Uspon na Rtanj
1.700-5.700 RSD

Uspon na Rtanj by Trinity Nature 15.01.2023. (jednodnevna)

Uspon na Rtanj by Trinity Nature.

Dobrodošli na magičnu planinu, mesto gde vladaju mistične priče i legende o čarobnjacima, dvorcima, vanzemaljcima….dobrodošli na jedinu planinu koju nazivaju i piramidom večnog života, dobrodošli na “Hiking tour Rtanj Winter edition”.

Trinity nature tim se ovoga puta potrudio da vas odvede malo dalje od Beograda, na jedinstvenu lokaciju ovog puta u zimskoj varijanti. Naravno ovo već duže vreme sprovode ljudi u planinarskim društvima pod nazivom “Zimski uspon na Rtanj”. Ali će za većinu učesnika biti prvo, jedinstveno iskustvo..


– Okupljanje u Beogradu:
6:15h na parkingu ispred Sava Centra (ulaz iz Vladimira Popovića)
– Polazak iz Beograda: 6:30h
– Dolazak: oko 9:00h
– Startna tačka: Ispred Hotela Ramonda
– Start ture: 9:30h
– Izlazak na vrh Šiljak: oko 12.30
– Kraj ture: oko 17h
– Povratak za Beograd: posle 17h
– Dužina ture: 15km
– Vertikalni uspon: +1000m
– Tip staze: Jedan smer (penjanje i spuštanje istom – južnom stranom)
– Kondiciona zahtevnost staze: Zahtevna 5/6
– Pogodna za aktivnu decu do 12 godina: NE
– Teren: trava, zemlja
– Predviđeno efektivno vreme trajanja: oko 6h
– Tempo: lagan, oko 3km/h
– Dodatna oprema: 1.5l vode, kape ili bandane, energetski barovi, hrana, krema i naočare za sunce, kačket, štapovi (toplo preporučujemo.

CENA:
Organizovan prevoz + termos – 5.700 dinara
Sopstveni prevoz + termos – 1.700 dinara
“Hiking tura”, sopstveni prevoz – 3.900 dinara
“Hiking tura”, organizovan prevoz – 3.500 dinara

 Opis staze

Stazu započinjemo ispred hotela Ramonda. Prvi kilometar je ravan i nakon 800m dolazimo do drevnog izvorišta vrelo.
Svetilište kako ga još zovu obiluje pozitivnom

energijom i služi ljudima da se “napune” dobrom energijom. Naučna merenja su utvrdila da samo 20 minuta boravka ispred svetilišta pozitivno utiče na ljudski organizam.
Ubrzo nakon šetnje po makadamskom putu ulazimo u šumski deo i idemo kozjom stazicom (Tehnički i kondiocono zahtevniji deo). Pri kraju kozje stazice dolazimo do tzv. baze i sa desne strane se po prvi put može videti nestvaran pogled na piramidu.
Kako dalje pešačimo ka vrhu, put je čist bez drveća i panorame na sve strane. Bitnu činjenicu predstavlja i to da sa svakim desetinama metara nadmorske visine koje popnemo temperatura postaje sve niža a vazduh sve ređi. Predeli koji su preko 1000m nadmorske visine su priče za sebe. Temperatura je osetno niža u odnosu na mesto odakle smo startovali. Na nekih 1km od vrha ulazimo u područje gde se vetar pojačava što dodatno doprinosi velikoj razlici u klimi na startu ture i na samom vrhu.

Nakon nekih 3- 3.5 h laganog pešačenja eto nas na samom vrhu Šiljak i na 1565 m.n.v.
Na vrhu se zadržavamo onoliko koliko nas vreme posluži:).
Silazak niz planinu i povratak na startnu lokaciju započinjemo istom stranom i stazom ali sa druge perspektive s obzirom da idemo konstantno nizbrdo i u suprotnom smeru.
Ova hajking tura je nešto posebno i specijalno i na nas ostaviće jedinstven utisak sa više aspekata. Tu je fizički deo gde ćemo morati više da se fokusiramo na ritam i tehniku disanja, pravilnu tehniku hodanja uzbrdo, manjak razgovora i razmenjivanja informacija kako bi bili efikasniji i optimalniji za pešačenje. Veliki deo fokusa ćemo dati našem telu, organizmu i načinu kako se ono oseća u fazi relaksacije, fazi adaptacije i fazi zamora…

OBAVEZNA/DODATNA OPREMA

– Patike ili cipele za planinarenje ili planinsko trčanje sa kramponima, po mogućstvu da budu nepromočive. (Potrudite se ovo da ispoštujete s obzirom na nepredvidive vremenske uslove).
– Softshell jakne ili skijaške jakne usled hladnog vremena, KABANICA (obavezna), u slučaju kiše, ili šuškavac koji ne propušta vodu.
– Štapovi poželjni, s obzirom na uspon koji nas čeka!
– Pantalone za planinarenje, ili trenerka od poliestera može doći u obzir, termo helanke su takođe dobar izbor.
– Čeone lampe su obavezne za svakog učesnika s obzirom da su dani sve kraći (imamo rezervne u organizaciji).
– Kape, bandane, rukavice obavezne!
– Čarape dugačke sportske/termo obavezne!
– 1.5l-2l tečnosti, energetski barovi, sendviči, magnezijum i ostali elektroliti (recharge, isostar.) Uvek ponesite dovoljnu količinu hrane i vode!
– Stvari za presvlaku poneti i ostaviti u minibusu (obavezno poneti rezervne patike ili cipele…)
– Rančevi obavezni sa više zipova, ne torbe!

Vidimo se na stazi!

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: