Uspon na Tupižnicu Blog
Na upit

Uspon na Tupižnicu

Uspon na Tupižnicu je prava avantura. Nedavno smo je popeli, i moramo priznati da nas je Tupižnica inspirisala da o njoj napišemo koju reč više.

Razlog našeg odlaska i uspona bila je humanitarna akcija “In honor of my donor” koju Sandra Živković, organizuje već deveti put za redom, u čast svoje donorke, osobe čijim plućima ona danas diše. Sav prikupljen novac doniran je osobama sa cističnom fibrozom. Nama je mnogo drago što je odziv ljudi bio veliki i što smo još jednom pokazali humanost na delu.

Nalazeći se između dva izuzetno atraktivna i popularna planinska vrha – Šiljak na Rtnju i Midžor na Staroj planini, Tupižnica ostaje nepravedno zapostavljena. Zato, ovim blogom želimo da vas inspirišemo da se uputite u avanturu osvajanja pečurkice. 

Planina Tupižnica je smeštena u istočnoj Srbiji, između Knjaževca i Boljevca. Od Beograda je udaljena oko 245km. Okarakterisana je kao divlja planina koja avanturistima pruža nestvarne krajolike tokom planinarenja, alpinizma, lova, biciklizma, ali i paraglajdinga.. 

Zanimljivo je da se Tupižnica zbog jakih vazdušnih strujanja pozicionira visoko na mapi idealnih poligona za paraglajding, te se na njoj poslednjih godina održavaju često međunarodna takmičenja.


Kako izgleda uspon na Tupižnicu?

Najviši vrh Tupižnice je Glogovački kamen, sa nadmorskom visinom od 1160m. Ono po čemu je interesantan ovaj vrh jeste po pečurki koja sad već na neki način predstavlja i njen simbol.

Planinarenje na Tupižnici kreće iz sela Bučje i tu se i završava. Staza kojom se planinari je kružna i duga je oko 14km. Okarakterisana je kao umereno teška, sa visinskom razlikom od oko 600m. Do vrha vam je u proseku potrebno nekih 3h, bez većih pauza.

Uspon je veoma uzbudljiv i interesantan zbog terena koji predstavlja kombinaciju seoskog puta, šume, stena, grebena i propolanaka. Staza je obeležena markacijama i tablama koje upućuju u kom pravcu treba da nastavite ka vrhu.

Kad se nađete na samom vrhu, pred vama će se pružiti pogled na magičnu planinu Rtanj i predele prirode koja je u tom kraju izuzetna. Zbog nizije koja je okružuje, Tupižnicu još zovu i ostrvskom planinom.

Najlepši period u godini za posetu je upravo jesen zbog najlepših prošaranih boja, kao i proleće kad se priroda ponovo budi. 

Zanimljivo mi sve ovo zvuči.. Šta mi je od opreme potrebno?

Ako ste imali već priliku da planinarite, onda sve znate. Ništa više od onoga što već nosite kad idete na bilo koji drugi uspon.
Ako ipak niste išli do sad, onda vam preporučujemo da pročitate naš blog
Saveti za planinarenje za početnike: Kako postati planinar?

Tu smo se potrudili da napišemo sve savete koji početnicima u ovoj aktivnosti mogu mnogo da znače, a između ostalog dotakli smo se i opreme, koja je neizostavna tema i vrlo često pitanje.

Dodaćemo još tri praktična saveta, ako se odlučite da idete sami u osvajanje pečurkice:

  • Vodite računa o trajanju dana, naročito tokom jeseni. 
  • Planinarite u društvu, uvek! Nepisano planinarsko pravilo je ne ići sam, pa ni u dvoje na planinarenje. Za slučaj da se jednoj osobi nešto desi, druga ne može sama da joj pruži pomoć, zato okupi ekipu i krenite vas nekoliko.
  • Pratite markaciju na stazi i ne skrećite sa puta.


Šta još posetiti u tom kraju?

Svim avanturistima i planinarima predlažemo da spoje uspon na Rtanj sa osvajanjem Tupižnice, što znači da vam sjajna ideja za produženo vikend putovanje može biti upravo ova. Sokobanja, u kombinaciji sa Rtnjom i Tupižnicom je super opcija za aktivan beg u prirodu.  

Ako ste Rtanj već obišli, onda možete Tupižnicu uklopiti sa Starom planinom, ili sa posetom Knjaževcu – gradu koji nosi sinonim srpska Venecija.

Tradicionalna planinarska akcija i manifestacija “Dani Jorgovana” može vam takođe biti povod da posetite ovu planinu. Održava se svake godine, tokom maja meseca i okuplja veliki broj planinara sa ciljem druženja i uspona na Tupižnicu. 

Za vikend imamo upravo trodnevnu akciju na Tupižnici, pa izvolite, pridružite nam se – Tupižnica, Devica, Krstatac by Klub Džepovi Prirode.

Pratite naše avanture, imamo često Tupižnicu u ponudi, pa nam se, ako ne u ovoj, pridružite u sledećoj!

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: