Žeželj i Straža
1.700 RSD

Žeželj i Straža (Dubovi) by Sportski Klub Alti by Sportski klub Alti 06.02.2022. (jednodnevna)

Žeželj i Straža (Dubovi) by Sportski Klub Alti / 06.02.2022.

U centralnoj Srbiji, na reci Lepenici smešten je grad Kragujevac, a na stecištu ogranaka tri planine Rudnika, Crnog vrha i Gledićkih planina. Pobrđe koje ga okružuje, zatalasano zemljište, karakteristično za Šumadiju, raščlanjeno je u rečnim dolinama. U ovom području najpoznatije uzvišenje je Žeželj (481 m).

Planinarska staza počinje iz naselja Ždraljica i dalje do Dubokog potoka, ka velikoj staroj bukvi ispod čijih žila je uređen izvor hladne vode (Ćosićki izvor). Od izvora staza ide iznad bukve kroz šumu uz potok, do vodopada Buk, a zatim se lagano penje i vodi grebenskim putem, sve do vrha Žeželja. Sa proplanka se pruža lep pogled na Kragujevac.

Od vrha Žeželj pravimo kružnu turu, tj nastavljamo prema obroncima Gledićkih planina u pravcu vrha Stražara (652m). Od Stražare se drugom stranom vraćamo ka Žeželju i dalje ka Ždraljici.

 

 

Staza je dužine 18,5 kilometara sa oko 800 metara visinske razlike kumulativno i vodi se kao prosečna.
Polazak iz Beograda je 06. februara u 07:00h sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske.
Povratak se očekuje do 21:00h

CENA: 1700,oo

Prijave na mail.
Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452)

Napomene:

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen

U skladu sa epidemiološkom situacijom maske na licu su obavezne u busu.

Sa sobom poneti:

Mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Od stvari koje ponesete, višak možete ostaviti u busu tokom našeg treka. Obući se slojevito, kao i prikladno pešačenju tj.obuću (cipele ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i jaknu sa kapuljačom ili poneti kapu.Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.
Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primena mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.
Tagovi: Žeželj i Straža, kragujevac, brdo, hajk, planinarenje, oprema, zima, uspon, sportski klub alti, avantura, srbija

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: