taorska vreka srbija
2.000 / 500 RSD

Taorska vrela – Sremušijada by Srbija za mlade by Srbija za mlade 30.04.2022. (jednodnevna)

Taorska vrela by Srbija za mlade.
Taorska vrela su jedna od najlepših izvora i slapova u Srbiji. Fotografije Taorskih vrela su nekad ponosito krasile svaku brošuru koja je služila za predstavljanje nekadašnje velike države SFRJ. S obzirom na to da najviše vode ima tokom proleća, logično je da je to idealno doba godine kad vrela u najvećem obimu pokazuju svoj originalni izgled. U predivnom prirodnom ambijentu, gde se vrela nalaze, nekada je postojalo čak 12 vodenica, od kojih su neke opstale do danas. U podnožju krečnjačkog platoa, sa severne strane oivičenog okomitom liticom visine 5 m, iz pećinskog otvora izbija vrelo. Preko nataloženih bigrenih naslaga (kaskada) na kratkom rastojanju su stvoreni brojni slapovi i vodopadi odakle se voda dalje uliva u reku Skrapež, podno Povlena.

– Ukupna dužina staze oko 15 km
– Kondiciona težina 4/10

PLAN I PROGRAM PUTA:

U 7.00 polazak iz Beograda

oko 10.30
Dolazak na Makovište

oko 11-14
Pešačka tura Makovište – Donji Taor , dolazak na taorska vrela, razgledanje.

oko 14-17
Nastavak Donji Taor – Radanovci – Lučići – Ražana

oko 17-18.30
Večera u domoćinstvu Stojanić u Ražani (fakultativno)

oko 19.00
Polazak za Beograd

oko 22.00
Očekivani dolazak u Beograd. Očekivani dolayak u Novi Sad je oko ponoći.

**Satnica puta je napisana okvirno i ona zavisi od brzine kretanja celokupne grupe

CENA: 2000 RSD (sopstveni 500 RSD)

U cenu uključeno:
– Prevoz (Beograd – Makovište – Ražana – Beograd)
– Usluge vodiča
– Organizacija i vođenje ture

U cenu nije uključeno:
– Obroci tokom ture
– Redovna godišnja članarina “Srbija za mlade” 500 RSD

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

NAČIN PLAĆANJA: Preko tekućeg računa po izdatim instrukcijama organizacije, 50% prilikom rezervacije, ostatak do 5 dana pred put.

VAŽNE NAPOMENE:

1. Veoma je bitno da je učesnik/ca dovoljno fizički spreman/a za pešečenje i da učesnik/ca nema nekih zdravstvenih problema zbog kojih ne bi mogao/la da izdrži uspon. Ako postoji neki zdravsteni problem učesnik je dužan da to prijavi prilikom prijavljivanja za akciju.

2. Vodič uspona zadržava pravo da skrati ili promeni trek usled nepovoljnih vremenskih uslova.
Takođe, vodič uspona zadržava pravo da ne dozvoli uspon učesnicima sa neodgovarajućom opremom kao i da udalji sa uspona nedisciplinovane učesnike. Organizator ne odgovara za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane višom silom ili samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima koje učesnici nisu prijavili vodičima, kao i za nesreće izazvane pod uticajem alkohola i drugih nedozvoljenih sredstava.

3. Svi učesnici moraju da se tokom svakog uspona drže grupe i da se poštuju svaku odluku planinskog vodiča

4. OBAVEZNA OPREMA: ranac, planinarske cipele, slojevita garderoba, duge nogavice, presvlaka, vetrovka, kabanica (za svaki slučaj kiše), kačket/šešir, naočare za sunce, krema za sunce, lična karta i/ili zdravstvena knjižica.

5. HRANA I PIĆE: hrana za uspon (sendviči, voće, slatkiši i slično), obavezno minimum 2l vode

6. Svi učesnici potpisuju IZJAVU UČESNIKA AKTIVNOSTI i moraju da se tokom pešačke ture drže grupe i da se ponašaju u skladu sa savetima planinarskih vodiča.

7. Poštujte prirodu. Ponesite kese za smeće i nikad ne ostavljajte ništa za sobom.

8. Može se desiti da, ako bude manje padavina na Taorskim vrelima bude manje vode.

OPIS STAZE:

Autobus nas ostavlja na raskršću u mestu Makovište, odakle kreće naša pešalka tura. Spuštamo se od raskršća nizbrdo putem, okolo, i kod mosta na Skrapežu skrećemo desno ka Taorskom vrelu. Put je zemljani, utaban i posle par stotina metara dolazimo do mesta gde se voda iz vrela uliva u reku. Odatle penjemo udesno ka vrelu, obilazimo vodenice, a nakon toga se vraćamo do reke i nazad se do mosta na reci Skrapež, skrećemo desno i nastavljamo putem uzbrdo do škole gde će biti svečano otvaranje manifestacije. Posle predviđenog zadržavanja na manifestacija, nastavljamo pešačenje i nakon nekoliko kilometara dolazimo do asfaltnog puta u zaseoku Ćirovina. Odatle imamo uspon do spomenika Žikici Jovanoviću – Špancu. Tu je lepo mesto za odmor i osveženje. Od spomenika nastavljamo makadamskim putem nekoliko narednih kilometara kroz šumu, a onda pored seoskih kuća, do silaska na asfaltni put. Odatle se ide par kilometara po tom putu do centra sela Radanovci, pod nazivom Borak. Tu se može takođe napraviti pauza, postoji prodavnica i nastrešnica sa stolovima. Pokraj crkve i škole se kreće ka istoku i dolazi do izvora Zmajevac. Odatle nas ponovo čeka makadamski put, a ubrzo zemljani i kameniti deo kroz Ridove. Imaće i deo četinarske šume, pre silaska kroz Lučiće, gde ćemo svratiti u domaćinsto Stojanović. Onda nastavljamo ka pruzi gde nas čeka autobus.

NAČIN PLAĆANJA: Preko tekućeg računa po izdatim instrukcijama organizacije, 50% prilikom rezervacije, ostatak do 5 dana pred put.

Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana preputovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 16. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi itd) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Shodno zakonu o turizmu Republike Srbije, ovaj program nije pokriven garancijama osiguranja u slučaju insoventnosti i naknadi štete. Cilj ovog putovanja jeste promocija i razvoj omladinskog turizma Srbije kao i promocija aktivnog odmora kod mladih. Uz ovaj program važi pravilnik o izvođenju tura organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje.

 

 

 

Tagovi: taorska vrela, taor, slapovi, avantura, pllaninarenje, srbija, srbija za mlade, makovište, skrapez, lučići, ćirovina, donji taor

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: