olimp
150 EUR

Uspon na Mitikas i kanjoning podno Olimpa by EST Adventure 17.09.2021 - 19.09.2021. (3 dana)

Olimp! Planina Bogova!

 

Nalazi se u Tesaliji iznad mesta Litohoro, na oko 30 km jugozapadno od Katerinija. Godine 1938. Olimp bilo je proglašen za nacionalni park. Pre 50-ak godina sproveden je režim zaštite ovog dela zemlje sa ciljem očuvanja flore,
faune pa sve do grčke kulture i zato je i dan danas moguće videte puno biljnih i životinjskih vrsta.

Vrh Olimpa (Mitikas) je zvanično popet 1913. godine, a eto 100-ak godina kasnije, ovo će biti lepa prilika da uživamo u zaista prelepom okruženju i popnemo se na najviši vrh Mitikas (2918m), a zatim i osvežimo i iskusimo kanjoning u bistrim vodama Olimpa, i na kraju da se ugrejemo u Egejskom moru.

PLAN AKTIVNOSTI

Olimp! Planina Bogova!

1. dan / 17.9.2021. – dolazak i uspon do doma na 2697m
Polazak iz Beograda u 4h sa dogovorenog mesta (parking ispred Sava Centra). Dolazak na parking (Gortsia na cca 1100m) kod Litohoro oko 12:15h. Priprema za uspon, okrepa i polazak na uspon oko 13h.

Uspon ka planinarskom domu Giosos Apostolides, preko predela Barba i Koka, planinarskog doma Petrostrouga (1950m), dalje preko grebena Skourta (2476m), planinarskog doma Cristos Kakalos (2650m) pa sve do planinarskog doma Giosos Apostolidis (2697m), koji se nalazi u podnožju vrhova Profitis Ilias (2788m) i Touba (2785m). Smeštamo se u domu, večera i odmor. Ukupna dužine staze u usponu je cca 13km uz 1600m uspona. Za sve ovo će nam trebati 6-7h.

2. dan / 18.9.2021. – završni uspon na Mitikas
Ustajemo oko 6h, a zatim nakon doručka i pakovanja krećemo na uspon oko 7h. Od planinarskog doma pešačenje oko 40-ak minuta do kuloara u podnožju Mitikasa odakle počinje završni uspon ka vrhu (staza je strma i povremeno tehnički zahtevnija). Na vrhu smo pre 9h i uživamo u zasluženom pogledu sa “planine Bogova” sa visine od 2918m. Pogled se pruža ka ostalim vrhovima (Skala, Skolio…) Nakon zaslužene pauze, oko 9:30h krećemo dalje ka vrhu Skala (2866m) gde je staza takođe umereno zahtevnija i mestimično eksponirana.

Odatle kreće povratak nazad drugim putem laganijom stazom do doma Refuge A (Spilios Agapitos 2100m) koji ujedno i predstavlja na neki način granicu ogoljenog i šumskog dela planine. Nastavljamo dalje niz planinu, sve do parkinga u Prioniju (1100m) gde se “visinski” deo naše avanture završava oko 16h. Ukupna dužina staze u usponu je 2km, a u silasku 9,5km. Imamo oko 300m uspona i 1800m u silasku.

Spuštamo se do Litohora ili Plake. Slobodno vreme i noćenje.

3. dan / 19.9.2021. – kanjoning u Agia Kori ili Orlias kanjonu


Buđenje i doručak oko 8h. Polazak ka kanjonu oko 9h. Sledi nam pešačenje uzbrdo nekih 45 min, a zatim prolazak kroz kanjon za šta će nam trebati oko 4-5h. Nestvarna boja kanjona Agia Kori sa prelepim bazenima su sjajni za kraj ove lepe mini avanture. Nakon završetka akcije, pravimo pauzu za ručak na moru i slobodno vreme.

Oko 16:00h krećemo za Beograd i uz usputna zadržavanja stižemo u Beograd nešto oko ponoći.

CENA: 150€ Olimp! Planina Bogova!

Prijava direktno putem linka!

Prilikom prijave, potrebno je uplatiti 50% akontacije radi rezervacije vašeg mesta. U slučaju vašeg otkazivanja ture pet ili manje dana pred put, EST zadržava vašu akontaciju.

Iz bezbednosnih razloga, u slučaju loše vremenske prognoze može se desiti da se zarotiraju aktivnosti po danima.

ORGANIZACIJOM OBUHVAĆENO
• Radio veza
• Licencirani UIAA vodiči
• Oprema za canyoning (neoprensko odelo, čarape, kacige, pojas, uže,
osmica, suva vreća)
• Osiguravanje tokom uspona na Mitikas (gelender)
• 2 noćenja

ORGANIZACIJOM NIJE OBUHVAĆENO
• Prevoz: sopstvenim automobiliima – cca 40€ po osobi
• Hrana: Mogućnost organozovanih obroka u samom domu ili iz ranca
• Lična oprema
• Međunarodno osiguranje

VODIČ Bojan Marić / UIAA Ib guide

KONDICIONI NIVO TURE – 6/10
TEHNIČKI NIVO TURE – 6/10

OPREMA – Olimp! Planina Bogova!

Poneti sa sobom mali ranac do 30l u kojem treba da imate bar 3l vode, neki energetski bar ili sušeno i koštunjavo voće, Vreću za spavanje (nažalost zbog COVID-a dom insistira da svako ponese svoju vreću). Zatim trek pantalone, duboke trek cipele (nepromočive), trek štapovi, aktivni veš dugih rukava, polar dukserica, nepromočiva jakna, naočare za sunce, krema za sunčanje.

Takođe, kupaće gaće / kostim, kao i staru obuću, patike ili planinarske cipele (EST obezbeđuje termoizolacione čarape) za prolazak kroz kanjon.

Takođe ne zaboraviti pribor za ličnu higijenu, peškir, dokumenta, novac.

NAPOMENA

Na osnovu Zakona o turizmu, Službeni glasnik RS br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu.

Pre prijave, proverite da li ispunjavate sve potrebne covid uslove za bezbedan prelazak granice u teritorije Grčke, uz važeći pasoš koji ne ističe za manje od 6 meseci u trenutku prelaska granice. Vodič zadržava pravo da ne povede na turu sve koji nemaju adekvatnu obuću i odeću za uspon i odgovarajuće osiguranje u slučaju nezgode. Planinarska akcija se organizuje u skladu sa statutom Planinarskog društva Extreme Summit Team. EST zadržava pravo promene termina i otkazivanja akcije zbog objektivnih okolnosti, lošeg vremena, novih epidemioloških mera ili nedovoljnog broja prijavljenih o čemu ćete biti na vreme obavešteni.

Ukoliko EST otkaže akciju uplaćeni novac se vraća.

 

 

Tagovi: est adventure, planinarenje, grčka, olimp, planina bogova, tesalija, uspon, kanjoning, avantura, mitikas, agia kori, Giosos Apostolides, greben skourta, prioni, skala, refuge a, litohora

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: