estadventure avantura pesacenje planina pešačenje planinarenje izlet srbija priroda
Na upit

Vujan planina Čarolija jesenjih boja 14.11.2020. 14.11.2020. (jednodnevna)

Vujan

Vujan je planina južno od Gornjeg Milanovca, skoro u celosti pokrivena gustom listopadnom šumom, što u jesen kada žuti tepih prekrije tlo, predstavlja njenglavni adut. Najviši vrh je Veliki Vujan 865 mnv.U skrovitom kutku planine nalazi se manastir Vujan. U četrnaestom veku ovu oblast naseljavaju monasi izbegli sa Svete gore i tu osnivaju manastir Obrovin, koji je uništen u 16. veku od strane Osmanlija. Početkom 19. veka nedaleko odatle niče manastir Vujan. Manastir je i grobna crkva porodice Lunjevica. U manastiru se čuva drveni krst koga je svojom rukom izdeljao iskušenik manastira Gojko Starčević, svima poznatiji kao Patrijarh srpski Pavle. Manastir je pod zaštitom države kao spomenik od izuzetne kulturne vrednosti.

estadventure avantura pesacenje planina pešačenje planinarenje izlet srbija priroda

PLAN AKTIVNOSTI

Polazak iz Beograda u 7.00. sa parkinga ispred zgrade BIGZ-a. Vožnja na relaciji Beograd – Gornja Trepča. Pešačka tura polazi nedaleko od banje Gornja Trepča, padinama Podvujana sve do manastira, do koga dolazimo posle 2 sata laganog hoda. U manastiru bi napravili 45-minutnu pauzu, a zatim nastavili trek usponom ka Velikom Vujanu.

Uspon nije lagan, jer se za dva kilometra savladava visinska razlika od 330m, međutim umerenim tempom uz više predaha na putu ka vrhu, svi ga mogu savladati. Sledećih nekoliko kilometara prolazimo kroz idilične šumske jesenje ambijente, dok se polagano spuštamo ka polaznoj tački treka. Staza je idealna za kraće jesenje i zimske dane, ukupne dužine 13km, dok je visinska razlika 450m, tako da pogoduje svim uzrastima planinara. Planirani povratak u Beograd do 21h.

CENA: 25€

UKLJUČENO U CENU

• Prevoz Beograd –Gornja Trepča– Beograd (prevoz kombijem)
• Licencirani UIAA vodič

NIJE UKLJUČENO U CENU

• Lična oprema
• Ishrana

VODIČ

Nenad Petrović / UIAA III guide /

nenadpetrovic.est@gmail.com
telefon 064/898-5712.

PRIJAVA

Direktno na e-mail vodiča. Prilikom prijave, potrebno je uplatiti 50% akontacije radi rezervacije vašeg mesta. U suprotnom, usled velikog broja prijavljenih vaše mesto može uzeti osoba koja je uplatila akontaciju pre vas. Iz bezbednosnih razloga, u slučaju loše vremenske prognoze par dana pre same akcije, postoji šansa da se akcija odloži za neki drugi dan.

KONDICIONI NIVO TURE – 2/10

TEHNIČKI NIVO TURE – 1/10

OPREMA

Naš preporučeni spisak opreme:
• Planinarske cipele
• Ranac oko 30l
• 1,5l vode
• Čokoladica, energetski bar ili sušeno voće
• Jakna u slučaju vetra ili kiše
• Polar duks
• Trek pantalone
• Aktivni veš
• Štapovi za hodanje (opciono)
• Presvlaka

NAPOMENA

Vodič zadržava pravo da ne povede na turu sve koji nemaju adekvatnu obuću i odeću za trek i odgovarajuće osiguranje u slučaju nezgode. EST zadržava pravo promene termina i otkazivanja akcije zbog objektivnih okolnosti, lošeg vremena ili nedovoljnog broja prijavljenih o čemu ćete biti na vreme obavešteni. Ukoliko EST otkaže akciju uplaćeni novac se vraća.
Ukoliko neko od zainteresovanih želi da dođe sopstvenim prevozom cena je 20€.

INFO I REZERVACIJA:

Turu možete rezervisati direktno kod vodiča:

nenadpetrovic.est@gmail.com
telefon 064/898-5712.

Za sve dodatne informacije, kontaktirati:

support@estadventure.com

+381 (11) 4094-885

 

 

 

Tagovi: #estadventure #vujan #planina #planinarenje #pešačenje #avantura #veliki vujan #obrovin #srbija

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: