najlepše planine srbije
Na upit

Tri najlepše planine Srbije: Zaljubi se u svoju zemlju

Planine Srbije, omiljene lokacije avanturista, zauzimaju najveći deo teritorije Srbije. S obzirom na taj podatak, činjenica je da predstavljaju veliki turistički potencijal naše zemlje i da su sve više voljene i posećivane. Za vas smo izdvojili tri najlepše planine Srbije koje želimo da predstavimo i na taj način vas upoznamo sa njima i sa onim što nude. U slučaju da planirate vikend odmor ili kratak izlet planine su pravi izbor, a ove tri će sasvim sigurno zadovoljiti sve vaše (avanturističke) potrebe – za aktivnim odmorom, avanturom i razonodom. 

 

TARA – najlepša planina Srbije 

Bilo je to leto 1981. godine kada je Tara zbog svoje raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta,  proglašena nacionalnim parkom i značajnim planinskim područjem u Srbiji. Po mišljenjima mnogih jedna je od najlepših planina Srbije. A proglašena je i najšumovitijom. 

Ušuškana u zapadnom delu naše zemlje, prepoznatljiva je upravo po svojoj netaknutoj prirodi, gustim šumama, jezerima, najlepšim vidikovcima i po toliko avantura koje nam pruža. 

Sama pomisao na Taru stvara nam sliku njenih gustih šuma. Tako je i jedan od njenih simbola Pančićeva omorika – retki četinar koji je Josif Pančić pronašao 1875. godine na Zaovinama, na brani Lazići gde se može danas videti tabla koja ukazuje na to. A, tu je i još jedan njen simbol – mrki medved. 

Tara je stanište za preko 50 jedinki mrkih medveda. Ali ne plašite se, mogućnost da ih sretnete na Tari je mala, s obzirom na to da su oni plašljivi i da na čoveka ne gledaju kao na plen. Na Tari se mogu i videti table koje upućuju na njih i na ponašanje koje se preporučuje ukoliko dođe do susreta. 

Prosečna nadmorska visina Tare iznosi oko 1200m, a njen najviši vrh je Kozji rid sa visinom od 1591m, koji možete osvojiti uz pratnju planinarskog društva. 

Nekoliko ideja za šta obići na Tari

Kako su planine Srbije poznate raznovrsnošću prirodnih potencijala, tako je Tara poznata po najlepšim vidikovcima, a mi vam predlažem da prošetate do jednog od najlepših vidikovaca u Srbiji, do Banjske stene. Za malo veću avanturu i posetu vrhu koji još uvek nije toliko poznat popnite se na vrh Janjač i uživajte u pogledu na Zaovine i Višegrad. Zatim, tu su i još dva vidikovca za koje preporučujemo offroad avanturu. To su Sjenič, Bilješka stena i Zmajevac. I još vidikovci Crnjeskovo i Osluša.. Ma, na koji god da se uputite svaki  će vas oduvati svojim pogledom, .

Ako poželite da uživate u prirodi uz vodu i napravite možda neki piknik, možete posetite jezera – Zaovinsko, Spajići i Lipovica. Vožnjom uz Perućac ne propustite da se upoznate sa najkraćom rekom u Evropi, rekom koja nosi i naziv Godina, zbog svoje dužine od 365m. Da, u pitanju je reka Vrelo. Posetom manastira Rača možete prošetati i doći do izvora Lađevac što može biti sjajna kombinacija povratka u istoriju i avanture.

Za upoznavanje Tare na autentičan način, želimo da vam predstavimo nekoliko sela čiji će vas stanovnici sigurno raširenih ruku dočekati. To su Jagoštica koja broji svega 65 stanovnika, Solotuša koja je jedna od najstarijih naselja, selo Beserovina, Rača.. Posetom tim selima podstičemo zajedno seoski turizam. 

A kojim aktivnostima možete upotpuniti boravak? 

Aktivnosti kojma se možete prepustiti na Tari su veslanje na dasci (SUP), kajakarenje, planinarenje, jahanje konja, kanjoning, biciklizam, off road avanture, posmatranje mrkih medveda.. 

Veslanje na dasci i kajak su omiljene aktivnosti nas željnih novih avantura. To iskustvo može se isprobati na reci Drini ili jezeru Zaovine.

Hvala na stazama! – je ono što često pomislimo dok planinarimo. Na Tari je obeleženo ukupno 290km pešačkih staza. Mi vam preporučujemo hajk do vrha Tare, do Predovog krsta, vrha Janjač.. Staze nisu preterano zahtevne, a nestvarno su lepe i vredne svakog pređenog koraka.

Na Tari se možete oprobati u jahanju konja ili ako već jeste, onda obnoviti gradivo. Konjički klub Dora je, tokom sezone smešten na Kaluđerskim barama, tu je kako za početnike, tako i za iskusnije jahače, za one koji žele obuku, pa i za one koji se takmiče ovom sportu.

Trenutno i najatraktivnija adrenalinska aktivnost na Tari je kanjoning. Strava avantura u kojoj možete na jedinstven način dodatno upoznati pravu prirodu Tare – njene kanjone i vodopade. Ne propustite kanjoning sledeći put kad posetite Taru. Sezona tek kreće.

Biciklizam je sjajan način za upoznavanje nacionalnog parka, tako da su trenutno na tom području obeležene tri biciklističke rute. Njima se mogu obići lokacije poput Zlatibora, Mokre Gore, Šljivovice, Osluše, Rastišta, Perućačkog jezera..

Zahvaljujući off road avanturama možete istražiti i ona mesta i vidikovca do kojih je sopstvenim prevozom teže doći. I do kojih je u pratnji lokalaca nekako lepše i ispunjenije, imajte na umu da oni poznaju najlepše kutke ovog nacionalnog parka.

Posmatranje mrkih medveda. Iskustvo za sebe. Način da vidite medvede, naravno uz pratnju rendžera parka. Tura traje nekih 4 do 5 sati i periodi kad se ona realizuje jeste od maja do oktobra. Ako ih se ne plašite, eto načina da vidite najveću zver Evrope.         

 

STARA PLANINA – neistražena planina Srbije 

Omiljena među planinama, divlja, netaknuta, puna prirodnih lepota i još uvek nedovoljno istražena, Stara planina je prava destinacija za aktivan odmor – za avanturiste zbog svih sadržaja, adrenalina i zabave, a i za one koji tragaju za planinskim mirom i šetnjama do besvesti. Da li znaš da je Stara planina poznata i kao Balkan planina ili samo Balkan? Zapravo je naziv Balkan persijskog porekla i znači “brdoviti kraj”. Reklo bi se, opravdan naziv.  

Stara planina je smeštena u istočnoj Srbiji, na samoj granici između Srbije i Bugarske. Iako se znatno manji deo planine nalazi u našoj zemlji, ono što je strava jeste što i taj mali deo ima toliko toga da ponudi.

Planina administrativno pripada opštinama Zaječar, Knjaževac, Pirot i Dimitrovgrad. 

Za park prirode je proglašena 1997. godine. Kao područje prve kategorije od velikog je nacionalnog značaja sa stanovišta biljnog i životinjskog sveta, a i svojim geološkim, geomorfološkim, hidrološkim i hidrografskim pojavama i dokazuje.  

Ova planina nosi sinonim krov uže Srbije. Sa visinom svojih vrhova koje dostiže taj naziv je i opravdan. Najviši vrh Stare planine kod nas je Midžor, sa visinom od 2169m. A najviši vrh čitavog masiva se nalazi u Bugarskoj. U pitanju je vrh Botev, čija je visina 2376m. 

Nekoliko ideja za šta obići na Staroj planini 

Pa ne znamo ni odakle da počnemo.. Da li prvo spomenuti vodopade koji su biseri ove planine ili autentična sela koja ne smete zaobići pri poseti, ili reke za koje se stanovništvo Stare planine toliko borilo, ili vrhove planine sa kojih bivate nagrađeni pogledom na beskonačnost prirode i zelenila..

Hajmo da krenemo od podnožja, od autentičnih sela koji Staru planinu čine posebno  dragom mnogima pri prvoj poseti. Stanovništvo tih sela i razgovor sa njima je sve što hrani dušu – i njima, a i nama.

U potrazi za autentičnim pričama i izgledom, planine Srbije kriju sela koja vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim, a mi vam predlažemo posetu najautentičnijem selu Topli Do. Selo se nalazi na samoj granici sa Bugarskom i od Pirota je  udaljeno tridesetak kilometara. Prema nekim podacima, ovo selo se nije menjalo u proteklih 100 godina, o čemu svedoče i  kuće koje se mogu videti – od slame, blata, drveta. Neverovatni prizori!

Ono po čemu se Topli Do i njegova okolina izdvaja od ostalih staroplaninskih sela je bogatstvo vodopadima. Tako da se ne daleko od sela nalaze skriveni biseri planine – Donji i  Gornji Piljski, Činguljski vodopad i Kurtulski skok. 

Pored tih, na Staroj planini možete posetiti i najfotogeničniji vodopad, a to je Tupavica. Ona        se nalazi u blizini sela Dojkinci. Pored posete samom selu i vodopadu Tupavica, predlažemo još jedan lokalitet koji se nalazi  u blizini, a to su Rosomački lonci ili Slavinjsko grlo.           

Dva naziva, a jedan lokalitet. Kako se nalazi između sela Slavinja i Rosomač – tako su oba sela prisvojila i dala svoje nazive.U pitanju je kanjon reke Rosomače, koji je do skoro posećivao mali broj turista, uglavnom su to bili zaljubljenici u prirodu, dok je danas postao svojim neobičnim izledom posebno popularan  i valorizovan. 

Zatim, najpristupačniji vodopad je vodopad Bigar koji se nalazi na magistralnom putu Knjaževac-Pirot. 

Još sela koja preporučujemo da posetite i doživite jesu Dojkinci, Slavinja, Temska, Balta Berilovac..  

Ako posećujete selo Temska, ne propustite i manastir Sv. Đorđe, Temska i piknik ili kratak predah kraj reke Temištice

Jedan dan obavezno izdvojite, ako volite planinarenje, za osvajanje vrha Babin Zub i Midžor. Osvajanje Babinog Zuba biće vam usputna stanica ka Midžoru. Staze su odlično obeležene i za tu avanturu će vam trebati nekoliko sati, uz pauze za odmor, rashlađenje i na kraju uživanje na krovu uže Srbije. 

Planine Srbije toliko toga imaju da nam ponude – od najlepših vodopada, vidikovaca, znamenitosti, sela, manastira, avantura. Naše je samo da istražujemo, da ih upoznajemo i čuvamo.

A kojim aktivnostima možete upotpuniti boravak?

Na Staroj planini možete se prepustiti sledećim avanturama – skijanje, planinarenje, istraživanje skrivenih vodopada, biciklizam i panoramska vožnja gondolom. 

Planine Srbije neguju  skijanje, kao zimsku aktivnost koja postaje sve popularnija među svim uzrastima. S obzirom da je Stara planina skoro pet meseci tokom godine pokrivena snegom  skijanje se tu brzo razvilo i postala je omiljena ski destinacija skijašima širom Srbije.

Kao glavna aktivnost, tačnije aktivnost zbog koje ne možemo zamisliti dolazak na ovu planinu je planinarenje. To može biti prava avantura koju ćete prepričavati dugo. Samo krenite u pohod na vrhove Midžor, Babin Zub, Tupanar i Mirica. Go explore!

Istraživanje skrivenih vodopada Stare planine je pravi doživljaj. Pejzaži koji se mogu videti  na putu ka još uvek slabo istraženim vodopadima ostaviće vas bez daha – krenite ka vodopadu Donji Piljski ili Čunguljski i videćete o čemu pričamo.

Biciklizam još uvek nije dovoljno valorizovan, tačnije jeste među ozbiljnim biciklistima koji na planinu krenu sa svojim biciklama, opremom i detaljnim planom vožnji. Budući da se na planini nema gde iznajmiti bicikl, morali biste poneti vaš. Mi vam predlažemo da pružite priliku i ovakvom istraživanju planine. 

Panoramska vožnja gondolom omogućiće vam da sagledate planinu iz više uglova i nadivite se njenom lepotom. Ukoliko posetite Staru planinu zimi, a ne skijate onda vam preporučujemo da se bar jednom vožnjom poponete i osmotrite vence ove planine prekrivene snegom. 

 

ZLATAR – najsunčanija planina Srbije 

Naša zlatna planina, ime je dobila po plemenitom metalu,a svojim karakteristikama i lepotama to ime i opravdava. 

Planina je smeštena u jugozapadnoj Srbiji, okružena rekama Uvac, Mileševa, Bistrica i Lim, dom najlepših jezera – Zlatarsko, Sjeničko i Radoinjsko, sa planinskom i mediteranskom i netaknutom prirodom postaje sve zapaženija na turističkoj mapi Srbije. 

Ono što Zlatar izdvaja u odnosu na druge planine Srbije jeste njena divlja lepota koja još uvek nije komercijalizovana i koja mu daje posebnu čar. Divlja priroda, planinski vazduh, zelena jezera, veliki broj sunčanih dana tokom godine – sve to je još uvek na strani Zlatara. 

Zlatar, zajedno sa Tarom pripada Dinarskim planinama. Njen najviši vrh je Golo brdo, sa nadmorskom visinom od 1627m. Planina je izuzetno bogata šumama, livadama i pašnjacima. Sa ponosom Zlatar je proglašen i vazdušnom banjom, zbog povećanog sadržaja kiseonika i smanjenju prisustva čestica koje su štetne.  

 

Nekoliko ideja za šta obići na Zlataru

Pošto je Zlatar neobičan spoj prirodnih i kulturnih vrednosti, mi vam preporučujemo da im podjednako date pažnju i upoznate ih. Kada je priroda u pitanju, ono što krasi Zlatar jesu pre svega njegova veštačka jezera. To su Zlatarsko, Radoinjsko i Sjeničko koja ne smete da propustite pri poseti.

Pored jezera, tu su i reke,a kanjon reke Uvac svojim neobičnim i jedinstvenim meandrima privlači sve veći broj avanturista, zaljubljenika u prirod i fotografiju. Vidikovci sa kojih se može videti nestvaran prizor na meandre i na beloglave supove, koji gospodare nebom iznad kanjona, jesu vidikovac Veliki vrh i vidikovac Molitva. Do vidikovaca možete doći krstarenjem,kvadovima, šetnjom.. kako poželite!

Pored ta dva vidikovca, preporučujemo i šetnju do vidikovca Vraneša, koji se nalazi kraj istoimenog eko-etno sela. Stazom kraj etno-eko sela krenite ka vidikovcu Vraneša I i II (prema google navigaciji ima ih 4).

Vidikovac Vraneša I je možda i najlepši, s obzirom da se sa njega pruža pogled na meandre Radoinsjkog jezera,a u pozadini se može videti i Zlatarsko jezero. Milina! A šetnja do vidikovca ne traje duže od pola sata. 

I još jedan vidikovac, ne toliko poznat jeste vidikovac Vaganjica, koji je dom beloglavih supova – retka ptičja vrsta koja je do pre nekoliko godina bila pred izumiranjem, a danas broji čak više od 400 jedinki. Staza koja vodi ka Vaganjici se nalazi odmah kod etno sela Šaponjić,a pogled sa vidikovca se pruža na Sjeničko jezero.

Ako krenete krstarenjem do vidikovca Veliki vrh, imaćete priliku da čamcem posetite Ušačku pećinu i Ledenu pećinu. Ako vas spaleo avantura privlači, onda je ovo je doživljaj koji ćete sigurno dugo pamtiti.

Od kulturnih vrednosti Zlatara ističemo crkve brvnare koje su nezaobilazna atrakcija tog kraja. Jedna od najstarijih te vrste je crkva brvnara Peti, koja je stavljena i pod zaštitu države kao spomenik od izuzetnog značaja. 

Zatim, veliku vrednost ovom kraju daje i blizina manastira Mileševa – srpskog srednjovekovnog manastira. Manastir je izgrađen 1219. godine, a podigao ga je kralj Stefan Vladislav kao svoju zadužbinu. Manastir danas predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture. 

Pored manastira Mileševa, možete posetiti i manastir Banja, koji je jedinstven po svojoj arhitekturi. 

Za ljubitelje košarke, preporučujemo Muzej u Prijepolju, u okviru kog se može posetiti izložba posvećena našem košarkašu Vladi Divcu. 

U blizini Zlatara se nalazi i Pribojska banja, u kojoj možete odmoriti i telo i dušu raznim masažama, kupanjem u lekovitoj vodi..  

A kojim aktivnostima možete upotpuniti boravak?

Kao što smo već spomenuli, klima posebnu odliku daje ovoj planini. Spoj planinske i mediteranske klime je savršen spoj koji Zlataru daje pogodne uslove za razvoj mnogobrojnih aktivnosti tokom cele godine. 

Tokom zimskih meseci Zlatar ljubiteljima skijanja nudi staze koje su opremljene modernim žičarama i koje su pogodne i zanimljive kako za skijaše amatere i tako i za profesionalce. Pored dnevnog, ne propustite i noćno skijanje na Zlataru. 

Vožnja džipovima i kvadovima vam može biti posebno iskustvo. Naročito ako poželite da  se popnete do nekog od vidikovaca tokom zimske sezone, vožnja džipom je tad pravi  izvor. Kvad je možete iznajmiti na Zlataru rokom cele godine i na taj način istražiti šume Zlatara. Kvadovi uvek podižu nivo adrenalina.

Zip line je na Zlataru pušten u rad 2019. godine i od tad je Zlatar bogatiji za još jednu  adrenalinsku avanturu na otvorenom. Ovaj zip line je jedan do najdužih u Srbiji, sa oko  1000m dužine i sa dve trase. Ukupno vreme trajanje spusta je nekih minut ipo, tako da ne propustite ovaj doživaljaj pri poseti Zlataru.

Zlatar je tokom letnjih meseci najlepše istražiti šetnjom, planinarenjem po uređenim pešačkim stazama koje vode kroz šumu do najlepših vidikovaca. Peške možete osvojiti najlepši vidikovac tog prostora – vidikovac Molitva, gde vas na vrhu čeka zanimljiva poruka,a to je – Tek na vrhu vidiš svrhu.

A, ako ipak poželite da planinu istražite na dva točka, onda možete iznajmiti bicikle i  upustiti se u avanturu. Planine Srbije neguju biciklizam kao ekološki savesnu aktivnost, te se radi na unapređenju biciklističkih staza. Na Zlataru one vode do jezera Uvac, Pešterske visoravni, pa čak i do manastira Mileševa u  Prijepolju.

Kupanje u jezerima Zlatara je omiljena letnja aktivnost. Jezera su čista, uređena za kupače,  a sve naše preporuke imate posebno za Radoinjsko jezero. 

Za naše kampere i zaljubljenike u boravak u prirodi, pa čak i na spavanje u šatoru kampovanje je i te kako zastupljeno na Zlataru. Možete kampovati i divlje, a možete i u okviru kampova – na kampu kod Radoinjskog jezeru, na kamping odmorištu u Novoj Varoši, kao i na kamping odmorištu Uvac. 

Za one koji vole sportove na vodi mogu se oprobati u Limskoj regati ili regati na Uvcu. A pored toga, možete se oprobati i u vožnji kajaka na Zlatarskom jezeru. Ne kažu džabe da je Zlatar planina prilagođena za posetu avanturistima tokom cele godine.

Za najhrabrije avanturiste tu je tokom sezone (od proleća do jeseni) adrenalin park, koji je drugi po veličini u Srbiji i koji je za uzrast od 15 do 30 godina. Spremite se za savladavanje brojnih prepreka na drveću. Sjajno je zabaviti se i provesti aktivni odmor u prirodi na ovaj  način, zar ne?  

 

I to je to od nas za vas. Planine Srbije su bez sumnje prava blaga koje imamo i koje moramo brižno da čuvamo kako bismo što više uživali i upijali sve njihove lepote.  Nadamo se da su vam se naši predlozi za šta obići na najlepšim planinama i za avanture dopali, da ćete čim pre isprobati neku od njih. Radujemo ako smo vas uspeli da vas inspirišemo!

Ukoliko želite da se upustite u avanturu na jednoj od naših planina – pogledajte ture koje imamo trenutno u ponudi!

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: