uspon na kun
3.000 / 5.000 RSD

Uspon na Kun & Svetski dan planina by livadarenje 12.12.2021. (jednodnevna)

Uspon na Kun (659 mnv), nalazi se na obodu Suve planine, na njenom nizem grebenu, koji se pruza paralelno sa glavnim i znatno višim grebenom na kome su vrhovi Mosor, Sokolov kamen i Trem, i severnije je od glavnog grebena. Vrh Kun je novi adut i novo predivno odredište za lokalne planinarske akcije u okolini Niša, sećamo se velikih akcija na Kunu koje je PD Preslap izvelo 13. septembra 2020. godine i 14. marta 2021. godine.

Na akciji 12. deccembra 2021. godine, na vrhu Kun, obelizićemo i Svetski dan planina, koje je Generalna skupština Ujedinjenih nacija ustanovilla od 2002. godine a kao datum je određen 11. decembar.

PLAN AKCIJE:

Uspon na Kun započinjemo kod spomenika rodoljubima u ratovima od 1912 do 1918, godine, koji se nalazi u centru Jelašnice, stotinak metara od raskrsnice puta Niška Banja Ploče i puta kroz selo Jelašnica za Gornju Studenu.

Najpre se ide do vidikovca Vodnički kamen, iznad Jelašnice. Potom, trasa akcije vodi paralelno sa glavnim grebenom Suve planine, severno od Jelašničke klisure. Otvaraju se fantastični vidici prema Jelašnici, Niškoj Banji, Nišu, Jelašničkoj klisuri, najvišim vrhovima Suve planine. U ataru sela Bancarevo, vrši se završni uspon na Kun.

Na celoj trasi, jedino je vrh Kun usred guste šume, a sve pre i posle njega su atraktivni predeli sa kojih se moze uzivati u pogledima na sve strrane. Sa Kuna se silazi u pravcu Bancareva, ali se pre sela skreće zapadno ka Donjoj Studeni, u kojoj će se akcija i završiti.

Duzina trase 15km, staza je lagana, nema tehnički zahtevnih deonica. Na ovoj akciji mogu učestvovati sviplaninari i rekreativci, bez obzira na iskustvo i psihofizičku pripremu, zato što spada u lakše akcije.

Polazak kod Sava centra u 3 30.

CENA: 3000 din auto, 5000 din mini bus.

 

 

Tagovi: kun, vrh, planina, planinarenje, niš, avantura, livadarenje, petar i maja, srbija, šuma, svetski dan planina, vodnički kamen, jelašnica, bancarevo

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: