taorska vrela
1.600 RSD

Taorska vrela by Alti Sportski Klub by Alti klub 02.04.2022. (jednodnevna)

Taorska vrela se nalaze na teritoriji grada Valjeva u selu Donji Taor. U podnožju krečnjačkog platoa, na jugoistočnom kraju doline, sa severne strane iz pećinskog otvora izbija vrelo. Nizvodno od ovog vrela nataložena je najveća akumulacija bigra u ovom delu Srbije. Ona je ispresecana mnoštvom živopisnih kaskada i slapova, sa ostacima nekadašnjih vodenica, koji se završavaju vodopadom na ušću Vrelskog potoka u reku Skrapež, visine oko 4,5 m kojoj je izvorište ispod planine Povlen. Spomenik prirode „Taorska vrela“ nalazi se u postupku zaštite i na njegovom području je predviđen režim zaštite II stepena.

Naš plan je kružna tura oko 15 kilometara dolinom reke Skrapež ka zaseoku Ćirovina i potom Radanovci, a onda uz brojne vidikovce preko Taorske stene do Donjeg Taora. Sa pređenom visinskom razlikom oko 600 metara.

Polazak iz Beograda je 02.04. u 06:30 h, sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 21.30 h.

CENA: 1600,oo

INFO I REZERVACIJE

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452)

Kotizacija: 1600,oo (preko 40 učesnika) 1800,oo (do 40)

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, u protivnom novac neće biti vraćen 

Dodatne napomene:

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Obući se prikladno pešačenju tj obuću koja se ne kliza (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu prilagođenu godišnjem dobu. Najbolje je imati na sebi slojevitu odeću. Sve što ponesete duplo (obuću, odeću…) može se tokom pešačenja ostaviti u busu.

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

Ako ste početnik imamo par saveta za vas za ugodniji boravak na planini.

 

 

Tagovi: taorska vrela, srbija, planinarenje, avantura, hiking, vidikovac, taorska stena, donji taor

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: