velliki krš borski stol
2.800 RSD

Veliki Krš i Borski Stol by Srbija za mlade 02.04.2022. (jednodnevna)

Borski Stol i Veliki Krš se nalaze u istočnoj Srbiji u neposrednoj blizini grada Bora. Ubrajaju se u grupu Karpatsko-Balkanskih planina, a poreklom su stare gromadne planine.

Ovaj kraški predeo je atipičan po karakteristikama koje krase druge kraške predele. Na ovim planinama su vrhovi izduženi i uski i protežu se po krajoliku kao kakavi utvrđeni zidovi koji štite okolinu.

Borski Stol je trapezoidnog oblika, a njegovi obrisi se vide čak i iz jugoistočnog dela Vojvodine.

Veliki Krš je duguljasti krečnjački venac koji najbolje nosi odlike ovog kraja i ljutog krasa. Ono što je fascinantno, jeste to da se na Velikom Kršu vidi zasebno svaki njegov “pršljen” na “kičmi” od krečnjaka od kojih je satkan.

Detaljni opis

Dužina staze – 17 km
Najniža tačka – 652 m nv
Najviša tačka – 1156 m nv
Kondiciona težina – 5/10

PLAN I PROGRAM:

06.00
Polazak iz Beograda. Polazak iz Novog Sada će biti u 4.40h

10.15
Dolazak na prevoj Cepe. Priprema za pešačku turu.

10.30 – 17.00
Polazak na pešačenje od prevoja Cepe. Prvo idemo strmomstazom kroz šumu, a zatim izlazimo na greben koji nastavljamo do najvišeg vrha Velikogkrša, posle pauze i fotografisanja povratak nazad do prevoja Cepe. Zatim nastavljamo do planinarskog doma u podnožju Borskog Stola. Uovaj objekat je smešten u prelepom prirodnom ambijentu, pored jezera. Nastavak uspona prema vrhu Borskog Stola, dobro utabanom stazom do vrha. Povratak istom stazom do doma gde ćemo imati pauzu za predah i osveženje. Dolazimo do mesta gde nasje ostavio bus.

18.30
Povratak nazad za Beograd i Novi Sad

22.30

Očekivani dolazak u Beograd. Dolazak u Novi Sad oko ponoći.

*Satnica je napisana okvirno i ona zavisi od brzine kretanja celokupne grupe. Zato pratite uputstva vodiča na turi.

VAŽNE NAPOMENE:

1. Staza nije ekstremno teška. ali je bitno da je učesnik/ca  dovoljno fizički spreman/a za pešečenje i da učesnik/ca nema nekih zdravstvenih problema zbog kojih ne bi mogao/la da izdrži uspon. Ako postoji neki zdravsteni problem učesnik je dužan da to prijavi prilikom prijavljivanja za putovanje.

2. Vodič uspona zadržava pravo da skrati ili promeni trek usled nepovoljnih vremenskih uslova.
Takođe, vodič uspona zadržava pravo da ne dozvoli uspon učesnicima sa neodgovarajućom opremom kao i da udalji sa uspona nedisciplinovane učesnike. Organizator ne odgovara za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane višom silom ili samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima koje učesnici nisu prijavili vodičima, kao i za nesreće izazvane pod uticajem alkohola i drugih nedozvoljenih sredstava.

3. Svi učesnici moraju da se tokom svakog uspona drže grupe i da se poštuju svaku odluku planinskog vodiča

4. OBAVEZNA OPREMA: Planinarske cipele, slojevita garderoba, rezervna obuća, kapa, kabanica za slučaj kiše, rezervna odeća, čeona lampa.

5. HRANA I PIĆE: hrana za uspon (sendviči, voće, slatkiši i slično), obavezno minimum 2l vode

6. U slučaju najvljenih vremenskih nepogoda, tura se odlaže.

CENA: 2800 din.

U cenu uključeno:

  • Prevoz
  • Troškovi vodiča
  • Organizacija programa

U cenu nije uključeno:

  • Redovna godišnja članarina SZM 500 din.
  • Individualni troškovi članova
  • za polazak iz Novog Sada doplata 1.000 din.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

 

 

Tagovi: veliki krš borski stol, veliki krš, borski stol, srbija, istočna srbija, srbija za mlade, staza, uspon, avantura, planina, planinarenje, bor

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: