vasojevićki kom
105 EUR

Vasojevićki Kom (2460m) CRNA GORA by EST Adventure 10.07.2021 - 11.07.2021. (2 dana)

EST Adventure te vodi u novu avanturu, Vasojevićki Kom, Crna Gora!

Planina Komovi se nalazi u istočnoj Crnoj, okružena je rekama Limom i Tarom, kao i planinama Prokletije i Bjelasica. Na Komovima se ističu tri vrha: Kučki (2487m), Ljevorečki (2453m) i Vasojevićki (2460m). Između Kučkog i Vasojevićkog koma nalazi se Međukomlje, dolina u kojoj se nekada nalazio lednik. Planinarima je veoma pristupačna leti, a takođe izazovna zimi. Uspon na Vasojevićki kom je nešto lakši od druga dva vrha, pa je time i popularniji.

Jedan je od lepših uspona u regionu, nije tehnički previše zahtevan, a pruža prelep pogled na stenovite vrhove istočne Crne Gore i Albanije.

PLAN AKTIVNOSTI – Vasojevićki Kom

1. Dan:
Polazak iz Beograda u 7h ujutru, sa parkinga ispred BIGZ-a. Vožnja do Etno sela Stavna sa pauzama po potrebi.
Raspakivanje, slobodne aktivnosti i nocenje.

2. Dan:
Ustajemo u 6 i pripremamo se za uspon an Vasojevicki kom. Krecemo put vrha u 7 sati. Uspon nije tehnicki zahtevan. Ocekujemo prelazak snezista na nekoliko mesta. Ocekivani izlazak na vrh je oko 11h. Pravimo pauzu pola sata za fotografisanje, a potom istim putem se vracamo u smestaj.

Pakujemo se i krecemo nazad za Beograd. Rucak po dogovoru. Ocekivani povratak u beograd je oko 22h.
Ukupno cemo preci oko 10km sa visinskom razlikom od oko 750m u usponu.

CENA: 105€* Vasojevićki Kom

*U slučaju dolaska sopstvenim prevozom, cena se umanjuje za troškove
prevoza. U tom slučaju cena je 90€ po osobi.

Organizacijom obuhvaćeno:

• Prevoz Beograd – Štavna – Beograd / prevoz kombijem
• Noćenje u seoskom domaćinstvu Komovi (kuvani obrok je 7€ po obroku)
• Licencirani UIAA vodič
• Alpinističko uže za osiguranje i absail
• Radio veza x 2

Organizacijom nije obuhvaćeno:

• Hrana iz ranca
• Odgovarajuće zdravstveno i putno osiguranje
• Lična oprema

Vodič
Nikola Ajduković / UIAA II guide /
nikola.ajdukovic@estadventure.com
Prijava direktno na e-mail vodiča.

Prilikom prijave, potrebno je uplatiti 50% akontacije radi rezervacije vašeg mesta. U suprotnom, usled velikog broja prijavljenih vaše mesto može uzeti osoba koja je uplatila akontaciju pre vas. Iz bezbednosnih razloga, u slučaju loše vremenske prognoze par dana pre same akcije, postoji šansa da se akcija odloži za neki drugi dan.

KONDICIONI NIVO TURE – 6/10
TEHNIČKI NIVO TURE – 6/10

OPREMA

Poneti sa sobom srednji ranac do 50l u kojem treba da imate bar 1l vode, poželjno i termos od 1l, neki energetski bar ili sušeno i koštunjavo voće, sendvič ili neki konkretniji obrok.
Obavezno poneti: vreća za spavanje (letnja je dovoljna, jer u katunima postoji peć i ćebad), zimske trek pantalone, zimske duboke cipele (nepromočive), trek štapovi, cepin, dereze, pojas*, aktivni veš dugih rukava, polar dukserica, nepromočiva jakna, čeona lampa, naočare za sunce, poželjno i brile, krema za sunčanje.
Takođe ne zaboraviti pribor za ličnu higijenu, dokumenta, novac.
*Možemo da vam obezbedimo šlem, pojas i tehničku opremu.

Ako je ovo vaša prva avantura, imamo par saveta kako da se pripremite.

NAPOMENA

Na osnovu Zakona o turizmu, Službeni glasnik RS br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu. Vodič zadržava pravo da ne povede na turu sve koji nemaju adekvatnu obuću i odeću za trek i odgovarajuće osiguranje u slučaju nezgode.
Planinarska akcija se organizuje u skladu sa statutom Planinarskog društva Extreme Summit Team. EST zadržava pravo promene termina i otkazivanja akcije zbog objektivnih okolnosti, lošeg vremena ili nedovoljnog broja prijavljenih o čemu ćete biti na vreme obavešteni. Ukoliko EST otkaže akciju uplaćeni novac se vraća.

 

 

 

Tagovi: vasojevićki kom, crna gora, planinarenje, vikend, avantura, planina, Ljevorečki, kučki

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: