7.700 RSD

YES, HOMO by Hiking Tour Serbia 04.03.2023 - 05.03.2023. (2 dana)

YES, HOMO by Hiking Tour Serbia.

ŠTA PLANIRAMO?

Istok Srbije vazda mističan… Kamen malo oštriji kao da je sa nekih mnogo većih visina, da nije prošaran prastarim šumama teško da bi se mogla napraviti razlika… Pećina tu i tamo, voda malo hladna malo termalna… Bomba za one spremne na avanturu…

UKRATKO

YES, HOMO
DATUM: 04 – 05.03.2023.
KOTIZACIJA: 7.700 RSD
SMEŠTAJ: SKURATENKO MALO LAOLE
https://skuratenko.rs/

KOJI JE PROGRAM?

04.03.2023. NOVI SAD – BEOGRAD – MANASTIR GORNJAK – MALI VUKAN – VELIKI VUKAN – ŽDRELO

DUŽINA RUTE: 12 km
TEŽINA: ZAHTEVNA
Polazak iz NOVOG SADA sa parkinga kod Sajma (restorani Knin i Trojka, klub Ambar) u 05:00h , iz BEOGRADA u 06:15h sa velikog parkinga Sava Centra (okretnica autobusa 27e i 35). Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska. Vožnja ka Požarevcu i Petrovcu ka manastiru Gornjak uz mogućnost ulaska još nekih učesnika na usputnim stajalištima.
U ranim jutarnjim časovima pristižemo u MANASTIR GORNJAK koji je savršeno ušuškan u dubinama Gornjačke klisure, baš tu uz obalu Mlave, okružen okomitim liticama okolnih planina.
Nakon kratke pauze za obilazak manastira, krećemo sa hajkom u toku kojeg ćemo proći kroz magičnu šumu prošaranu mahovinom, par puta baciti pogled na Gornjačku klisuru iz raznih uglova, popnemo vrh MALI VUKAN, potom spektakularnim grebenom dođemo i do VELIKOG.
Spust nije ništa manje zanimljiv, s obzirom na to da nas staza vodi prastarom četinarskom šumom ka ŽDRELU, gde nas čeka autobus koji nas vodi do smeštaja. Banja sa termalnom vodom je odmah iza ćoška, verujemo da vam je jasno kako smo zamislili izgled ostatka dana!

05.03.2023. ŽDRELO – VODOPAD VELIKI BUK -VIDIKOVAC KANJON RESAVE – VRH BELJANICE – BEOGRAD – NOVI SAD

DUŽINA RUTE: 16.5 km
TEŽINA: ZAHTEVNA

U ranim jutarnjim časovima napuštamo smeštaj i vozimo se do VODOPADA VELIKI BUK, koji će ujedno biti početna tačka našeg hajka na BELJANICU.
Relativno brzo nakon starta, naići ćemo na spektakularan VIDIKOVAC NA KANJON RESAVE, koji će nas svojom impozantnošću podsetiti na dobro poznati Lazarev kanjon. Potom nastavljamo ka najvišem vrhu planine, dobro skriveni pod listopadnim i četinarskim krošnjama.
U gornjim delovima planine otvara se pogled ka čitavom Homolju i sama veličina ovih divljih predela ostaviće nas bez daha… Imaćemo sreću da upijamo ta prostranstva tokom skoro čitavog spusta, s obzirom na to da se vraćamo drugom rutom koja je tek blago prošarana četinarima.
Po povratku na početnu tačku napravićemo pauzu za one koji bi možda zeleli da pojedu nešto u lokalnom restoranu i ostaje nam samo put nazad ka BEOGRADU i NOVOM SADU.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje.
– Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.
– Hrana, voće, grickalice, slatkiši za usputne pauze u toku šetnji.
– Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.
– Rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.
– Kupaći, peškir, papuče

VAŽNE NAPOMENE!!!

– Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi udruženja Ekotopia.
– Donacijom u gore navedenoj vrednosti naši članovi dobijaju prevoz do svih tačaka navedenih programom akcije, kao i noćenje bez obroka u smeštaju Skuratenko.
– Organizatori zadržavaju pravo izmene programa usled nepredviđenih okolnosti, nemogućnosti pristupa određenim deonicama ili čak otkazivanje putovanja, ukoliko nam nove mere propišu zabranu boravka u busu ili u slučaju da bude bilo kakve druge zabrane koja bi nepovoljno mogla uticati na putovanje.
– Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete broj osoba, njihova imena, brojeve telefona i mesto polaska na put uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji i izjašnjavanjem da li ste zainteresovani za krstarenje. Nakon prijave i uplate zbog blizine samog događaja biće nemoguće otkazati prevoz i smeštaj, ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe.
– FREE HIKING TURE se NE PLAĆAJU, na dobrovoljnoj bazi su, pri kraju putovanja imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi svaka tura.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose ISKLJUČIVO POZITIVNE VIBRACIJE, VEDAR DUH I DOBRO RASPOLOŽENJE. Vidimo se.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: