Tara izleti
6.500 RSD

Vidikovci Tare i manastir Rača by Tara Izleti 14.01.2023 - 31.12.2023. (352 dana)

Vidikovci Tare i manastir Rača – u pitanju je celodnevna tura tokom koje ćemo posetiti neke od najlepših vidikovac planine Tare, u kombinaciji sa posetom srednjevekovnom manastiru Rača.

Polazna tačka će nam biti dečje odmaralište Mitrovac, a vreme polaska biće u jutarnjim časovima, u tačno 09:00. Odmah idemo na najpoznatiji lokalitet ove planine, a to je Banjska Stena. Jutarnji zraci sunca prelepo se prelivaju na kanjon reke Drine i jezero Perućac, što našem prvom stajalištu daje posebnu čar. Od Mitrovca se vozimo oko 6 kilometara makadamskim putem ka Banjskoj steni. Zatim šetamo kroz šumu narednih 15 minuta da bismo došli do mesta gde ćete biti u mogućnosti da napravite nezaboravne fotografije dok vam se prizor zauvek urezuje u sećanje. Na ovom vidikovcu, predviđeno je slobodno vreme za fotografisanje i uživanje u prelepim prizorima.

Sa Banjske stene upućujemo se ka drugoj tački našeg izleta. To je vidikovac Osluša. Sa ovog lokaliteta pruža se pogled na dolinu reke Drine, Bajinu Baštu, i Osat u Bosni, kao i na planinu Povlen u pozadini. Ovaj vidikovac smešten je na 964 metra nadmorske visine. Takođe je i poznato poletište za paraglajdere.

Sa Osluše nastavljamo istočno i svega 4 kilometra kasnije dolazimo do vidikovca Sokolarica. Ovaj je vidikovac smešten na obodu naselja Sokolina i sačinjava nekoliko manjih povezanih vidikovaca na nadmorskoj visini od 990 metara. Sokolarica predstavlja deo rezervata “Klisura Rače”. Rezervat se odlikuje bogatstvom živog sveta, a najveće vrednosti su mu prašuma brdske bukve i čiste šume oraha u donjim delovima, dok se na višim kotama javljaju crni bor, smrča, jela, kleka i druge vrste. Ovo područje je takođe stanište mrkog medveda, te na stazi do vidikovca mozete primetiti bodljikavu žicu koja služi za prikupljanje materijala genetske analize. Na ovim liticama takođe se gnezdi veličanstveni suri orao.

Tura se nastavlja prema manastiru Rača, izgrađenog na početku trinaestog veka. Manastir je predstavljao svetionik srednjevekovne srpske pismenosti i kulture. Na ovom mestu započinjemo našu pešačku turu kroz stogodišnje šume i predivnu prirodu planine Tare, sve do čarobnog izvora Lađevac.

Vraćamo se u Raču, i nastavljamo dalje, ka vidikovcu Crnjeskovo. Smešten je na litici visokoj 980 metara i pruža jedinstven pogled na klisuru reke Rače, dolinu Drine i Bajinu Baštu. Sa vidikovca se na levoj strani može videti Krstata stena sa poznatim metalnim krstom. Ispod nje se nalaze pećine u kojima su monasi svojedobno sakrivali knjige.

Konačno, u povratku sa ture, pravimo pauzu u selu Kremna, nekadašnjem domu čuvenih proroka, braće Tarabić.

Povratak na polaznu tačku na Mitrovcu očekuje se u 19:00.

CENA – 6500 RSD po osobi

Tura je predviđena za minimum 5 osoba.

U cenu uključeno:

  • Kompletna organizacija ture, uključujući i prevoz od polazne do krajnje tačke na Mitrovcu, kao i troškovi turističkog vodiča
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: