rudnik
800-1000 RSD

Vrhovima planine RUDNIK – Šumadija 21.02.2021. PEU Troglav by PEU Troglav 21.02.2021. (jednodnevna)

Vrhovima planine Rudnik Šumadija, Planinarsko Ekološko Udruženje „Troglav“ vodi vas na jednodnevni izlet u najveći rudarski centar stare Srbije.

A Rudnik je…

najviša planina Šumadije (Cvijićev vrh, 1132m) i nalazi se u njenom zapadnom delu. Imenom Rudnik nazvan je zbog rude olova i cinka koje se i danas eksploatišu. Predstavlja čvorište između slivova Zapadne Morave, Velike Morave i Kolubare. Rudnik je najsevernija vulkanska oblast u centralnoj Srbiji, a ostaci vulkanizma su primetni na pojedinim delovima i po karakteristikama stenskih masa koje ga izgrađuju. Planina Rudnik se nalazi 15km od Gornjeg Milanovca. Varošica Rudnik smeštena je između 500 i 700 metara nadmorske visine i sa ostalim delovima planine povezana je asfaltnim putem i velikim brojem staza. Zbog izuzetnih klimatskih uslova (velika osunčanost tokom godine, vazdušna strujanja, visoka jonizacija vazduha) planina je još 1922. godine proglašena za vazdušnu banju.

PLAN I PROGRAM:

Polazak je u ranim jutarnjim časovima iz Kraljeva, Vožnja do naselja Rudnik uz usputno zadržavanje za doručak i jutarnju kaficu. Dolazak u centar naselja i polazak na pešačenje. Staza nije zahtevna, pogodna je za početnike, dužine 13km. sa 700m uspona. Obilaze se tri vrha rudnika, Veliki, srednji i mali Šturac. Duž staze nalazi se dosta vidikovaca sa fantastičnim pogledom na okolinu. Nakon povratka u naselje planirano je druženje i duža pauza za ručak. Povratak je planiran u popodnevim satima. Očekivani dolazak oko 19h.

POTREBNA OPREMA:

Čizme ili planinarske cipele, majica sa dugim rukavima ili aktivan veš, jakna (windstopper), duks ili flis, trenerka ili planinarske pantalone, rezervna presvlaka, sendviči ili grickalice, naočare za sunce, kapa, rukavice i dovoljno vode(2l). Sve to spakovati u prikladan ranac.
Ako biste voleli da se otisnete u avanturu, a pitate se šta to znači i šta je potrebno, uputite se ovamo.

CENA:

Minibus – 1.000
Autobus – 800
(kotizacija je podložna izmenama, u zavisnosti od broja prijavljenih)

Kotizacija obuhvata:
  • prevoz
  • troškovi vodiča
  • troškovi organizacije
Kotizacija ne obuhvata:
  • individualni troškovi učesnika

INFO I REZERVACIJE:

Najkasnije do 18.02. slanjem sms/viber poruke ili poziv
Vodič: Marko Kuševija

NAPOMENE:

  • Učesnikom ture će se smatrati samo one osobe koje izvrše uplatu prilikom prijave. U slučaju odustajanja naći zamenu ili se uplaćen iznos ne vraća. Vodič zadržava pravo da u slučaju vanrednih okolnosti izmeni program ture ili je otkaže.
  • Svaki učesnik učestvuje na sopstvenu odgovornost.
  • Organizator ne odgovara za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima koje učesnici nisu prijavili vodičima, kao i za nesreće izazvane pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava.

 

 

Tagovi: Rudnik, Šumadija, Srbija, izlet, planinarenje, avantura, jednodnevni izlet

Прикажи мање
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: