tura lycian way
71.400 RSD

Lycian Way Trek – Pratimo korake drevnih Likijanaca počev od Grada duhova do zavičaja Svetog Nikole, 21.03.2021-26.03.2021. 21.03.2021 - 26.03.2021. (6 dana)

Tura Lycian Way. Jugoistočna regija Anadolije, koja je takođe poznata i kao Likijska obala, prepuna je prirodnim lepotama i bogatom istorijom. Likijski put je najduža pešačka staza u Turskoj i nalazi se između poluostrva Antalija i Fetije od Teke (Ibek). Otprilike 550 km obeležene pešačke staze prolazi kroz najlepše područje regije. Ovu stazu je Sunday Times je 2001. godine izabrao za “Jednu od deset najboljih treking staza na svetu”. Ova staza je zbog toga izuzetno pogodna za planinarenje. Hodanje celim Likijskim putem je nepraktično, iz prostog razloga što bi nam za to trebalo preko mesec dana. Zato smo pripremili 6-dnevnu turu, sa najatraktivnijim delovima ove prelepe regije. Ovoga puta smo vam pripremili jedinstven kulturno-planinarski program koji uključuje najpoznatije regije na Likijskom putu. Program prolazi kroz prirodne lepote između Fetije i Patare, kao i ključna istorijska mesta u tom području. Svakog dana otkrivamo novo mesto, te koračacmo stazama koje leže među antičkim gradovima obale Sevencapes-a. Na putu će nam biti Likijski gradovi Sidma i Patara, dolina Leptira, kao i Plava laguna. Pozivamo vas da budete deo ovog izvrsnog treka.

PLAN PUTA

1. dan (15.11.) Beograd – Dalaman – Fethiye

Nakon sastanka sa vodičem na Beogradskom aerodromu, hvatamo let za Istanbul koji poleće u 12:15h. Potom u Istanbulu hvatamo let za Dalaman, u 18:20h. Po dolasku na aerodrom Dalaman u 19:35h, imaćemo transfer od 1h do našeg smeštaja u Fethiyama. Nakon smeštanja u našim sobama, pripremamo se za naše predstojeće dane na Likijskom putu. Noćenje.

Transfer: 1h
Uključeni obroci: večera

2. dan (16.11.) Fethiye – Kayakoy – Oludeniz – Fethiye

Nakon doručka, dan započinjemo trekom do starog grčkog sela Kayakoy, prvobitno nazvanog „Karmilassos“; koju je UNESCO opisao kao selo prijateljstva i mira. Selo je izgrađeno na mestu antičkog grada Carmylessus-a u 18. veku. Nakon grčko-turskog rata (1919-1922), Kayaköy je napušten nakon razmene stanovništva između Grčke i Turske, što je dogovoreno od strane turske i grčke vlade 1923.godine. Danas selo Kayaköy predstavlja muzej i spomenik kulture stavljen pod zaštitu turske vlade, sa oko 500 urušenih kuća uključujući i dve grčke pravoslavne crkve, koje ostaju najvažnije znamenitosti Grada duhova. Prošetaćemo praznim ulicama, uz srušene kamene kuće i odvojiti vreme da posetimo jednu od njih. Nakon pauze za ručak šumska staza sa prelepim panoramskim pogledom na prozirnu tirkiznu vodu, vodi nas do mesta odakle se pruža predivan pogled na Lagunu Oludeniz. To je jedna od najslikanijih plaža na Mediteranu. Neverovatna laguna sa svojim osamljenim peščanim zalivom je nacionalni rezervat prirode i gradnja je ovde strogo zabranjena. Poznat po svojim tirkiznim nijansama, Oludeniz je zvanična plaža sa plavom zastavom i često se svrstava među pet najboljih plaža na svetu. Sledi polučasovni transfer do Fethiya, slobodno vreme. Noćenje.

Transfer: 30 minuta
Pešačenje: oko 15km
Uključeni obroci: doručak & ručak (lunch paket)

3. dan (17.11.) Fethiye – Ovacik – Faralya – Fethiye

Nakon doručka sledi polučasovni transfer do početne tačke treka u blizini sela Ovacik. Od južnog podnožja Babadaga Planina (1.969m) započinjemo šetnju obalnom stranom i idemo malom stazom sa prelepim panoramskim pogledom preko duboko plavog zaliva Oludeniz. Trek staza nas vodi pored kampova za ovce do nekih malih i autentičnih sela Mediteransko područje. Preko starih makadamskih puteva prolazimo kroz malo selo Kozagac i nastavljamo šetnju do Kirme, gde ponovo izlazimo na malu pešačku stazu koja nas vodi do prelepog sela Faralia, gde ćemo imati pauzu za ručak. Transfer do Fethiya, slobodno vreme, noćenje.

Transfer: 1h i 30 minuta
Pešačenje: oko 14km
Uključeni obroci: doručak & ručak (luch paket)

4. dan (18.11.) Fethiye – Faralya – Kabak – Alinca – Fethiye

Danas ćemo nakon doručka imati transfer to Faralya, odakle ćemo krenuti na trek. Nakon hodanja po asfaltu doćićemo do staze kroz uvalu Kabak. Ova staza će se promeniti u lep i tih zemljani put sa impresivnim pogledom. Počećemo da se spuštamo do plaže Kabak, gde ćemo napraviti pauzu za ručak. Nakon kratkog predaha, vreme je da krenemo uzbrdo prema borovoj šumi do prelepog sela sela Alinca (700 m), smeštenog na padinama iznad prostranih litica s kojih se pruža dole neverovatan pogled na tirkizno i plavo Sredozemno more. Nakon završenog treka čeka nas naše vozilo koje nas dovozi do smeštaja. Slobodno vreme i noćenje.

Transfer: 2h i 30 minuta
Pešačenje: oko 13km
Uključeni obroci: doručak & ručak (luch paket)

5. dan (19.11.) Gey – Sydma – Patara – Kayakoy trek

Nakon doručka sledi transfer do Alinca odakle krećemo na trek to sela Bell. Nakon završenog treka naš transfer nas vodi do Patare, gde ćemo istražiti ruševine ovog važnog primorskog grada, gde se možete diviti pozorištu, kupališnim kompleksima, hramovima i ostalim ostacima ovog nekada vodećeg grada Likijske lige. Ili se jednostavno možete opustiti na plaži. Nakon transfera u Fethiye u naš smeštaj, slobodno vreme i noćenje.

Transfer: 3h
Pešačenje: oko 12km
Uključeni obroci: doručak & ručak (luch paket)

Dan 6 (20.11.) Fethiye – Dalaman

Ustajemo rano ujutru da bi se na vreme spakovali i krenuli do aerodroma Dalaman. Hvatamo let Dalaman – Istanbul, u 07:55h, i potom u Istanbulu let za Beograd koji poleće u 11:25h. Stižemo u Beograd otprilike oko 11:20h.

Transfer: oko 50 minuta
Uključeni obroci: doručak (paket)

CENA : 71.400 RSD po osobi

UKLJUČENO U CENU

• Avio karte sa svim taksama Beograd – Istanbul – Beograd
• Avio karte sa svim taksama Istanbul – Dalaman – Istanbul
• Transfer od/do Dalaman aerodroma

• Transferi navedeni u itinereru
• Obroci navedeni u itinereru
• 5 noćenja u 1/2 sobama na bazi HB (doručak & lunch paket)
• Licencirani UIAA vodič tokom trajanja ture
• Lokalni vodič
• Pribor za prvu pomoć

NIJE UKLJUČENO U CENU

• Piće
• Ulaz na lokacije, muzeje i nacionalne parkove (Patara 3,5 eur po osobi)
• Večera
• Lična oprema
• Lično putno osiguranje

OPREMA

Naš preporučeni spisak opreme:
1. Mali ranac za trek 30l
2. Štapovi za hodanje
3. Naočare za sunce
4. Aktivni veš
5. Majice pamučne – 4 kom
6. Čarape – 4 kom
7. Gore-tex jakna (ili kakva nepromočiva jakna u slučaju kiše)
8. Pantalone za trekking – 2 kom
9. Pribor za ličnu higijenu
10.Krema za sunčanje (min SPF 30)

Kako da se pripremite za prvo planinarenje pročitajte ovde.

NAPOMENA

EST zadržava pravo promene termina i otkazivanja akcije zbog objektivnih okolnosti, lošeg vremena ili nedovoljnog broja prijavljenih o čemu ćete biti na vreme obavešteni. Ukoliko EST otkaže akciju uplaćeni novac se vraća.

 

INFO I REZERVACIJE

Prijava i sve informacije možete dobiti na office@estadventure.com. Ili pozivom na broj 011/4094-885.
Maksimalan broj koji mogu krenuti na ovu avanturu po vodiču je 16. Prijave traju zaključno sa 03.11.2020. ili dok se grupa ne popuni.

Sajt: estadventure.com

 

 

 

Tagovi: turska, lycian way trek, anadolija, planinarenje, avantura, avanture, sredozemno more, pesacenje,tura lycian way

 

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: