Veliki krš
4.000 RSD

Veliki Krš (1148m) i Borski Stol (1.155m)11.04.2021. EST Adventure by EST Adventure 11.04.2021. (jednodnevna)

Veliki Krš (1148m) i Borski Stol (1.155m) predivne gromadne planine -“Horizont sa njega spada u najrasprostranjenije u Istočnoj Srbiji. On je za severni deo Istočne Srbije ono, što je Rtanj za Južni; Što je Suva planina za oblast Nišavsku i Oblik za oblast Veternice.” – Jovan Cvijić

Predivna priroda istočne Srbije formirala je planinski greben koji pripada obroncima Karpata, a nalazi se nedaleko od grada Bora. Krečnjački venac prostire se pravcem severozapad – jugoistok u dužini od 13 kilometara.

Greben je zapravo vrlo izazovan za planinare, jer je teren dosta neprohodan. Potrebno je savladati strm nagib prilikom penjanja i silaska, da bi se potom uživalo u nestvarno lepom pogledu na nazubljene litice Velikog Krša i moćni Borski Stol koji se nalazi istočno od grebena. Borski Stol je planina u obliku polumeseca koja svojim moćnim liticama krasi jedno od najvećih alpinističkih penjališta u Srbiji, ali pruža i lagane staze za planinare koji žele da do vrha stignu na lakši način.

PLAN AKTIVNOSTI – Veliki Krš (1148m) i Borski Stol (1.155m)

  • Polazak iz Beograda u 6 časova sa parkinga iza Sava Centra. Vozimo se do prevoja Cepe koji se nalazi između dve planine.
  • Najpre krećemo prema Velikom Kršu. Početak uspona je kroz šumu koja u proleće tek kreće da pupi pa očekujemo mirisne note. Potom staza strmije kreće prema grebenu. Mešavina trave i krečnjaka prati sve do izlaska na „kičmu“ Velikog Krša, a potom nastavlja prema najvišem vrhu. Nastavljamo dalje do vidikovaca, a potom se vraćamo istim putem nazad.
  • Drugi deo uspona vodi nas prema planinarskom domu ispod Borskog Stola. Odatle se pruža impozantan pogled na moćne stene od kojih su neke visoke i preko 200m vertikalno.
  • Planinarskom stazom pored jezerceta krećemo blagom padinom prema vrhu Stola gde pravimo pauzu. Povratak je moguć kružnom ili istom stazom, zavisno od uslova na terenu.
  • Ukupno se prelazi oko 13km uz 900m uspona i silaska. Očekivani dolazak u Beograd je posle 20 časova.

CENA: 4000 RSD (za prevoz vozilima) ili 4400 (za kombi prevoz)*

*Usled trenutne situacije ostavili smo mogućnost dolaska sopstvenim prevozom u cilju praktikovanja bezbednih distanci u zatvorenom prostoru. U tom slučaju cena je 2400 RSD po osobi

Organizacijom obuhvaćeno
• Prevoz kombijem ili privatnim vozilima
• Vodič sa UIAA licencom
Organizacijom nije obuhvaćeno
• Hrana u toku uspona
• Lična oprema
• Odgovarajuće putno osiguranje

INFO I REZERVACIJE

EST Adventure

Vodič
Radomir Mikić / UIAA II guide /
radomir.mikic@estadventure.com
Prijava direktno na e-mail vodiča.

Prilikom prijave, potrebno je uplatiti 50% akontacije radi rezervacije vašeg mesta. U suprotnom, usled velikog broja prijavljenih vaše mesto može uzeti osoba koja je uplatila akontaciju pre vas. Iz bezbednosnih razloga, u slučaju loše vremenske prognoze par dana pre same akcije, postoji šansa da se akcija odloži za neki drugi dan.

KONDICIONI NIVO TURE – 4/10
TEHNIČKI NIVO TURE – 3/10

OPREMA Za Veliki Krš i Borski Stol

Poneti sa sobom na trek srednji ranac do 30l u kojem treba da imate bar 2l vode, poželjno i termos sa toplim napitkom, neki energetski bar ili sušeno i koštunjavo voće, sendvič ili neki konkretniji obrok. Zatim trek pantalone, trek cipele (nepromočive), trek štapovi, čeonu lampu (opciono), aktivni veš, polar dukserica ili flis, nepromočiva jakna (poželjno i kabanica), naočare za sunce, krema za sunčanje. Takođe, poželjno je poneti rezervnu odeću i obuću, u koju ćemo se presvući nakon silaska sa planine.

Ako je ova vaša prva avantura, uputite se na naš blog za dodatne savete.

NAPOMENA

Na osnovu Zakona o turizmu, Službeni glasnik RS br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu. Vodič zadržava pravo da ne povede na turu sve koji nemaju adekvatnu obuću i odeću za trek i odgovarajuće osiguranje u slučaju nezgode.
Planinarska akcija se organizuje u skladu sa statutom Planinarskog društva Extreme Summit Team. EST zadržava pravo promene termina i otkazivanja akcije zbog objektivnih okolnosti, lošeg vremena ili nedovoljnog broja prijavljenih o čemu ćete biti na vreme obavešteni. Ukoliko EST otkaže akciju uplaćeni novac se vraća.

 

 

Tagovi: veliki krš, borski stol, srbija, avanture, avantura, planinarenje, pogled, bor, est adventure

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: