Vožnja kajaka, blog post
Na upit

Vožnja kajaka: Saveti, zanimljivosti, lokacije, oprema

Da li ste znali da je vožnja kajaka jedna od najefektivnijih fizičkih aktivnosti?! Pored toga što ćete provesti kvalitetno vreme u prirodi i na vodi sa ekipom, jednim zaveslajem angažovaćete preko 90% mišića i trošićete brže kalorije. 

Hm, možda su i samo ove dve rečenice dovoljne da vas zaintrigiraju i podstaknu da se ovog leta oprobate u vožnji kajaka ili kanua.

Istorijski gledano, kajaci su nastali davnih dana. Eskimska plemena su ih koristila tokom lova, kako bi se nečujno prišunjala plenu. Tad su to bili drveni čamci. A sa pojavom savremenijih materijala, poput karbonskih vlakana, plastike, aluminijuma, kao i prilagođavanju potreba, kajaci i vesla prave se i koriste u različite svrhe. 

Danas kajakom možete zaveslati na mnogim rekama i jezerima po Srbiji i uživati u prizorima prirode koji su najlepši upravo iz te perspektive – sa vode! Kajakom ili kanuom možete doći do svih onih skrivenih mesta i uvala koje radoznalo posmatrate sa obale, terase ili mosta. 


Ako ste znatiželjni da otkrijete šta vas sve očekuje na avanturi vožnje kajaka, u nastavku saznajte kakvi sve kajaci postoje, da li je vožnja kajaka zahtevna. Zatim nekoliko saveta za početnike u kajakingu, kao i gde se možete oprobati u toj avanturi. 


O vožnji kajaka – Da li je zahtevno?

Iako se radi o fizičkoj aktivnosti koja uključuje preko 90% mišića, i to onih koji se svakodnevno ne koriste, vožnja kajaka ipak nije toliko zahtevna. Sve što vam je za ovu avanturu potrebno jeste dobra volja i želja za istraživanjem!

S obzirom da tempo možete dozirati trenutnoj kondiciji i snazi, vožnja kajaka vam pre svega može biti jedno veliko uživanje, a tek onda i dobra fizička aktivnost!

Najlepši način da se doživi reka ili jezero je upravo moguće kajakingom. Zaveslaj po zaveslaj i uživaćete u skrivenim predelima i pejzažima.


Tipovi kajaka

U zavisnosti od namene, načina sedenja, brzine reke i mnogih drugih faktora, kajaci mogu biti različiti. Pa tako mogu biti takmičarski, rekreativni, kajaci za divlje vode, kajaci na naduvavanje, turistički kajaci..

Osnovna podela kajaka kad je način sedenja pitanju je: Sit-in kayak i Sit-on kayak.
Sit-on kayak podrazumeva način sedenja u kom veslač sedi u kajaku, do pola struka. A sit-in kayak je način sedenja na samom kajaku, dok je veslačevo telo u potpunosti napolju.

S obzirom da su kajaci koji se iznajmljuju rekreativni, šansa da se prevrnete je mala ili gotovo nepostojeća. Zato ne brinite, i maksimalno uživajte u procesu prilagođavanja, upoznavanja sa kajakom i sa tehnikama veslanja. 

Sve češće se ljudi odlučuju da, umesto kajaka, rentiraju kanu.
Razlika između kajaka i kanua je u tome što u kajaku imate prostora samo toliko da sednete, dakle gornji deo je skroz pokriven i staje jedna osoba, dok je u kanuu otvoren gornji deo i može više osoba stati, što znači i da imate više mesta za stvari, piće i slično. 

Ipak, veslanje kanua je malo zahtevnije, pa se zato mnogi rekreativci odlučuju za kajak!

O vožnji kajaka


Saveti za kajaking

Ako dolazite prvi put na vožnju kajaka, saveti koje ćemo podeliti u nastavku će vam značiti.

 • Svakako, pre nego što sednete i krenete da veslate, saslušaćete kratku obuku. Pokazaće vam se osnovne tehnike veslanja, držanja vesla, zatim načina sedenja i ponašanja u kajaku i na vodi.
 • Bez volje za istraživanjem i oprobavanjem u novim iskustvima, ne krećite.
 • Kajaking nije zahtevan, zato se opustite, saslušajte obuku i krenite polako. Zaveslaj po zaveslaj bićete sve bolji i brži, a nivo uživanja sve veći i veći.
 •  Ako želite da tokom ture napravite dobre fotke i snimke, onda obavezno ponesite nepromočivu vreću u koju biste mogli da spakujete sve što vam je tokom ture potrebno (telefon, zvučnik..).
 • Ponesite obavezno i rezervnu (suvu) odeću i peškir.
 • Ako tura traje duže, imajte sa sobom flašu vode i nešto od voća da se zasladite tokom pauza.
 • Veslajte pametno. Tempo dozirajte prema svojim mogućnostima.
 • Veslo držite obema rukama, sa hvatom u širini ramena.
 • Veslanje se odvija naizmenično, koristeći obe ruke.
 • Obavezan deo opreme je prsluk, tako da bez obzira na to koliko ste dobar plivač nemojte kretati nigde bez njega!
 • Kad je letnja sezona u pitanju, nanesite zaštitni faktor i ne zaboravite da stavite naočare za sunce i šešir/kačket!
 • Ako idete na organizovanu turu, onda o putanji ne morate uopšte da brinete. No, ukoliko samo iznajmite kajak i dalje idete sami, ipak saslušajte kuda možete da idete, kuda ne. Da se ne biste našli u nezgodnoj situaciji.
 • I za kraj, ponesite dobro raspoloženje i osmeeh!


Gde se možete oprobati u vožnji kajaka? 

Vožnja kajaka u Srbiji postaje sve popularnija avantura u prirodi. Naročito tokom leta. Kao uzbudljiva aktivnost na vodi, uz rashlađenje i druženje, ni ne čudi što je tako. 

Destinacije na kojima možete zaveslati su Dunavski rukavci, Koviljsko-petrovaradinski rit, Veliko ratno ostrvo, Ovčarsko-kablarska klisura, Zlatarsko i Uvačko jezero, kanjon Drine, Vlasinsko jezero, Srebrno jezero.. 

 

Mogućnosti je mnogo, a na vama je da nam se pridružite na nekoj od kajak tura.
Za razonodu, istraživanje i upoznavanje novih lokacija, vožnja kajaka je idealna! Zato, ne propustite priliku da zavirite i istražite najlepše delove Srbije u kajak avanturi.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan, nastavite da čitate naš blog i otrkijte više o raftingu, jedrenju, via ferrati, avanturama u Srbiji..

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: