uvac kraljevstvo beloglavog supa
Na upit

Uvac: kraljevstvo beloglavog supa

U jugozapadnim delovima naše zemlje, između planina Zlatar i Javor, nalazi se specijalni rezervat prirode Uvac, kraljevstvo beloglavog supa, koji je proglašen za prirodno dobro od izuzetnog značaja. Odlikuje se očuvanom prirodom i prelepim pejzažima koje jednostavno morate videti i doživeti. Ovo je jedno od poslednjih staništa beloglavog supa u Evropi i najveće je na Balkanskom poluostrvu. Sup je naša najveća ptica. Zakonom je zaštićena i veoma je retka vrsta, sa rasponom krila i do 2.80 m, a može dostići težinu do 11 kg. Pretpostavlja se da na području specijalnog rezervata živi izmedju 280 i 300 jedinki beloglavog supa. Sup se može prepoznati na grbu Nemanjića, Mrnjavčevića, ali i na zaštitnom znaku nacionalne avio kompanije Air Serbia.

Vidikovac koji oduzima dah

Ako iz pravca Sjenice nastavite prema Ivanjici, za nekoliko kilometara, sa vaše leve strane ćete ugledati put koji vas vodi ka vidikovcu Molitva. Nakon što skrenete sa asfaltiranog puta, očekuje vas oko 20-25 minuta vožnje po neasfaltiranom, planinskom putu. Sve je jako lepo obeleženo (improvizovanim putokazima, doduše), tako da se sigurno nećete izgubiti iako put nije ni malo lak. Dosta je skretanja, staza koje vode na različita odredišta. Vi pratite putokaz za vidikovac Molitva. Oko 300 m pred sam vidikovac ostavljate vaše vozilo i put nastavljate pešice. Ubrzo će se pred vama pojaviti veličanstven pogled i nešto što je potrebno doživeti. Vaš boravak na ovom vidikovcu mogu upotpuniti i beloglavi supovi koji će leteti visoko iznad vas.

Uvac

Sam vidikovac se nalazi na skoro 1.250 m nadmorske visine, a sa drvene platforme možete videti nešto po čemu je Uvac i najpoznatiji – njegove uklještene meandre. Ovo je zasigurno jedan od najlepših vidikovaca na teritoriji naše zemlje, a možda i šire.

Ledena pećina – skriveno blago Uvca

Uvac

Nakon završene posetu ovom velelepnom vidikovcu, na red dolazi vožnja brodićem kako bi u potpunosti istražili ovo čudo prirode. Iz čuvenog Kampa Rendžera počinje dvočasovno krstarenje jezerom sve do Ledene pećine. Ovaj naziv je dobila zbog niske temperature, koja je stalna tokom cele godine i iznosi 7°C. Do ulaza u pećinu vode prilično strme metalne stepenice. Pećina je veoma bogata pećinskim nakitom, a ukupna dužina kanala je oko 2.5 km. Turisti se kroz pećinu kreću sa lampama kao pravi avanturisti, jer Republički zavod za zaštitu prirode nije dozvolio postavljanje rasvete da se ne bi narušio pećinski sklad. Budući da pećina nije osvetljena i opremljena za turističke posete, ulazak je moguć samo uz pratnju specijalno obučenih vodiča iz rezervata – rendžera. Ova pećina je deo ušačkog sistema i pored Ledene pećine, ovaj sistem čine još i Ušačka pećinaBezdana kao najmanji deo ovog sistema, Tubića pećina itd.

Tokom dvočasovnog krstarenja, rendžeri će vas upoznati sa svim prirodnim retkostima ovog kraja. Odavde ćete videti vidikovac Molitvu odakle ste malo pre uživali u fenomenalnom pogledu. Takođe, saznaćete brojne legende i priče, a najznačajnija priča vezuje se za devojačku stenu. Naime, pre više od 150 godina, jedna devojka se bacila sa stene, jer su joj roditelji branili da se uda za jednog mladića.

Uvac

Korisni saveti

Morate imati na umu nekoliko stvari ukoliko se odlučite da obiđete ovaj lokalitet prirode. Obavezno pripremite dovoljne količine vode i udobnu obuću i odeću, jer ćete dosta pešačiti tokom boravka i obilaska. Potrebno je imati i nešto dugih rukava, jer u suprotnom nećete izdržati obilazak Ledene pećine. Možete poneti i neki sendvič sa sobom, mada o hrani ne morate brinuti, jer će vas u kampu dočekati rendžeri sa porcijom ćevapa u lepinji. Vodite računa da vam obuća nema klizav đon, kako se ne bi našli u opasnosti prilikom obilaska vidikovca, ali i pri usponu do ledene pećine.

Za kraj možemo spomenuti cene obilazaka u rezervatu (cene su informativnog karaktera). Ukoliko želite da krstarite i istražite ledenu pećinu, to će vas koštati oko 1.300,00 dinara. Vožnja kombijem do vidikovca je oko 700,00 dinara, a ručak u kampu je oko 500.00 dinara. Ovo su cene od prošle sezone. Postoji mogućnost da su cene sada malo drugačije.

Izvor podataka: lokalni vodiči u kampu rendžera i www.uvac.org.rs.

Kako stići?

Uvac (sa strane Sjenice) je od Beograda udaljen oko 270 km. Iznad sam vam ostavio mapu po kojoj ja idem od Beograda do Uvca (i obrnuto). Postoji i put preko Guče, ali iskren da budem, nikada nisam prošao tuda. Ovo je provereno, pored Požege, kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru, preko Čačka do autoputa Miloš Veliki i dalje ka Beogradu.

Ukoliko se uključujete kod Ljiga, putarina do Preljine će vas koštati 180,00 dinara, odnosno oko 420,00 dinara ako se na put uključujete kod Obrenovca.

Suveniri

U kampu rendžera postoji deo gde možete kupiti suvenire. Ovde je glavni akcenat stavljen na proizvode domaće radinosti, tako ćete biti u prilici da birate između slatkog, vina, rakije, džema… Kod skretanja za kamp rendžera možete kupiti magnete, a kod vidikovca Molitva možete kupiti sir, kajmak i druge domaće proizvode.

Ukoliko vam je ovaj tekst bio interesantan, možete ih pročitati još ovde.

O autoru

Autor teksta je Nikola Stojković, turistički vodič i master turizmologije na Geografskom fakultetu i kreator turizmoblog-a. Na njegovom blogu možete pročitati brojne tekstove iz sveta turizma: o turističkim atrakcijama, procedurama za polaganje stručnog ispita, gastronomiji, manifestacijama, aktuelnim događanjima u svetu turizma itd. Njegov rad možete pratiti i na društvenim mrežama: instagram-u i facebook-u.

Da pogledate sve aktuelne avanture koje smo pripremili za vas i krenete u istraživanje Srbije, posetite ovaj link.

Za naslovnu fotografiju je zaslužna LadyMrva – njen rad možete pratiti na Instagramu.

Tagovi: srbija, avantura, avanture, turizmoblog, turizam, priroda, uvac, vidikovac, ledena pecina

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: