izlet na zeljin
5.000 / 3.000 RSD

Uspon na planinu Željin by livadarenje 05.12.2021. (jednodnevna)

Planina Željin se nalazi u centralnoj Srbiji, između planine Kopaonik i Zupe aleksandrovačke i zauzima prostor između Ibra, Studenice, Jošanice i Rasine. Impresivne je veličine pod gusttom šumom i sa mnogo vodotokova. Viša područja Željina su pod pašjacima a najviši deo planine jedan dvoglavi ili dva vrha veoma blizu jedan drugog, od kojih je jedan i najviši vrh planine, koji se takoše naziva Željin.

Oko najviših vrhova Željina obrazuje se svojevrsna ruza vetrova, koja uttiče na blagorodnost Zupe aleksandrovačke i plodnost njenih vinogorja.

U okolina Željina osim Kopaonika nalaze se i manje dominantne planine, Studena planina, Goč i Ravna planina.

PLAN AKCIJE:

Na Željin se moze popeti sa različitih strana, ali su najpopularniji pravci iz Mitrovog polja, zatim sa prevoja Karaula u ataru sela Ploča, i iz sela Jelakci.

Zimski uspon PD Preslap na Željin izvešće se trasom iz sela Ploča, koje se nalazi na putu od Aleksandrovca ka Jošaničkoj banji.

Duzina staze u oba pravca je oko 17 km.

Krećemo sa oko 1100 metara nadmorske visine, u prva 4km savladavamo oko 250 m razlike i prako mahale Jovančevići odlazimo do kamene šumarske kuće na 1350 mnv. Ova deonica posluziće nam za zagrevanje. Zanimljivost sa staze je i u oznaka jer su plavo bele boje zatoštosu ih iscrtavali pripadnicci policije čiji se poligon za obuku nalazi na Mitrovom polju. Po izlasku iz šume, izlazi se na pašnjak ispod samog vrha.

Do vrha Željina je potrebno oko 4 sata umerenog hoda. Povratak je istom stazom.

Prikljucujemo se iz Bg a PD Preslap na početku staze.

Polazak kod Sava centra u 4 h povratak do 23 h.

CENA: 5000 rsd za mini bus i 3000 rsd za auto

 

 

 

Tagovi: planina Željin, Željin, plainarenje, srbije, uspon, aleksandarovac, zupa, avantura, livadarenje, jesen

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: