beli izvorac
2.900 RSD

Beli Izvorac, Valja prerast i Rajkova pećina by Explore Serbia 18.06.2022. (jednodnevna)

Ova tura obuhvata obilazak veoma retkih prirodnih struktura (fenomena) u okolini Majdanpeka. Priroda je ovom delu Srbije dala veliko bogatsvo u vidu različitih i veoma retkih fenomena izvanredne lepote.


Pešačka staza na kojoj ćete se diviti atrakcijama kao što je vodopad Beli Izvorac sa kaskadama dužine od nekoliko stotina metara i pećinskim kanalima. Zatim prirodnom kamenom fenomenu Valja prerast, koja je najviši kameni luk u Srbiji. Za kraj, obići ćemo Rajkovu pećinu koja je zbog bogatsva pećinskog nakita, jedna od najlepših u Srbiji. Pod njenim svodovima srešćemo se sa čitavim svetom različitih oblika.

Beograd – Kučevo – Majdanpek
 Polazak iz Novog Sada u 5.30h
 Polazak iz Beograda u 7h
 Putovanje autoputem preko Požarevca i Kučeva do Majdanpeka, gde stižemo oko 10h. Usputna pauza.
 Odlazak na polaznu tačku pešačenja.

Pešačka tura vodopad Beli Izvorac-Šuplja stena-Valja Prerast

 Pešačka staza kreće od ribnjaka do kaskadnog vodopada Beli Izvorac, zatim do dve kraške pećine (Kozja i Mala pećina) koje su najstarija nalazišta materijalne kulture homosapiensa u Jugoistočnoj Evropi.
 Pešačenje nastavljamo zatim do vidikovca Straža na oko 540 m i čini deo grebena Malog Krša (odakle se vide planine Deli Jovan, Miroč, Stol i početak Velikog Krša).
 Dolazimo do prirodnog kamenog fenomena Šuplja stena na reci Valja Prerast. Fascinantna šuplja stena, ispod koje prolazi reka, je najviši kameni luk u Srbiji. Svojom visinom od 45 metara i širinom u dnu od oko 10 metara, dominira okolinom u svojoj lepoti, pogotovo kada u popodnevnim časovima ispod njega ugledate sunce.
 Podaci o pešačkoj stazi: laka, dužine od 7 km, trajanje oko 4h sa pauzama.

Obilazak Rajkove pećine:

 Nakon pešačke ture, idemo u obilazak Rajkove pećine, za koju važi da je najlepša u Srbiji. Bogata je pećinskim nakitom različitih oblika i kroz nju protiče Rajkova reka. Obilazak sa lokalnim vodičem traje oko 50 minuta,
 Nakon obilaska, moguće je svratiti na kasni ručak u nekom od restorana u Majdanpeku.
 Povratak za Beograd gde stižemo do 21h.

CENA TURE PO OSOBI: 2900 din.

U cenu je uključeno:
Prevoz iz Beograda
Pešačka tura sa vodičem
Vodič i organizacija ture
U cenu nije uključeno:
Ručak
Ostali individualni troškovi

Dodatne napomene:

 Oprema za turu: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom ili sportske patike sa jačim đonom, ranac, slojevita garderoba, prilagođena vremenskim uslovima, preporučujemo štapove, poneti dovoljno vode i nešto hrane (grickalice, sendviči, voće).

Podaci o pešačkoj stazi:

o Dužina: 7 km
o Ukupni uspon/spust: oko 350 m
o Težina: laka, pešači se šumskim stazama, zemljanim i delom kamenim putem
o Trajanje: oko 4h sa pauzama
Za realizaciju ture, neophodno je minimum 19 prijavljenih.
U organizovanom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski. Data cena je za članove "Explore Serbia". Informacije o članstvu možete naći ovde . Za one koji nemaju člansku kartu, cena iznosi 3500 dinara.
Prevoz iz Novog Sada: doplata iznosi 1000 dinara.
Sopstveni prevoz: U slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 2100 dinara (uz članske karte Explore Serbia) ili 2700 dinara (za one koji nemaju člansku kartu).

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 2 dana pre polaska.
Korišćene fotografije:
Autor naslovne fotografije Beli Izvorac, Spomenik prirode, Majdanpek: Dragoslav Ilic, CC BY-SA 4.0
Autori fotografija u galeriji: Prerast Valja u zalasku sunca – Gojko Gavrilo, CC BY-SA 4.0; Rajkova
pećina – Sawa, CC BY-SA 3.0
Organizator ture je turistička agencija Explore Balkans doo. Prema članu 79. Zakona o turizmu za jednodnevne ture nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: