu se videti: legendarni Takovski grm pod kojim je Knez Miloš izgovorio istorijske reči “Evo mene eto vas, rat Turcima”, prvi spomenik podignut u čast ustanika 1887.godine kao i spomenik iz novijeg vremena koji prikazuje Kneza Miloša i arhimandrita Melentija Popovića u momentu proglašenja ustanka. Nakon obilaska slobodno vreme za odmor, osveženje i rucak u tradicionalnom restoranu Zapis koji se nalazi na ulazu u kompleks. Nastavak puta do Rudnika.

Rudnik, najviša planina Šumadije nalazi se na oko 100 km od Beograda. Najstarija naselja na Rudniku datiraju još iz rimskog doba o čemu svedoče ostaci antičkih građevina koje lokalno stanovništvo zove Gradovi. U srednjevekovnoj Srbiji Rudnik je bio centar čitavog kraja u kome je despot Đurađ Brankovic imao svoj letnjikovac i utvrđenje na vrhu vulkanskog brda Ostrvica. Prvi srpski dinar iskovan je na Rudniku a rudnici olova i cinka koji i danas rade oduvek su bili predmet interesovanja brojnih osvajača. Najviši vrh Rudnika je Cvijićev vrh visok 1132 metra. Na lokalitetu Prljusa udaljenom od centra mesta oko 3 km otkriveni su ostaci praistorijskog rudnika sa vise od 20 rudarskih okana. Prostor je zasticen i uredjen za posete kao jedan od rudnickih vidikovaca sa fantasticnim pogledom na veliki deo Sumadije! Poseta crkvi Svetog Djordja a zatim polazak na laksu pesacku turu do arheoloskog lokaliteta Prljusa (staza je laka i ne zahteva posebnu fizicku kondiciju, ukupna duzina u oba smera oko 6 km). Slobodno vreme na vidikovcu do polaska za Beograd u kasnim popodnevnim satima. Dolazak na mesto polaska do 21h.

NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI.

ZA OVAJ IZLET SE MOGU PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM

CENA IZLETA PO OSOBI: 1690  DINARA

Deca od 5 do 12 godina plaćaju 1000 dinara i imaju sedište u autobusu.

Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu

Cena uključuje:
Cena NEuključuje:
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: