tara biće
5.000 RSD

TARA, BIĆE – dvodnevna avantura by Hiking Tour Serbia 10.07.2021 - 11.07.2021. (2 dana)

Tražili ste Taru, Tara biće! Mesto koje je bog Tar sa razlogom odabrao za svoj dom. Isto je učinila i čuvena omorika koja je godinama čekala svog pronalazača fino ušuškana među ostalim četinarima. Ovde reke postaju jezera, pastiri se pretvaraju u proroke, a vidikovci zbore i više od hiljadu reči.

TARA, BIĆE!
DATUM: 10-11.07.2021.
CENA: 5000 DIN (SVE SOBE SA KUPATILOM)
FAKULTATIVA: SPUST DRINOM ČAMCIMA OD PERUĆCA DO KUĆICE NA DRINI 1.700 RSD
SMEŠTAJ: CAMPING AND APARTMENTS ZIP

KOJI JE PROGRAM?

10.07.2021. NOVI SAD – BEOGRAD – MANASTIR RAČA – IZVOR LAĐEVAC – LJELJENSKA STENA – KRSTAČA – CRNJESKOVO – KUĆA TARABIĆA – ZIP APARTMANI
Polazak iz NOVOG SADA sa parkinga kod Sajma (restorani Knin i Trojka, klub Ambar) u 05:00h , iz BEOGRADA u 06:15h sa velikog parkinga Sava Centra (okretnica autobusa 27e i 35). Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska. Vožnja preko Valjeva ka Bajinoj Bašti i Tari.
U jutarnjim časovima očekuje nas dolazak do MANASTIRA RAČA koji je savršeno ušuškan u podnožju Tare uz istoimenu reku. U manastiru ćemo napraviti pauzu i polako se spremiti za ono što nas očekuje.
Nakon posete manastiru sledi kratka šetnja do IZVORA LAĐEVAC udaljenog oko 2km, po uglavnom ravnom terenu, a nakon što se fino osvežimo na izvoru, ostaje još 2km povratka natrag do manastira. Ukupna dužina šetnje je oko 4km.
Vraćamo se u bus, odlazimo do mesta po imenu Šljivovica i tu kreće naša druga šetnja duga 8.5 km. Prvo na šta ćemo naići je malo simpatično jezero po imenu Jarevac. Posle toga slede tri vidikovca od kojih svaki pruža lepši pogled od predhodnog. Prvo LJELJENSKA STENA, potom KRSTAČA i za kraj fantastično CRNJESKOVO.
Ostaje nam još kratka vožnja do Kaluđerskih bara, odakle krećemo na poslednju šetnju za ovaj dan, dugu 5 km. Pratićemo tok malene Konjske reke kroz predivnu četinarsku šumu kako bismo izbili u selo Kremna gde nas čeka čuveni dom proroka Tarabića koji ćemo posetiti u slučaju da u to doba bude otvoren.
Vraćamo se u autobus i odlazimo do smeštaja na i te kako zaslužen odmor.
11.07.2021. ZIP APARTMANI – TEPIH LIVADA – BANJSKA STENA – JEZERO SPAJIĆ – ZAOVINE – SPUST ČAMCIMA OD PERUĆCA DO KUĆICE NA DRINI (FAKULTATIVNO) – BEOGRAD – NOVI SAD
U ranim jutarnjim časovima pakujemo stvari u autobus i krećemo ka Mitrovcu. Prvo nas očekuje čuvena TEPIH LIVADA koja je svoj naziv dobila po osećaju koji stvara hodanje po istom.
Nakon toga krećemo u 6km dugu šetnju ka najpoznatijem vidikovcu na Tari – BANJSKOJ STENI. Staza nas vodi delom preko livada i kroz borovu šumu, a usput ćemo stati na još par vidikovaca od kojih je najpoznatiji Velika stena.
Ulazimo u autobus i vozimo se ka brani na jezeru ZAOVINE. Šetnju dugu 4km počinjemo spuštanjem asfaltnim putem ka zaseocima Lazići i Spajići. Dolazimo do malog akomulacionog jezera SPAJIĆI ušuškanog ispod litica na kojima je Pančić prvi put pronašao čuvenu omoriku. Posle uživanja u lepotama jezera pratimo tok Belog Rzava ka velikoj brani. Očekuje nas uspon uz istu gde nas sa jedne strane čeka vidikovac na jezero Spajići, a sa druge predivno jezero Zaovine.
Vozimo se ka brani na jezeru Perućac gde nas za kraj očekuje fenomenalno FAKULTATIVNI SPUST ČAMCIMA OD PERUĆCA DO KUĆICE NA DRINI uz asistenciju skipera. U toku spusta ćemo moći da se divimo ovoj reci, a i da se pokoji put okupamo. Spust traje 2-4 časa, zavisno od vodostaja, košta 1.700 rsd po osobi i l očekuje nas predobra avantura.
Oni koji ne budu želeli na izlet moći će da uživaju u nekom od restorana na obali reke Drine.
Za kraj ove avanture nećemo propustiti priliku da svi zajedno uživamo u pogledu na čuvenu KUĆICU NA DRINI, koja predstavlja jedan od simbola ovoga kraja.
Nakon toga ostaje nam još samo povratak ka Beogradu i Novom Sadu u kasnim večernjim časovima.
Ako se niste još uvek zaljubili u svoju zemlju, možda možemo da vam pomognemo! Naš novi blog post!

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu, a u busu su propisane, stoga nemojte se nikako libiti da ih nosite.
– Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu iz ranca za više obroka, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.
– Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi, udobna garderoba.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.
– Kabanica, rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje

VAŽNE NAPOMENE!!! Tara biće!

– U cenu su UKLJUČENI: prevoz do svih odredišta iz programa, usluga jednog noćenja u apartmanima Camping & Apartments Zip, kao i boravišna taksa
– Smeštaj je u višekrevetnim apartmanima koji su uredni i čisti. Svaka soba ima sopstveno kupatilo.
Spust čamcima od Perućca do Drine je fakultativnog karaktera, trajaće od 2-4 časa u zavisnosti od vodostaja Drine, a cena je 1.700 rsd. Minimalan broj za krstarenje je 10 osoba, prijave se obavljaju prilikom prijave za akciju.p
– Broj prijava će biti ograničen, a interesovanje je ogromno, te vas molimo da nam pišete u inboks što pre ukoliko želite sa nama na ovu avanturu, rezervacije krećemo da beležimo odmah, kada formiramo grupu, šaljemo vam podatke o načinu uplate ture.
– Organizatori zadržavaju pravo izmene programa usled nepredviđenih okolnosti, nemogućnosti pristupa određenim deonicama ili čak otkazivanje putovanja.
– Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete broj osoba, njihova imena, brojeve telefona i mesto polaska na put. Nakon prijave i uplate zbog blizine samog događaja biće nemoguće otkazati prevoz i smeštaj, ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe. Tara biće.
– FREE HIKING TURE se NE PLAĆAJU, na dobrovoljnoj bazi su, pri kraju putovanja imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi svaka tura.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnos.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada su u pitanju satnice, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.

– Molimo sve učesnike naših putovanja i šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.

 

 

 

Tagovi: tara, avantura, planinarenje, hiking tour serbia, planina, bog tar, srbija, banjska stena, manastir rača, kućica na drini, ljeljenska stena, CRNJESKOVO, krstača, tepih livada, zaovine

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: