vujan, alti sportski klub
1.600 RSD

Vujan (856m) – grebenom Brusnice 11.04.2021. Alti Klub by Alti Sportski Klub 11.04.2021. (jednodnevna)

Vujan je planina južno od Gornjeg Milanovca. Najviši vrh je Veliki Vujan 856 m, koga označava kamena piramida sa geodetskom tačkom unutar nje. Planina je skoro u celosti pokrivena gustom listopadnom šumom, osim na obroncima prema reci Despotovici koji sa obroncima Ilijaka (510 m) čine Brđansku klisuru. Posebno je lepo i žvopisnih boja sada u proleće.

U udolini između Malog i Velikog Vujana nalazi se istoimeni manastir. Stari srednjovekovni manastir, koji se nekada zvao Obrovin, nastao u doba Nemanjića, opljačkan je i srušen 1597. godine od strane Turaka. Na par kilometara od nekadašnjeg manastira, u šumi, podignut je 1805.g. novi. Crkva manastira Vujan ima status spomenika kulture i pod zaštitom je države. Manastir je istovremeno i grobna crkva porodice Lunjevica, koju je bogato darivao, ne samo ktitor Nikola Lunjevica, već i njegova unuka, zlosrećna kraljica Draga Obrenović. Ovde je Patrijarh srpski Pavle bio iskušenik od 1944. – 46.g.

PLAN TURE

  • Naš plan je uspon grebenom Brusnice iz Brđanske klisure. Ovom trasom se retko pohodi Vujan, a vrlo je atraktivna i sa predivnim vidikovcima na klisure i susedne vrhove među kojima i Ilijak. Drugi deo staze, koji vodi ka Malom i Velikom Vujanu, je kroz bukovu šumu. A u njoj nas čeka sremuš! Zato ponesite kese/torbe za branje, tamo gde je najčistiji.
  • Staza je 15 km dužine (kružna) sa oko 700 m visinske razlike (kumulativno).
  • Na putu do mesta akcije obićićemo lokalitet tj jednu od najstarijih nekropola u Srbiji i srednjevekovnu crkvu.
  • Polazak iz Beograda je 11.04. u 07:00 h, sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 21 h.

CENA: 1600,oo dinara

DODATNE NAPOMENE

Sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, suvo voće, koštunjavi plodovi…), najmanje 1,5 litar vode, kišnu kabanicu, rukavice, kremu za sunčanje, naočare, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Od stvari koje ponesete, višak/presvlaku možete ostaviti u busu tokom treka. Obući se slojevito. Prikladno pešačenju tj.obuću (cipele ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu jaknu prilagođenu godišnjem dobu.

Ako bi ovo bilo vaše prvo planinarenje, imamo odgovore na sva pitanja.

INFO I REZERVACIJE

Prijave na mail altionline@gmail.com

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452)

U skladu sa epidemiološkom situacijom maske na licu su obavezne u busu.

 

 

Tagovi: vujan, avantura, šuma, planinarenje, planina, Brđanske klisure, listopadna šuma, vidikovac, alti sportski kub, srbija, proleće

 

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: