2.500 RSD

POPUNJENO: Vrh Lisac, kanjon Tisnice, prerast Samar by Sportski klub Alti 23.07.2022. (jednodnevna)

Južni Kučaj – vrh Lisac 1111 m, kanjon Tisnice, prerast Samar. Putuj i upoznaj skrivene lepote istočne Srbije.

PLAN PUTA:

23.07.

Vrh Lisac 1111m nalazi se u Južnom Kučaju, jednom od najnenaseljenijih krajeva Srbije. Samim tim obiluje „divljom“ prirodom, vrhovima sa širokim pogledima, rekama, kanjonima, slapovima, pećinama, prerastima… koji su privlačni za istraživanje, ali i uživanje u pešačenju lepim i pustim predelima. Sa vrha Lisac (zvanog još i vrh Četiri Asa) pruža se pogleda na Deli Jovan, Veliki krš, Borski Stol, Beljanicu, homoljske Vukane…

Iz reke Velike Tisnice nastaje više poznata reka Mlava u koju se na visini od 320 m uliva Žagubičko vrelo (vrelo Mlave). U podnožju kučajske bukove šume ide se tokom Velike Tisnice do velike stene i pećine odakle izvire ova reka. Prelaskom u kanjon Male Tisnice dolazi se do reke Perast gde se, ako ima vode, mogu videti i slapovi Perasta. Isušenim koritom reke ili planinarskim stazama dalje se stiže do prerasti Samar koja dođe kao šlag na tortu ove avanture

Staza za pešačenje startuje sa visoravni Dubašnice. Prva 3 kilometra je ravna, a potom do stenovitog vrha Lisac se penje oko 150 metara visinske razlike. Od vrha se staza u narednih 5 km spušta i na 9. kilometru se ulazi u kanjon Tisnice i pećinu gde izvire. Put vodi rečnim koritom, sa kamena na kamen, prelaskom balvana, a ako bude bilo vode, na nekim mestima će morati da se izuva i prelazi reka (u tom slučaju je najbolje poneti kroks ili druge gumene papuče).

Ukoliko neko ne želi da ulazi u kanjon Tisnice, prelazi s kamena na kamen, preskače balvane, može skratiti stazu za 4 km i čekati nas na livadi kako bi posle zajedno otišli do preprasti Samar. Ukupna dužina cele staze je 16 km, sa oko 380 m uspona i 600 m spusta kumulativno.

Polazak iz Beograda je u subotu 23.07. u 06:00 h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 23h.

CENA: 2500 din.

Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452)

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

Za akciju sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće,…), najmanje 1,5 l vode. Kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (odeću i obuću…) koju ostavljamo u busu. Obući se prikladno pešačenju, trenerku ili drugu odeću koja je udobna.

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: