4.500 RSD

Uspon na Midzor (2169 mnv) – Stara planina 19.09.2021. (jednodnevna)

  • Uspon na Midžor (2169 m), najviši vrh na srpskom delu Stare planine. Planinarsko društvo “Preslap” organizuje uspon na Midžor (2169 m), iz pravca Babinog zuba, i povratak istom stazom. Nedelja, 19.septembar 2021.godine.

Nedelja, 19.septembar 2021.godine

Organizujemo jednodnevnu akciju na Staroj planini u saradnji sa našim prijateljima iz Niša, pd „ Preslap „ – USPON PORED VRHA BABIN ZUB NA VRH MIDŽOR (2169 m), koji je i najviši vrh Stare planine na području Srbije.

PLAN AKCIJE:

Polazak iz Beograda, autom, u 4 h.

Akcija će se odvijati klasičnom, dobro poznatom i obeleženom stazom, od planinaskog doma “Babin zub”, preko obeliska, ispod vrha Žarkova čuka i Prilepskog vrha, i dalje podnožjem vrha Midžor, sve do razrušene karaule ispod samog vrha, odakle se vrši završni uspon.

Dužina trase u jednom pravcu je 8,5 kilometara, a visinska razlika koju treba savladati je 600 metara. Istom stazom vrši se povratak ka planinarskom domu, te ćemo na akciji prevaliti 17 kilometara. Sa izuzetkom završne deonice od par stotina metara, od karaule do vrha Midžor, trasa vodi širokim planinskim putevima, i nema tehnički zahtevvnih detalja. Tek malo strmije su deonice oko obeliska i ispod vrha Žarkova čuka, te poslednja deonica od karaule. Svaki iole spremniji planinar i rekreativac ovu trasu može savladati.

Na samom početku akcije, kod planinarskog doma Babin zub, ukoliko bude potrebno, vodiči na stazi formiraće i „rekreativnu grupu“, za prelazak kraće kružne staze oko skijališta Babin zub (1565 m), sa usponom na ovaj atraktivni vrh (1757 m) i odlaskom do obeliska, 2 km na stazi ka Midžoru.

Sam vrh Midžor je ogoljen, ali zato se sa njega pruža izvanredan pogled na veliki deo venca Stare planine, kao i na ostale planine u okruženju: Rtanj, Tupižnica, Suva planina, Devica, Ozren, Vlaška planina, Greben planina, a vide se čak i Karpati u južnoj Rumuniji.

 

CENA: 4500 dinara

U cenu uključeno: prevoz autom iz Beograda, putarine, usluge planinskog vodiča.

U cenu nije uključeno: individualni troškovi.

Popust na cenu: ukoliko dolazite sopstvenim prevozom.

 

Kontakt: Maja i Petar

Tagovi: stara planina, midzor, vrh, uspon, planinarenje, pogled, vidikovac, avantura, srbija, preslap, srbija


 

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: