tarabunjanje
4.900 RSD

TARABUNJANJE – jesen na Tari by Hiking Tour Serbia 30.10.2021 - 31.10.2021. (2 dana)

TARABUNJANJE – jesen na Tari. Jesen je već otškrinula pokoja vrata, ali kroz naše prozore i dalje dopire sunce. Pedeset nijansi crvene nigde nije lepše analizirati nego na Tari. Ovaj put idemo tamo gde se ne dolazi slučajno, ovaj put obilazimo njenu srž, a nije koska, zaranjamo u dubinu, a nije more, idemo visoko, a nije svemir. Mada, Kosmos kaže može!

KOJI JE PROGRAM?

30.10.2021. NOVI SAD – BEOGRAD – PREDOV KRST – BILJEŠKA STENA – PREDOV KRST
Polazak iz NOVOG SADA sa parkinga kod Sajma (restorani Knin i Trojka, klub Ambar) u 05:00h , iz BEOGRADA u 06:15h sa velikog parkinga Sava Centra (okretnica autobusa 27e i 35). Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska. Vožnja autoputem ka Valjevu i Bajinoj Bašti, uz mogućnost ulaska još nekih putnika na usputnim stajalištima.
U ranim jutarnjim časovima stižemo do PREDOVOG KRSTA. Počinjemo sa 12 km dugom šetnjom uglavnom po laganom terenu.
Okruženi smo gustom šumom, dok nam drveće pomaže da rastumačimo koje sve nijanse crvene na ovom svetu mogu postojati. Idemo ka BILJEŠKOJ STENI, vidikovcu koji je podjednako opčinjavajuć, kao i njegova poznatija varijanta – Banjska stena, ali ni upola prometan, tako da nas ovde očekuje apsolutni mir. Ovaj vidikovac je takođe i poznat po kolibi, u kojoj je sniman čuveni film Neke ptice nikad ne polete.
Vraćamo se natrag istom stazom i smeštamo u planinarskom domu. U večernjim časovima se možda može slučajno dogoditi da bude nekog kuvanog vina i sličnih zavrzlama…
31.10.2021. PREDOV KRST – VELIKI STOLAC – SJENIČ – BEOGRAD – NOVI SAD
U ranim jutarnjim časovima počinjemo naš hajk dug 20 km u toku kog ćemo napraviti nešto više od 600 m visinske razlike. Širok makadamski put nas vodi kroz gustu šumu, ka najvišem vrhu Tare, poznatom kao VELIKI STOLAC, sa kog se pruža nestvaran pogled ka Drini i Višegradu, a svedoke istog ostavlja bez daha.
Nakom uspona sledi lagani spust, većim delom istom stazom, osim jedne deonice, koja nas vodi do vidikovca SJENIČ, poznatog po tunelu napravljenom od drvenih okvira. Pogled seže u nedogled, ka stenama načičkanim četinarima i objašnjava nam zašto je bog Tar baš ovu lepoticu odabrao da mu bude dom.
Ostaje nam još deonica nazad do PREDOVOG KRSTA, gde nas čeka autobus i povratak nazad ka Beogradu i Novom Sadu.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje.
– Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.
– Hrana, voće, grickalice, slatkiši za usputne pauze u toku šetnji.
– Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.
– Rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.
– Kupaći, peškir, papuče

CENA: 4.900 RSD

SMEŠTAJ: TARWEEK PLANINARSKI DOM (SOBE: 1/2, 1/3)
*BROJ PRIJAVA OGRANIČEN KAPACITETOM PLANINARSKOG DOMA NA SVEGA DVADESETAK UČESNIKA, A POTREBNO JE PRIJAVITI SE DO SUBOTE 2.10.2021.

VAŽNE NAPOMENE!!!

– Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi udruženja Ekotopia (članstvo za 2021.godinu je besplatno, a dobija se jednostavno, popunjavanjem sledećeg linka https://forms.gle/U1t5wxUftmYuP4yCA )
– Donacijom u gore navedenoj vrednosti naši članovi pokrivaju: troškove prevoza do svih odredišta iz programa, kao i jedno noćenje u planinarskom domu Tarweek (dvokrevetne i trokrevetne sobe)
– Pišite nam u inbox, vaše rezervacije krećemo da beležimo odmah, kada popunimo sve kapacitete, šaljemo vam podatke o načinu plaćanja. Nakon uplate, zbog blizine samog događaja neće biti moguće otkazati učešće, ali je kao i uvek moguće da pronađete zamenu.
– Organizatori zadržavaju pravo izmene programa usled nepredviđenih okolnosti, nemogućnosti pristupa određenim deonicama ili čak otkazivanje putovanja, ukoliko nam nove mere propišu zabranu boravka u busu ili u slučaju da bude bilo kakve druge zabrane koja bi nepovoljno mogla uticati na putovanje.
– Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete broj osoba, njihova imena, brojeve telefona i mesto polaska na put uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji. Nakon prijave i uplate zbog blizine samog događaja biće nemoguće otkazati prevoz i smeštaj, ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe.
– FREE HIKING TURE se NE PLAĆAJU, na dobrovoljnoj bazi su, pri kraju putovanja imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi svaka tura.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose ISKLJUČIVO POZITIVNE VIBRACIJE, VEDAR DUH I DOBRO RASPOLOŽENJE. Vidimo se.
 

 

Tagovi: tarabunjanje, jesen, jesen na tari, tara, planina, planinarenje, avantura, srbija, hiking tour serbia, predov krst, biljška stena, vidikovac, neke ptice nikad ne polete, koliba

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: