Via ferrata: Vodič za početnike
Na upit

Via ferrata: Vodič za početnike

Šta je via ferrata i šta možete očekivati kad se uputite u tu avanturu?!

Kad bismo preveli na naš jezik, via ferrata označava gvozdeni put. U narodu, to je čelični put, tačnije staza koja vodi po stenama koje su uređene gvozdenim pomagalima, a sve to uz osiguravajuću opremu. 

Poslednjih nekoliko godina u našoj zemlji via ferrata postaje sve popularnija i sve traženija avantura u prirodi. Ljubiteljima ekstremnijih sportova je pravi doživljaj osvajati stene i pomerati granice svojih mogućnosti. 

Kad osvojite neku od ferrata, osećaj je kao da ste ceo svet osvojili. 

Ako se bojite visine ili niste sigurni u svoju bezbednost, to je prirodno i normalno, zato je važno da verujete vodiču koji vas vodi, da ga slušate i da, što je najvažnije, verujete u sebe.


Via ferrata – Oprema

Zamislite kao da idete na planinarenje. Udobna obuća, odeća, krema za sunce, ranac, voda, nešto za pojesti tokom dana što će vam podići energiju (čokoladice, koštunjavo voće). Vode ponesite dovoljno, kako ne biste dehidrirali.
Potrudite se i da vam ranac ne bude mnogo težak, kako ne bi otežavao penjanje.

Kod odeće je najvažnije da obučete duže planinarske pantalone/helanke/trenerku. A kod obuće, birajte lagane planinarske cipele sa što kvalitetnijim đonom (vibram đonom) ili patike sa tvrdim đonom.  Za početak to je standardna planinarska oprema koja je neophodna.

Opremu za ferratu dobijate od organizatora aktivnosti, i ona se sastoji iz šlema tačnije kacige, pojasa i ferrata seta. To je osnovni i najvažniji deo opreme. Pojas je tu je da vas obezbeđuje, dok je ferrata set malo složeniji i sastoji se iz više delova koji čine celinu i bez kojih penjanje po stenama ne bi ni bilo moguće.

Pored svega navedenog, možete poneti i rukavice bez prstiju za penjanje. Ako ste početnik, rukavice vam mogu biti od velike pomoći, jer se više oslanjaju na sajlu, koja zna da bude oštra ako svu težinu prebacimo na nju i na ruke. 

Via ferrata penjanje


Saveti za penjanje

Da biste bili svesni mogućnosti opreme, vodič svakako pre početka ferrate pokaže neke od osnovnih tehnika penjanja i ponašanja u različitim situacijama. Za skoro svaku situaciju postoji rešenje i ako verujete vodiču, nema razloga za brigu. Čak i ako se uplašite i unervozite, bezbedno ćete sići u pratnji vodiča.  

Pri penjanju osluškujte upustva koje vam vodič daje i pravilno koristite ferrata set, jer na taj način osiguravate bezbednost. Ovakve avanture znaju da potraju i po nekoliko sati zato je dobro raspoloženje i kondiciona spremnost važna. 

Kad smo već spomenuli kondiciju, važno je biti fizički spreman za ovakav vid aktivnosti. Mnogi se slažu i da je ferrata jako dobra mentalna vežba, jer iziskuje smirenost, strpljivost i procenu svakog sledećeg koraka. Kao i da je uživanje u trenutku nešto što nikako ne smete da propustite pri penjanju. 

Vodiči će vam sigurno skrenuti pažnju na eventualne odrone na stazi, kao i na držanje međusobnog rastojanja. Kako ne biste ugrožavali svoju, a i bezbednost drugih, budite pametni i pronicljivi. Svaki korak dobro procenite. 

Svim ljubiteljima avanturističkih i adrenalinskih sportova, via ferrata će sigurno biti i te kako zanimljiva i izazovna. Zavisno od staze, neke ferrate mogu biti manje izazovne i ekstremne, neke više. Tako da i kondiciona spremnost može varirati – što je teža staza, to je više snage i kondicije potrebno. 


Da li je penjanje ferratom bezbedno?!

Uz osiguravajuću opremu i naravno uz njeno pravilno korišćenje, zatim određenu dozu fizičke kondicije i koncentracije pri penjenju, via ferrata je bezbedna i izuzetno najuzbudljivija avantura.

Via ferrata

Priroda od koje zastaje dah, izazovi, divljina, adrenalin, strah..

Definitivno su osećanja koja se u vama bude dok penjete ferratu pomešana. Dok na trenutke osetite strah i svašta negativno vam prođe kroz glavu, sekund nakon toga obuzme vas divljenje prizorima prirode. Nastavljate da koračate i sve o čemu razmišljate u trenutku jeste sledeći korak. A korak po korak, pobeđujete sebe, pomerate svoje granice i bližite se cilju. Neprocenjivo iskustvo.

 

Gde možete probati ovu aktivnost?

U našoj zemlji se ferratom možete oprobati na Kablaru, na Gornjaku i Kosovu. 

Via Ferrata na Kablaru je prva ferrata u Srbiji i preporučuje se početnicima iz dva razloga. Prvi je dužina staze – staza nije uopšte dugačka kao na drugim lokacijama. A drugi je zahtevnost – ne iziskuje puno kondicije. 

Penjanje na stenu Berim, na Kosovu, je dosta uzbudljivije i zahtevnije, a kako to zapravo izgleda možete pogledati klikom na link. Pored te staze, na Kosovu su kod Peći su uređene dve ferrate – Ari i Mat. Nalaze se na prostoru Rugovske klisure, gde je priroda božanstvena. 

U regionu, jedna od poznatijih je upravo Via Ferrata Sokolov put.

 

Početnicima preporučujemo da krenu od jednostavnijih i kraćih ferrata kako bi videli da li im se uopšte dopada ovakav vid avanture. Sticanjem iskustva, spretnosti i tehnika lakše ćete osvajati nove i sve zahtevnije staze. 

Ako vam se ovaj blog post dopao i ako ste željni novih ideja i avantura u prirodi, obavezno pročitajte naših 5 ideja za avanture u Srbiji. Da vam inspiracije nikad ne manjka.

 

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: