taorska voda uzavrela
2.900 / 2.500 RSD

OTKAZANO: Taorska voda uzavrela by Hiking Tour Serbia 21.05.2022. (jednodnevna)

Taorska voda uzavrela

Šta planiramo?

S obzirom na to da u proleće tuda teče najviše vode, rešili smo da vam predstavimo jedan od najlepših sistema kaskada u našoj državi. U pitanju su naravno Taorska vrela! Na putu do tamo ćemo upijati beskrajnu lepotu okolnih prostranstava i uživati u svakom zračku sunca ili kiše, bilo čega čime nas priroda zaspe tog dana…

Ukratko

TAORSKA VODA UZAVRELA
DATUM: 21.05.2022.
KOTIZACIJA POLAZAK NS: 2.900 RSD
KOTIZACIJA POLAZAK BG: 2.500 RSD

Šta obilazimo?

NOVI SAD – BEOGRAD – ĆIROVINA – SPOMENIK ŽIKICI JOVANOVIĆU ŠPANCU – TAORSKA VRELA – VODOPAD NA RECI SKRAPEŽ – BEOGRAD – NOVI SAD

Koji je program?

Polazak iz NOVOG SADA sa parkinga kod Sajma (restorani Knin i Trojka, klub Ambar) u 06:00 h. Polazak iz BEOGRADA u 07:15 h sa velikog parkinga Sava Centra (okretnica autobusa 27e i 35. Vozimo se preko Valjeva prema Kosjeriću, Povlenu i zaseoku Ćirovina, odakle krećemo sa šetnjom.
U početku nas očekuje kratak uspon ka spomeniku čuvenom ŽIKICI JOVANOVIĆU ŠPANCU, sa čijeg platoa se ovaj deo Srbije vidi kao na dlanu. Užitak će nam upotpuniti priča o životu ovog velikog ratnika, kao i silne kontroverze koje se vezuju za njegovu smrt.
Šetnju nastavljamo kolskim putem, sa blagim usponom dok smo sa svih strana okruženi neverovatnim pogledom na okolni Maljen, Povlen, Tornik, Ovčar i Kablar…
Nakon par kilometara staza skreće lagano u predivnu šumu i spušta nas do zaseoka Kuzmani. Ovde se prvi put susrećemo sa brzom i plitkom rečicom Skrapež koju ćemo pratiti do TAORSKIH VRELA.
Ne postoji mnogo reči koje mogu opisati ovaj vodeni spektakl u proleće. Nebrojeno mnogo kaskada koje se spuštaju niz brdo će vas zasigurno ostaviti bez daha. Ovde ćemo provesti sasvim dovoljno vremena, kako bismo upili svu tu lepotu, kao i da fino odmorimo od šetnje, nešto prezalogajimo, uživamo u ovom pirodnom spktaklu.
Ubrzo nakon nastavka šetnje dolazimo do jednog VODOPADA koji nam samo najavljuje poslednju i najlepšu deonicu. Ostatak puta pratimo reku Skrapež, a kasnije i njenu pritoku Beli potok, okruženi četinarima i kojekakvim bujnim prolećnim biljem.
U povratku je planirano svraćanje do domaćinstva Obradović na ručak ukoliko budemo imali dovoljno vremena za to. Vraćamo se istim putem ka Beogradu i Novom Sadu, gde završavmo ovu avanturu.

Koliko dugo traje šetnja?

– Dužina projektovane putanje je oko 12 km, a kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno oko 4-5 sati pešačenja, zajedno sa nekoliko kratkih stajanja na lokalitetima, što ovu rutu čini odličnom za početnike i rekreativce.
ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PEŠAČENJE?!
– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje.
– Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.
– Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.
– Rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.

Vazne napomene!!!

– Od donacija naših članova koji će biti učesnici akcije ćemo pokriti troškove prevoza do svih odredišta određenih planom puta.
– Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi udruženja Ekotopia (ako želite da postanete naš član dovoljno je da popunite sledeći formular: https://forms.gle/U1t5wxUftmYuP4yCA, članarina za 2022. godinu se ne naplaćuje).
– Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete ime i prezime, uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: