visoko pa ravno
6.100 RSD

VISOKO PA RAVNO – Pešterska visoravan by Hiking Tour Serbia 25.09.2021 - 26.09.2021. (2 dana)

Hiking Tour Serbia vas vodi VISOKO PA RAVNO! Okružena sa sedam ljutih planina, nekako skrajnuta sa glavnih puteva sakrila se najviša visoravan Balkana… Ovde žive ljudi koji imaju vremena, sir je možda i najbolji igde, a nije tako loša ni jagnjetina! Ako se ikako može zamisliti crkva ,,okačena,, o vertikalnu stenu ili pak veličanstveni pogled na jezero Gazivode, zašto ne zamisliti da će ova avantura biti savršena?

UKRATKO
VISOKO, PA RAVNO
DATUM: 25.09.- 26.09.2021.

CENA: 6.100 RSD

SMEŠTAJ: APARTMANI VANILLA U SJENICI (Sobe: 1/2, 1/3, 1/4)
Idemo VISOKO PA RAVNO!

KOJI JE PROGRAM?

25.09.2021. NOVI SAD – BEOGRAD – TUZINJE – VRH TROJAN – IZVOR ĐURĐEVICA – PEŠTERSKO JEZERO – KARAJUKIĆA BUNARI – SJENICA

 

-Polazak iz NOVOG SADA sa parkinga kod Sajma (restorani Knin i Trojka, klub Ambar) u 00:00h , iz BEOGRADA u 01:15h sa velikog parkinga Sava Centra (okretnica autobusa 27e i 35). Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska. Noćna vožnja autoputem ka Čačku, Guči i Sjenici, uz mogućnost ulaska još nekih putnika na usputnim stajalištima.
-U ranim jutarnjim časovima stižemo na sam obod Pešterskog polja, selo TUZINJA odakle kreće naš prvi hajk dugačak 13 km. Već u samom startu će nas opiti sveži planinski vazduh, a pogled koji se pruža preko Pešterskih polja učiniće da se osećamo nekako sitno i krhko.
-Sledi uspon na najviši vrh ove visoravni, poznat po imenu TROJAN, za koji se vezuju raznorazne legende o zakopanom blagu, tako da nas neće čuditi to što svako malo nailazimo na površinske kopove, udubljenja koja su formirali lokalci u potrazi za istim.
-Nakon što apsorbujemo magiju pogleda koji seže u beskraj, spustićemo se preko polja bogatih klekom ka IZVORU ĐURĐEVICA, koji je po predanju nastao u toku borbe svetog Đorđa sa aždajom… Kažu da je Đorđe promašivši aždaju slučajno udario kamen, iz kog je potekla voda koju ćemo imati prilike da probamo.
Sledi nastavak šetnje beskrajnim poljima i prelezak reke Boroštice, kao i dolazak do PEŠTERSKOG JEZERA. Ovde ćemo uživati u pitomoj vodi i pogledu na vrh Trojan, koji smo nešto ranije ispeli.
Ostaje još samo kratka deonica do KARAJUKIĆA BUNARA, mesta koje je poznato po najnižoj temperaturi ikada izmerenoj u našoj državi.
-Tu nas čeka autobus i vozimo se natrag do SJENICE, gde ćemo ujedno provesti i noć pred nama. Pregršt je mogućnosti u ovom sjajnom planinskom mestu, šetnja do džamije sultanije Valide, čuveni kolač Tri leće u svom najjačem izdanju, popiti šolju vrućeg salepa, degustirati nadaleko poznati Sjenički sir ili još bolje jagnjetinu…
26.09.2021. SJENICA – RIBARIĆE – VIDIKOVAC ĐURĐEVICA – MANASTIR CRNA REKA – NOVI PAZAR – BEOGRAD – NOVI SAD
-U ranim jutarnjim časovima nas očekuje vožnja do malenog sela RIBARIĆE koje se nalazi na samoj obali jezera Gazivode.
-Prvo što nas očekuje je 10 km dug hajk (moguće da će biti skraćen na 4km u slučaju manjeg autobusa) uglavnom uzbrdo, većim delom asfaltnim putem kroz zaseok Popiće, a nešto kasnije kroz šumu makadamskom stazom. Dolazimo do VIDIKOVCA ĐURĐEVICA sa kog se pruža neverovatan pogled ka jezeru Gazivode, Kosovu i Metohiji. Ovo mesto je nažalost neafirmisano među našim turističkim destinacijama, a pogled je ravan onima na Uvcu i Kozijoj steni.
-Posle ove divote za pogled očekuje nas spust nazad istom stazom, kratka vožnja i šetnja duga 5km asfaltnim putem kroz šumu ka MANASTIRU CRNA REKA.
-Ovo nestvarno zdanje se sakrilo na okomitoj litici iznad suvog korita istoimene reke. Zaista jedinstven primerak crkve, koja je u stvari nastala nadogradnjom malene pećine.
Nakon vraćanja istim putem vozimo se do NOVOG PAZARA gde pravimo pauzu kako bismo uživali u nekim od čuvenih specijaliteta poput mantija ili ćevapa, a potom sve to možemo da zalijemo šoljicom savršene kafe kuvane na vrelom pesku.
-Zadovoljni i siti lagano se vraćamo nazad ka Beogradu i Novom Sadu

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje.
– Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.
– Hrana, voće, grickalice, slatkiši za usputne pauze u toku šetnji.
– Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.
– Rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.
– Kupaći, peškir, papuče

VAŽNE NAPOMENE!!!

– Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi udruženja Ekotopia (članstvo za 2021.godinu je besplatno, a dobija se jednostavno, popunjavanjem sledećeg linka https://forms.gle/U1t5wxUftmYuP4yCA )
– Donacijom u gore navedenoj vrednosti naši članovi pokrivaju: troškove prevoza do svih odredišta iz programa, uslugu jednog noćenja u apartmanima Vanilla u Sjenici, ulaz u specijalni rezervat prirode ,,Peštersko polje”, usluge lokalnog vodiča tokom šetnji
– Organizatori zadržavaju pravo izmene programa usled nepredviđenih okolnosti, nemogućnosti pristupa određenim deonicama ili čak otkazivanje putovanja, ukoliko nam nove mere propišu zabranu boravka u busu ili u slučaju da bude bilo kakve druge zabrane koja bi nepovoljno mogla uticati na putovanje.
– Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete broj osoba, njihova imena, brojeve telefona i mesto polaska na put uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji i izjašnjavanjem da li ste zainteresovani za krstarenje. Nakon prijave i uplate zbog blizine samog događaja biće moguće otkazati prevoz i smeštaj, ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe.
– FREE HIKING TURE se NE PLAĆAJU, na dobrovoljnoj bazi su, pri kraju putovanja imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi svaka tura.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje.

– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose ISKLJUČIVO POZITIVNE VIBRACIJE, VEDAR DUH I DOBRO RASPOLOŽENJE. Vidimo se.

 

 

Tagovi: hiking tour serbia, srbija, planinarenje, vidikovac đurđevica, manastir crna reka, ribariće, karajukića bunara, tuzinja, trojan, sjenica, vrh, vidikovac, pogled, vikend, pešter, pešterska visoravan
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: