vidikovci lazarevog kanjona
3.600 RSD

Vidikovci Lazarevog kanjona – sa usponom na Malinik by EST Adventure 26.06.2021. (jednodnevna)

EST Adventure te vodi u novu avanturu, Vidikovci Lazarevog kanjona – sa usponom na Malinik (1158m) -.

Dok posmatrate grandiozne litice kanjona sa nekog od mnogih vidikovaca ili hodate kitnjasto ukrašenim pećinskim hodnicima, nećete moći da ne osetitedivljenje i strahopoštovanje pred kreativnim i neumitnim silama prirode.
Lazarev kanjon se nalazi nedaleko od sela Zlot, nadomak Bora, između obronaka planine Malinik i visoravni Dubašnica. Nastao je kao posledica delovanja reka Vej, Mikulj i Demižlok. Danas jedino Vej povremeno teče nadzemno, dok su se druge dve reke preselile u svoje podzemne tokove i pojavljuju se ponovo tek kod Lazareve pećine. Pećina spada u grupu izvorskih pećinskih objekata, sastoji se iz više dvorana i bogata je pećinskim nakitom. Zbog povoljnih karakteristika, ljudi su je od davnina koristili kao sklonište. Zanimljivost je da se od 30 vrsta slepih miševa poznatih u Evropiu ovoj pećini stalno ili periodično mogu sresti čak 24.

PLAN AKTIVNOSTI

  • Polazak iz Beograda u 6.30h.
  • Vožnja do sela Zlot.
  • Staza počinje iz centra sela, a zatim se spontano sa asfalta i makadama prebacuje na šumski put. Praćeni treperenjem mladog lišća zove, breze i leske napredujemo konstantnim usponom ka grebenu Malinika, na koji izlazimo posle 4,5 km.Već tu se otvara sjajan pogled na kanjon, kao i na okolne planine: Rtanj, Veliki Krš, Stol. Tu skrećemo levo i zapućujemo se ka vrhu. Usput koristimo svaku priliku za dobru fotografiju.
  • Na putu ka vrhu posećujemo izvor, a posle izlaska na vrh Veliki Malinik, u planu nam je da priđemo bliže kanjonu, do platoa Kovej i tamo, ljubaznošću domaćina preko čijeg imanja prelazimo, obiđemo nekoliko vidikovaca i uživamo u efektima sila prirode. Vraćamo se ka Zlotu istom stazom.Dužina staze je oko 18 km, visinska razlika na usponu oko 850m i biće nam potrebno oko 7-8 sati za prelazak staze, u zavisnosti od brzine grupe.

CENA: 3600 RSD*

*Usled trenutne situacije ostavili smo mogućnost dolaska sopstvenim prevozom u cilju praktikovanja bezbednih distanci u zatvorenom prostoru. U tom slučaju cena je 2400 RSD po osobi.

Organizacijom obuhvaćeno

• Prevoz Beograd – Zlot – Beograd (prevoz autom, max 2 osobe)
• Licencirani UIAA vodič

Organizacijom nije obuhvaćeno
• Lična oprema
• Ishrana

www.estadventure.com

Vodič
Nenad Petrović / UIAA III guide/
nenad.petrovic@estadventure.com
telefon: 064/898-5712

Prijava direktno na mail vodiča.
Prilikom prijave, potrebno je uplatiti 50% akontacije radi rezervacije vašeg mesta. U suprotnom, usled vaše mesto može uzeti osoba koja je uplatila akontaciju pre vas.
Iz bezbednosnih razloga, u slučaju loše vremenske prognoze par dana pre same akcije, postoji šansa da se akcija odloži za neki drugi dan.

KONDICIONI NIVO TURE – 4/10
TEHNIČKI NIVO TURE – 1/10

OPREMA

Planinarske cipele, ranac oko 30l,2l vode, sušeno voće ili energetski bar, trek pantalone, aktivni veš,jakna u slučaju vetra ili kiše, naočare za sunce, kačket ili marama kao zaštita od sunca, štapovi za hodanje (opciono), presvlaka.

Ako ste početnik, postoji par stvari koje bi možda voleli da znate pre nego što se upustite u avanturu.

NAPOMENA

Na osnovu Zakona o turizmu, Službeni glasnik RS br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu. Vodič zadržava pravo da ne povede na turu sve koji nemaju adekvatnu obuću i odeću za trek i odgovarajuće osiguranje u slučaju nezgode.
Planinarska akcija se organizuje u skladu sa statutom Planinarskog društva Extreme Summit Team. EST zadržava pravo promene termina i otkazivanja akcije zbog objektivnih okolnosti, lošeg vremena ili nedovoljnog broja prijavljenih o čemu ćete biti na vreme obavešteni. Ukoliko EST otkaže akciju uplaćeni novac se vraća.

 

 

 

Tagovi: est adventure, lazarev kanjon, avantura, avanture, srbija, planinarenje, vidikovac

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: