Uspon na Rtanj
Na upit

Uspon na Rtanj | Kad se magija i avantura spoje

Jedna od omiljenih avantura planinara – amatera i profesionalaca, je uspon na Rtanj

Za ovu planinu se vezuju brojne legende, misterije i sinonimi. Da je ‘krov Srbije’, ‘mistična planina istočne Srbije’, ‘srpska piramida’, ‘mesto vanzemaljskog života’.. 

Kad sve to spojimo zajedno sa lepotom prirode i prizorima kojih na Rtnju ima u izobilju, kao i pričama o bioenergiji, jasno je zašto se ljudi iz svih krajeva naše zemlje, a i regiona odlučuju da je posete i dožive. 

Planina Rtanj smeštena je u istočnoj Srbiji, nadomak Sokobanje, a oko 200km jugoistočno od Beograda. Planina je piramidalnog oblika, što daje i smisao sinonimima ‘srpska piramida’ i ‘krov Srbije’. Pripada Karpatskim planinama i njen najviši vrh je Šiljak, sa nadmorskom visinom od 1565 m.

Prema mitovima i legendama, Rtanj je mesto vanzmaljskog života. Mesto na čijem je vrhu živeo čarobnjak i u čijim se šupljinama i dubinama još uvek krije čarobnjakovo blago. 

O savetima za uspon na Rtanj i mestima koja možete posetiti ako planirate vikend na ovoj planini, pročitajte u nastavku.


Uspon na Rtanj: vrh Šiljak 

Mnogim planinarima, avanturistima i rekreativcima želja je da popnu Rtanj.
A ono po čemu je uspon na ovu planinu specifičan, jeste opcija noćnog uspona, sa boravkom na vrhu u toku izlaska sunca. 

Noćni uspon podrazumeva planinarenje tokom noći. Polazak se prilagođava satnici izlaska sunca. Kad se oko 4, pola 5 ujutru nađete na vrhu, osećaj je već magičan. A kako vreme prolazi, nebo i celokupni pejzaži postaju sve lepši. Lepši. I lepši. 

Rtanj je u svakom izdanju magičan, bilo da se odlučite za dnevni ili noćni uspon. Staze koje sa različitih strana vode ka vrhu su različite kilometraže, ali su lepo obeležene i ako je dnevni uspon u pitanju, lako se možete snaći i bez vodiča. Dok je za zimske uspone, kao i noćne, pratnja vodiča neophodna. Naročito ako ste planinari početnici ili prvi put penjete Rtanj.  

Staze u proseku traju do 4h u jednom pravcu, ali to svakako zavisi od grupe i od kondicione spreme pojedinca.

Uz dobru opremu, volju i malo kondicije, Rtanj može biti vaša sledeća nezaboravna avantura. 

 

Saveti za uspon na Rtanj: Oprema

 • Minimum 2l vode. Bolje da imate viška, nego da vam zafali. Naročito zato što na Rtnju nema izvora vode. 
 • Udobne cipele. Po mogućstvu nepromočive. 
 • Odeća – udobna i slojevita. Za svaki slučaj ponesti šuškavac ili kabanicu. 
 • Ranac – funkcionalan i dovoljno velik da u njega sve stane. 
 • Hrana – sendviče, čokoladice, koštunjavo voće, banane..
 • Ako idete na noćni uspon, ponesite čeonu lampu i vreću za spavanje.
 • Naočare za sunce, kačket, zaštitni faktor, eksterna baterija..  
 • Dobro raspoloženje! 

P. S. Sve ovo važi za prolećno, letnje ili jesenje planinarenje. 


Ako ste početnici i tragate za savetima kako da se pripremite za prvo planinarenje, pročitajte naš tekst Saveti za planinarenje za početnike.

Pored planinarenja, Rtanj je specifičan i po lekovitim travama koje rastu u podnožju planine, od kojih je najpoznatiji rtanjski čaj.

 

Šta još možete posetiti dok ste na Rtnju? 

Ako provodite vikend na Rtnju, obavezno iskoristite priliku da posetite i sledeće lokacije.

 1. Vrelo

Da li verujete u moć energije? 

Kao što smo spomenuli, za Rtanj se vezuju brojne legende i misterije, ali za Svetilište Vrelo se veruje da je energetski najsnažnije područje na svetu. 

Energije koje sa na tom mestu prepliću su elektro, orgonska i magnetna. 

Boravak na svetilištu se smatra blagotvornim za organizam, pa je upravo to i jedan od razloga zašto je planina Rtanj toliko posećena. Poseta Vrelu može dovesti do poboljšanja zdravlja. Kako biste na pametan način iskoristili njegovu moć, 2 dana zaredom provedite 20 minuta na tom mestu. 

Prema nekim verovanjima, Vrelo emituje energiju koju Šiljak skuplja. 

Vrelo se nalazi sa severne strane planine, odakle uglavnom planinari kreću na uspon ka vrhu Šiljak.

 1. Sokobanja

Sa svojim sloganom ‘zeleno srce Srbije’, Sokobanja je jedna od sjajnih destinacija za aktivan odmor. Za šetnju, planinarenje, planinski biciklizam, sport, rekreaciju, wellness & spa, lov i ribolov.. A postaje i sve popularnija destinacija za ljubitelje ekstremnih sportova – paraglajding, jedrenje na Bovanskom jezeru, vožnja kajaka, freeclimbing..

Pored svega nabrojanog, idealna je i za odmor. Miran i relaksirajući. Sa razvojom ruralnog turizma u tom kraju, turistima se nudi i opcija smeštaja i boravka u seoskom okruženju. 

Sokobanja je toliko turisitčki sadržajna. Od planina, reka i jezera, vodopada, izletišta, i termomineralnih izvora, do kulturno-istorijskih spomenika kojima nas ne ostavlja ravnodušnim. 

Dok ste u Sokobanji, preporučujemo vam da posetite Bovansko jezero, centar banje, izletište Lepterije, Sokograd, vodopad Ripaljka, Vrmdžanski grad.. 

 1. Vrmdža i Vrmdžansko jezero

Na samo 15km od Sokobanje, podno planine Rtanj smestilo se selo Vrmdža i istoimeno prirodno jezero. Bogatstvo Srbije ogleda se upravo u mestima koja kriju netaknute prirodne predele, tradiciju i istoriju. 

Selo Vrmdža poznato je po ruralnom turizmu koji se razvija, kao i po jezeru, koje je i jedan od razloga posete ovom kraju. Jezero je malo, ali je bistro. Tokom toplijih dana je izuzetno posećeno, kako od strane kupača, tako i od strane ribolovaca. 

Prema istorijskim podacima, jezero je nastalo 1892. godine topljenjem lednika sa planine Rtanj.

Pored posete jezera, dok boravite u Vrmdži možete prošetati i nekom od planinarskih staza koje vode oko jezera, ili pašnjacima i stazama kojih u tom delu i te kako ima. Jedna od pešačkih tura koja privlači mnoge turiste jeste tura od jezera do drevnog Vrmaškog grada. 

Čist vazduh, izvori pijaće vode, šume, lekovito bilje, kao i  tradicionalni gastronomski recepeti oduševiće vas pri poseti ovom selu. 

 

Za nezaboravnu avanturu i aktivan vikend u prirodi, uputite se ka našem takozvanom “krovu Srbije” i uživajte u sadržajima koje pruža. 

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: