Vršačke planine
2.490 RSD

VRŠAČKE PLANINE – u jesenjim bojama | pešačko-vinska tura by Srbija za mlade 05.11.2022. (jednodnevna)

IDEMO NA KROV VOJVODINE gde po lepom vremenu, uz nepreglednu ravnicu, možemo da vidimo deo Đerdapske klisure, Kostolačke dimnjake, Deliblato, obrise Avale, a sa rumunske strane njihov deo Banatske ravnice i Aninske planine.

Vršačka kula je velelepna građevina i simbol je grada i okoline. Najverovatnije je sazidao despot Đurađ Branković 1439. godine. Tvrđava je sagrađena na brdu visokom 399 metara. Pored sačuvane donžon kule postojala je jedna manja polukružna kula. Visina spoljnih zidova iznosi 19,85 m, a strane su široke 13,80 m i 11 m.

 

Vršačka kula
Vršačka kula

Manastir Središte je podigao despot Jovan Branković krajem XV veka na mestu današnjeg sela Malo Središte. Stari manastir Središte bio je jedan od znamenja postvizantijske kulture na granici istoka i zapada. Molitveno je zbrajao Srbe do 1777. godine kada je zakonom o crkvenim reformama, koji je sprovela Marija Terezija, ugašen sa još nekoliko manastira u Banatu. Prinudnim odlaskom monaha koristila se kratko vreme kao parohijska crkva do 1788. godine, kada je upadom turaka opljačkana i spaljena. Manastir Središte obnovljen je iz temelja u periodu 1995 – 2003. godine. Ceo manastir posvećen je Čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice.

Manastir Središte

 

Naše pešačenje započinjemo od Vršačke kule odmarališta Crvenog krsta, Đakovog vrha, pored doma “Široko bilo”, uspon na vrh Lisičija glava. Zatim se spuštamo do manastira Središte, obilazmo manastir i nastavljamo dalje do vinskog podruma “Bahus” u Gudurici. U Gudurici je planiran ručak, degustacija domaćeg vina i odmor. Posle opuštanja u vinariji vraćamo se nazad u Beograd.

 

PLAN I PROGRAM PUTA:

06.00
Polazak iz Beograda (od Sava centra).

08.00
Dolazak na Vršačku kulu, ako bude radila. Obilazak Vršačke kule, ako bude radila

8.30-15.00
Pešačka tura od Vršačke kule, odmarališta Crvenog krsta, Đakovog vrha, pored doma “Široko bilo”, uspon na vrh Lisičija glava, spuštanje do manastira Malo Središte.

15.00-15.45
Obilazak manastira Veliko Središte

16.00 – 18.00
Odlazak u vinski podrum “Bahus”. Slobodno vreme za degustacija vina i rakije, kao i fakultativnu večeru.

18.30
Polazak za Beograd i Novi Sad

Oko 21.00
Očekivani dolazak u Beograd.

*Satnica je napisana okvirno i moguća su manja odstupanja

 

Pogled na Vršačke planine sa puta koji vodi na kulu

 

Cena: 2490 din.

U cenu uračunato:

 • Prevoz
 • Troškovi vodiča
 • Degustacija vina u vinskom podrumu “Bahus” (5 vrsta vina)

U cenu nije uračunato:

 • Redovna godišnja članarina “Srbija za mlade” – 500 din.
 • Večera u vinskom podrumu “Bahus”
 • Doplata za degustacuju 4 vrste rakija i bogatija meza 300 din.
 • Ulaznice za Vršačku kulu
 • Individualni troškovi putnika
 • Doplata za polazak iz Novog Sada 1.000 din

Vinarija Bahus Gudurica

Vinarija Bahus Gudurica

*Članarina udruženja je obavezna i važi 12 meseci od datuma uplate. Nakon prijave predrezervacija važi 48h i do isteka uplatiti u celosti ili 50% od ukupnog iznosa.

Način plaćanja:  50% prilikom rezervacije, ostatak do 5 dana pred put.

 

VAŽNE NAPOMENE:

 1. Staza nije ekstremno teška. ali je bitno da je učesnik/ca  dovoljno fizički spreman/a za pešečenje i da učesnik/ca nema nekih zdravstvenih problema zbog kojih ne bi mogao/la da izdrži uspon. Ako postoji neki zdravsteni problem učesnik je dužan da to prijavi prilikom prijavljivanja za putovanje.
 2. Vodič uspona zadržava pravo da skrati ili promeni trek usled nepovoljnih vremenskih uslova.
  Takođe, vodič uspona zadržava pravo da ne dozvoli uspon učesnicima sa neodgovarajućom opremom kao i da udalji sa uspona nedisciplinovane učesnike. Organizator ne odgovara za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane višom silom ili samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima koje učesnici nisu prijavili vodičima, kao i za nesreće izazvane pod uticajem alkohola i drugih nedozvoljenih sredstava.
 3. Svi učesnici moraju da se tokom svakog uspona drže grupe i da se poštuju svaku odluku planinskog vodiča
 4. OBAVEZNA OPREMA:Planinarske cipele ili duboka obuća udobna za pešačenje, slojevita garderoba, rezervna obuća, kapa, kišna kabanica, rezervna odeća.
 5. HRANA I PIĆE: hrana za uspon (sendviči, voće, slatkiši i slično), obavezno minimum 2l vode.
 6. U slučaju najavljenih vremenskih nepogoda, tura se odlaže.

Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana pre putovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 15. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi,dejstvo više sile itd) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Uz ovaj program važi pravilnik o izvođenju tura organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje. Shodno zakonu o turizmu Republike Srbije, ovaj program nije pokriven garancijama osiguranja u slučaju insoventnosti i naknadi štete. Program se organizuje za članove uduženja i cilj ovog putovanja jeste promocija i razvoj omladinskog turizma Srbije kao i promocija aktivnog odmora kod mladih.

 

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: