uspon na maglić
200 EUR

Uspon na Maglić i kanjon reke Hrčavke by EST Adventure 24.09.2021 - 26.09.2021. (3 dana)

Poslednja i najstarija prašuma u Evropi – Perućica, iznad koje stoji najviša planina Bosne i Hercegovine, Maglić sa svojim istoimenim vrhom, krije neverovatne džepove gotovo netaknute prirode.

Maglić je dinarska planina na granici Bosne i Hercegovine i Crne Gore oko 20 km jugozapadno od Foče, sa svojim okomitim liticama predstavlja pravi visokogorski uspon u punom svom sjaju. Maglić je planina sa najvišim vrhom u BiH. Najviši vrh planine je Veliki Vitao (2396 m) u Crnoj Gori, dok je na bosanskoj strani planine najviši vrh Maglić na 2386 m nadmorske visine.

Reka Hrčavka, sa druge strane, je najveća pritoka reke Sutjeske. U donjem toku, a pre samog ušća u Sutjesku, protiče kroz miran zaseok čime dodatno ulepšava vec neverovatan pejzaž. U svom gornjem toku, skrivenim od očiju većine turista, u uskoj klisuri i šumama Zelengore buja punim svojim sjajem.


PLAN AKTIVNOSTI

1. dan / 24.9.2021.
Polazak u popodnevnim časovima sa parkinga ispred zgrade Bigza. Put Beograd – Zlatibor – Foca – Tjentište. Noćenje u čvrstim objektima. Planirani dolazak u Tjentište je oko 22h.

2. dan / 25.9.2021.
Polazak vozilima put Prijevora (1700m), mesta sa kog ćemo krenuti na uspon strmijom stranom. Vožnja solidnim makadamskim putem kroz prašumu Perućicu u trajanju od oko 40 minuta. Priprema i polazak na uspon. Na Prijevoru postoji izvor pitke vode. Ukupna visinska razlika do vrha je oko 780m i oko 3 km.

Nakon vrha nastavljamo put Trnovačkog jezera (1501m). Staza kreće lagano sa vrha, dok na kraju postaje veoma zahtevna u silasku. Pauza na jezeru. Nakon pauze imamo još oko 5 km pesacenja do polazne tačke na Prijevoru, prolazeći kroz prelep krajolik.

Po dolasku na Prijevor, pakujemo se u vozila i krećemo put Tjentišta. Smeštaj. Večera i noćenje. Ukupna dužina staze sa vrha Maglića preko Trnovačkog jezera i nazad na Prijevor je 13,5 km.


3. dan / 26.9.2021.
Dorucak i priprema za polazak na kanjoning. Objekat napuštamo oko 9:00h. Vožnja kroz NP Sutjeska nekih 6 km do ulaska u šumu gde ćemo se opremiti neoprenskim odelima i tehničkom opremom. Staza koja nas vodi do reke
Hrčavke je u odredjenim delovima zahtevnija, pa ćemo biti oprezni.

Nakon oko 40 minuta pešačenja kroz prelepu šumu, stižemo do polazne tačke odakle u pohod krećemo koritom reke. U početku to je samo hodanje po koritu
i vodi, nakon čega stvari kreću da se komplikuju, pa ćemo koristiti tehničku opremu gde bude bilo potrebno.

Sam prolaz kanjonom iznosi oko 1.3 km i biće nam potrebno u zavisnosti od grupe, između 2 i 4 sata. Na izlasku, nakon 15 minuta pešačenja, će nas čekati vozilo. Presvlačimo se u suvu odeću i krećemo ka Beogradu. Usputne pauze
za ručak po dogovoru.

Očekivani dolazak u Beograd je 22h.

CENA: 200€*

*Usled trenutne situacije ostavili smo mogućnost dolaska sopstvenim prevozom u cilju praktikovanja bezbednih distanci u zatvorenom prostoru. U tom slučaju cena je 185€ po osobi.

ORGANIZACIJOM OBUHVAĆENO
• Dva UIAA vodiča
• Dva noćenja na bazi polupansiona
• Takse za NP sutjeska
• Prevoz
• Sva tehnička oprema
ORGANIZACIJOM NIJE OBUHVAĆENO
• Ručak tokom trajanja ture
• Lična oprema
• Međunarodno osiguranje

VODIČ

Tomislav Topalović / UIAA II guide
PRIJAVA Direktno na mejl vodiča!

Prilikom prijave, potrebno je uplatiti 50% akontacije radi rezervacije vašeg mesta. U slučaju vašeg otkazivanja ture pet ili manje dana pred put, EST zadržava vašu akontaciju.

Iz bezbednosnih razloga, u slučaju loše vremenske prognoze može se desiti da se zarotiraju aktivnosti po danima.

KONDICIONI NIVO TURE – 7/10
TEHNIČKI NIVO TURE – 8/10

OPREMA

Poneti sa sobom mali ranac do 30l u kojem treba da imate bar 3l vode, neki energetski bar ili sušeno i koštunjavo voće, Vreću za spavanje (nažalost zbog COVID-a dom insistira da svako ponese svoju vreću).

Zatim trek pantalone, duboke trek cipele (nepromočive), trek štapovi, aktivni veš dugih rukava, polar dukserica, nepromočiva jakna, naočare za sunce, krema za sunčanje. Takođe, kupaće gaće / kostim, kao i staru obuću, patike ili planinarske cipele (EST obezbeđuje termoizolacione čarape) za prolazak kroz kanjon.

Takođe ne zaboraviti pribor za ličnu higijenu, peškir, dokumenta, novac.

Ako niste sigurni kako da se spakujete, spremite i šta vas čeka, imamo par saveta za vas!

NAPOMENA

Na osnovu Zakona o turizmu, Službeni glasnik RS br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu.

Pre prijave, proverite da li ispunjavate sve potrebne covid uslove za bezbedan prelazak granice u teritorije Grčke, uz važeći pasoš koji ne ističe za manje od 6 meseci u trenutku prelaska granice. Vodič zadržava pravo da ne povede na turu sve koji nemaju adekvatnu obuću i odeću za uspon i odgovarajuće osiguranje u slučaju nezgode. Planinarska akcija se organizuje u skladu sa statutom Planinarskog društva Extreme Summit Team. EST zadržava pravo promene termina i otkazivanja akcije zbog objektivnih okolnosti, lošeg vremena, novih epidemioloških mera ili nedovoljnog broja prijavljenih o čemu ćete biti na vreme obavešteni.

Ukoliko EST otkaže akciju uplaćeni novac se vraća.

 

 

Tagovi: est adventure, planinarenje, avantura, uspon, maglić, kanjon, reka, krčavka, avanture, bosna i hercegovina, tjentište, trnovačko jezero, pogled, krajolik

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: