FERATA SOKOLOV PUT
Na upit

Ferata Sokolov put / Romanija by EST Adventure by EST Adventure 16.04.2022. (jednodnevna)

Via ferata je takozvani „gvozdeni put“ odnosno obezbeđena staza za kretanje u steni – Ferata Sokolov put! Pruža osećaj alpinizma uz potpunu sigurnost i dosta olakšanja zbog kretanja po postavljenim nogostupima i sajlama. Izuzetno je popularno u predelu Alpa, ali sve češće i na području Balkana.

Romanija je od nedavno postala dom jedne od lepših ferata sa ovih prostora, umerene težine što omogućava da i oni bez iskustva mogu da se oprobaju na njoj. Viseći mostovi pružaju divno iskustvo, a pogled govori sam za sebe.

Iznad Sarajeva nalazi se planina na kojoj su tokom zimskih olimpijskih igara u Jugoslaviji održane bob trke. I dan danas se nalazi staza u šumskom ambijentu, čekajući svoje posetioce. Neverovatan pogled na grad pruža se sa vrha, a za one koji ne žele da pešače, postoji gondola koja vozi iz Sarajeva.

PLAN AKTIVNOSTI

Polazak iz Beograda u 6h sa parkinga iza Sava Centra. Vozimo se prema Romaniji za šta nam je potrebno oko 4.00h, pa je predviđeno vreme dolaska do 10h prema domu Crvene stijene. Pripremamo se i krećemo prema ferati. Potrebno je oko 20 minuta za pristup i isto toliko za silazak.

Ferata je opremljena gazištima i sajlom, a prilikom uspona prelazimo dva viseća mosta. Izlaz ferate je na vrhu Crvene stijene koji se nalazi na visini od 1.423m. Procenjeno vreme prelaska ferate je oko 3h. Nakon silaska sa ferate odlazimo na lagani trek do najvišeg vrha Romanije. U povratku svračamo u restoran na ručak, a zatim sledi povratak za Beograd.

CENA: Na upit

ORGANIZACIJOM OBUHVAĆENO

• Oprema za feratu / pojas, šlem i ferata set
• Dva vodiča sa UIAA licencom
ORGANIZACIJOM NIJE OBUHVAĆENO

• Odgovarajuće putno osiguranje
• Hrana
• Prevoz / privatnim automobilima – delimo troškove goriva

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

VODIČ

Tomislav Topalović

Prilikom prijave, potrebno je uplatiti 50% akontacije radi rezervacije vašeg mesta. U suprotnom, usled velikog broja prijavljenih vaše mesto može uzeti osoba koja je uplatila akontaciju pre vas.

Iz bezbednosnih razloga, u slučaju loše vremenske prognoze par dana pre same akcije, postoji šansa da se akcija odloži za neki drugi dan.

KONDICIONI NIVO TURE – 4/10
TEHNIČKI NIVO TURE – 5/10

Koje sve avanture možete da isprobate u Srbiji i na Balkanu pogledajte u našem blog postu!

OPREMA

Poneti sa sobom na trek srednji ranac do 30l u kojem treba da imate bar 2l vode, poželjno i termos sa toplim napitkom, neki energetski bar ili sušeno i koštunjavo voće, sendvič ili neki konkretniji obrok. Zatim trek pantalone, trek cipele (nepromočive), trek štapovi, čeonu lampu (opciono), aktivni veš, polar dukserica ili flis, nepromočiva jakna (poželjno i kabanica), naočare za sunce, krema za sunčanje… Takođe, poželjno je poneti rezervnu odeću i obuću, u koju ćemo se presvući nakon silaska sa planine.

NAPOMENA

Na osnovu Zakona o turizmu, Službeni glasnik RS br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu. Vodič zadržava pravo da ne povede na turu sve koji nemaju adekvatnu obuću i odeću za trek i odgovarajuće osiguranje u slučaju nezgode. Planinarska akcija se organizuje u skladu sa statutom Planinarskog društva Extreme Summit Team. EST zadržava pravo promene termina i otkazivanja akcije zbog objektivnih okolnosti, lošeg vremena ili nedovoljnog broja prijavljenih o čemu ćete biti na vreme obavešteni. Ukoliko EST Adventure otkaže akciju uplaćeni novac se vraća.

 

 

 

 

Tagovi: ferata, ferata sokolov put, via ferata, gvozdeni put, romanija, bosna i hercegovina, planinarenje, est adventure, avantura,

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: