kanjon vratne
2.200 RSD

Vratanjske kapije – kanjon Vratne i Biger by Alti klub 03.07.2021. (jednodnevna)

Vratanjske kapije – kanjon Vratne i Biger – avantura na koju vas vodi Alti Club jeste uvod u fenomen gde se na malom prostoru mogu pratiti vrlo različite pojave i oblici reljefa!

Putem kroz atraktivnu Đerdapsku klisuru, uz Dunav pored tvrđave Golubac, te kroz Donji Milanovac, stižemo u selo Vratna posle kog se nalazi istoimeni manastir iz 14 veka, kao i čuvene Vratanjske kapije ili kamene preprasti (prirodni mostovi).

Jedan za drugim duž reke Vratne nanizana su tri kamena mosta nad istim rečnim tokom, na samo 3 km i predstavljaju jedinstvenu pojavu u svetu. Prerasti su relativno retka i uvek atraktivna pojava, a njihovo postojanje na reci Vratni, je fenomen gde se na malom prostoru mogu pratiti vrlo različite pojave i oblici reljefa, ali i druge prirodne vrednosti, pre svega retke biljne i životinjske vrste, koje su u ovako specifičnim staništima našle uslove za opstanak.

Treći most je najudaljeniji, ali u njegovoj blizini otkrivene su tri do sada neistražene pećine, a reč je o „pravim draguljima prirode“, dok detaljna istraživanja ovih pećina tek predstoje. U rezervatu Vratne nalaze se i retka stada muflona i krda jelena lopatara.

Na nekoliko kilometara severno od Vratanjskih kapija, idući stazama skoro pa divlje prirode, dolazi se do još jedne neobične tvorevine prirode, tj. kompleksa pećina i kanjona reke Biger. Sa svojim izvorištem na Ciganskom groblju, u svom vodotoku prima nekoliko manjih pritoka i u reonu Trailov šot ponire u istoimenu pećinu, poznatu u narodu ”pećina koja grmi”

Ukupna dužina staze je oko 16 kilometara i oko 500 metara visinske razlike.

Polazak iz Beograda je 03.07. u 6h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 22:30 h.

CENA: 2200,oo

Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452)

U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

Prijave na mail!

 

 

 

Tagovi: avantura, kanjon vratne, reka biger,alti klub, muflon, jelen lopatar, kameni most, prerasti, avanture

 

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: