3.900 RSD

OTKAZANO: VRŠNJAČKE DALJINE by Hiking Tour Serbia 17.12.2022. (jednodnevna)


Hiking Tour Serbia vas vodi u laganu šetnju. Vršačke planine vas čekaju!

ŠTA PLANIRAMO?

Pravo je vreme za posetu Vršačkom bregu, koji se nadnosi sa puno stila nad ovim ponosnim gradom i uspavanom vojvođanskom ravnicom. Zima sa sobom nosi posebne boje, neke drugačije lepote, pa krenimo u laganu šetnju kroz predivnu šumu, do vanrednih vidikovaca, uz cvrkut ptica i draga lica…

UKRATKO

VRŠNJAČKE DALJINE
DATUM: SUBOTA 17.12.2022.
KOTIZACIJA: 3.900 RSD

KOJI JE PROGRAM?

NOVI SAD – BEOGRAD – VRŠAČKA KULA – PLATO KOD SLAVIŠE – VIDIKOVAC IZAZOV – VRŠAČKA KULA – VIDIKOVAC ĐAKOV VRH – HAJDUČKE STENE – MANASTIR SREDIŠTE – VRŠAC- BEOGRAD – NOVI SAD

Polazak iz NOVOG SADA sa parkinga kod Sajma (restorani Knin i Trojka, klub Ambar) u 06:00 h, iz BEOGRADA u 07:15 (veliki parking Sava Centra, okretnica autobusa 27e i 35). Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska. Vožnja ka Vršcu i dolazak nadomak Vršačke kule, pa šetnju počinjemo od Platoa kod Slaviše u njenoj neposrednoj blizini.
Već nakon par stotina metara šetnje, preko livade nabujale od silnog prolećnog rastinja, dolazimo do VIDIKOVCA IZAZOV, sa kog se pruža savršen pogled na Vršac, kao i nepregledne Vojvođanske ravnice.
Odmah nakon vidikovca uz par stotina metara uspona dolazimo do VRŠAČKE KULE. Mesto strateški odabrano od strane Đurđa Brankovića za odbranu vojvođanskih poseda nakon pada Smedereva u davnom XV veku. Ova 500 godina stara utvrda će nas vratiti u neko davno, zaboravljeno doba.
Nastavak staze nas vodi oko brda zvanog Turska glava, za koje se veruje da je u srednjem veku bilo mesto dvoboja, koji je direktno uticao na nešto kasnije spaljivanje moštiju Svetog Save.
Nakon toga sledi kratka deonica Asfaltnim putem i blagi uspon stazom koka vodi oko ĐAKOVOG VRHA do VIDIKOVCA sa kog se pruža neverovatan pogled ka Vršačkim vinogradima i Rumuniji.
Staza nastavlja kroz prelepu šumu nizbrdo do jednog simpatičnog potoka i nastavljamo kolskim putem i dalje nizbrdo, da bismo došli do Jovanovog potoka koji pratimo do male brane niz koju se sliva prelepi slap.
Zastaćemo na kratko kako bi se spremili za konstantan uspon ka HAJDUČKIM STENAMA. Ovo mesto predstavlja najveći kompleks stena na Vršačkim planinama i pogled sa njih je božanstven.
Ostatak staze vodi dobrim delom po ravnom i nizbrdo do malog i ušuškanog MANASTIRA SREDIŠTE građenog u XV veku od strane porodice Branković.
Ovde nas čeka autobus i vozi nas ka Vršcu na uživanje u gastronomskim delicijama ovog kraja, uz čašicu čuvenog vina. Nakon toga ostaje nam samo povratak ka početnim tačkama našeg izleta, Beogradu i Novom Sadu.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

– Dužina projektovane putanje je oko 14 km. Kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno oko 6 časova pešačenja, uz pokoje stajanje usput radi odmora i uživanja . Tura nije preterano teška, pa se preporučuje rekreativcima i svim početnicima spremnim na izazov.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje.
– Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.
– Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.
– Rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.

VAŽNE NAPOMENE!!!

– Od donacija naših članova koji će biti učesnici akcije ćemo pokriti troškove prevoza do svih odredišta određenih planom.
– Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi udruženja Ekotopia.
– Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete ime, prezime i mesto polaska, uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: