meksiko planinarenje
Na upit

Zimsko planinarenje – sve što treba da znate da se upustite u zimsku avanturu

Želite da iskusite zimsku avanturu i osvojite neki od vrhova ove zime? Mislite da je planinarenje zimi strava i da za sobom nosi posebno iskustvo i pripremu? Ako je vaš odgovor da, onda ste na pravom mestu da saznate sve što vam može pomoći da se pripremite za vaše zimsko planinarenje. 

Znamo svi da kako dani postaju kraći, a vreme hladnije, lako izgubimo motivaciju da provodimo vreme napolju. Ušuškani u toplini doma zaboravimo koliko je kretanje zapravo tokom cele godine bitno i zdravo… ali ne brinite! Još nije kasno da iskoristimo zimske dane i popnemo se na najlepše vidikovce naše zemlje. 

Planinarenje je, po meni, jedna od lepših aktivnosti u prirodi. Aktivnost koja nam jača telo, hrani dušu, povezuje i smiruje. Kada je u pitanju planinarenje zimi, rekla bih i da je to aktivnost koja pred nas stavlja veliki izazov.  Ipak, složićemo se da je zimsko planinarenje izazovnije i opasnije od planinarenja u letnjim mesecima, ali je i nagrada toliko veća. Zimi je priroda netaknuta, pokrivena snegom, a prizori koji se pružaju i tišina koja smiruje je sve što vam je potrebno za jedan reset i beg od svakodnevnice. Još ako vas isprati i sunce, pa bio bi to pravi zimski užitak.

Ko može ići na zimsko planinarenje? 

Svi naravno. Pa, ko još želi da propusti izlete u prirodi tokom zime? Naravno i planinari početnici mogu, ukoliko idu sa grupom iskusnih planinara i ako poseduju opremu koja će im pomoći da  im zimsko planinarenje ostane u što lepšem sećanju.  

Oprema, oprema, oprema.. 

Jako bitna stavka kada je u pitanju planinarenje u zimskim uslovima jeste adekvatna oprema koja će nam biti u isto vreme funkcionalna, udobna, izdržljiva i lagana. Ona je tu da nam pomogne da naše iskustvo bude potpuno i prijatno. Zahvaljujući dobroj opremi, i nepredviđena kiša nam ne može ništa ako imamo nepromočive cipele i jaknu, kao i aktivni veš koji se brzo suši i koji će sprečiti neželjeno smrzavanje i prehladu. Osnovnu opremu pri polasku na zimsko planinarenje čine: zimske cipele, jakna, garderoba, ranac, kapa, rukavice i šal, štapovi za hodanje, naočare za sunce, čeona lampa, lekovi, hrana, piće, prva pomoć, pribor za orijentaciju..

Hajde sad da vidimo koliki je značaj ove opreme na zimskom planinarenju. 

 • Zimske cipele čine da vam noge ostanu tople i bezbedne. Što se materijala tiče, poželjno je da budu od kože ili od bilo kog vodootpornog materijala. Obavezno je da bude preko članaka i da đon bude što tvrđi. Ako su velike količine snega na stazi možete koristiti i kamašne. Zahvaljujući njima uspešno možete sprečiti prodor snega u cipele i pantalone. 
 • Jakna je zajedno sa cipelama i rancem vaš najbolji drug na planinarenju. Gledajte da to bude jakna sa kapuljačom, sa puno džepova, upadljivih boja i da vas uspešno zaštiti od vetra, snega ili kiše.
 • Kod garderobe jako je bitna udobnost i dobra zaštita. Kada kažemo udobnost mislimo na to da vam odeća ne bude uska, uz telo, već što komotnija, a toplija. Izuzetak je aktivni veš koji treba da bude pripijen uz telo. Za dukseve, rolke i pantalone poželjno je da budu od kvalitetnih sintetičkih materijala koji su vodootporni kako bi se odeća brže sušila i sprečila zadržavanje vlažnosti. Ne zaboravite da je slojevitost u oblačenju na planini izuzetno važna. 
 • Ranac spada u jako bitan deo planinarske opreme, budući da u njega možete staviti sve što vam je potrebno za planinarski dan. Veličine rančeva variraju, ali u suštini najbitnije je da vam bude funkcionalan. Da ima što više pregrada u koje možete staviti sve, tako da ruke što više oslobodite (za štapove).
 • Štapovi za hodanje će vam pomoći da se lakše popnete i kasnije spustite. Pružiće vam nekih 25% lakoće pri planinarenju, što je priznaćete  strava.
 • Bez kape, rukavica i šala ne biste trebali da krenete na zimsko planinarenje. Zimske kape i šalovi se uglavnom izrađuju od vune ili od polara. Rukavice su tu da vam zaštite prste od hladnoće. 
 • Kako su planine bliže suncu, tako je potrebno poneti i zaštitne naočare. To mogu biti naočare za sunce ili ski naočare.
 • Čeona lampa će vam dobro doći ukoliko krene da se smrkava, a vama je ostalo još malo do kraja staze.
 • Za prvu pomoć poželjno je poneti lekove poput lekova protiv glavobolje, temperature, mučnine, zatim vitamine, grožđanu mast, zaštitni faktor, pakovanje zavoja, flastere, povez za koleno.. Sve što mislite da bi vam bilo od pomoći na planini.
 • U pribor za orijentaciju spadaju kompas, karta, GPS i namena je jasna. Budući da sneg nekad može prekriti markacije ili table na stazi, pa nam i staza koja nam je inače dobro poznata, može delovati skroz drugačije. Pribor za orijentaciju je tu da nam potvrdi kojom stazom stižemo do vrha, ukoliko se zbunimo ili izgubimo.

  Ovim podužim spiskom porebne opreme ne želimo da vas zaplašimo, već da vam ukažemo šta vam sve može koristiti na zimskom planinarenju. Ujedno želimo i da vas ohrabrimo da pođete u planine i da ih se zimi ne bojite. 

Ukoliko nemate svu gore navedenu opremu, ne brinite. Dovoljno je za početak da imate dobre cipele, jaknu i pantalone. Ostalo sve možete vremenom nabaviti ili pozajmiti.

Tako da, ne čekajte lepše vreme. Obucite se toplo i iskoristite prvi vikend. Krenite u šetnju lokalnim stazama,  družite se, uživajte u prirodi, investirajte u svoje zdravlje. 

Kad smo kod opreme, da li ste do sad čuli za krplje i za čuveno krpljarenje?! Jednom sam ih videla i rekla sam sebi da ih definitivno moram isprobati. Kao neko ko voli skijanje, a i planinarenje, krpljarenje vidim kao kombinaciju ta dva i zato mi deluje prezanimljivo. Krplje su zapravo stara pomagala pomoću kojih se može lakše hodati po dubokom snegu. Iako deluju kao da je u njima nezgodno šetati, neki kažu i da jeste, posle nekog vremena se naviknete i prosto idete u njima kao u svojim najudobnijim patikama.  Ako isprobate, javite nam kako vam se čini ta aktivnost. 

 

Za prijatniju zimsku avanturu, naoružajte se sledećim savetima za planinarenje zimi. 

 • Prvo i obavezno je Hajkujte u društvu. Nemojte ići sami. Ne kaže se džabe da je u društvu sve lakše i zanimljviije. Kada je u pitanju planinarenje, pogotovo u zimskim uslovima, zbog sigurnosti i eventualnih opasnosti uvek je preporučljivo ići u grupi iskusnih planinara.
 • Zatim, spoznajte sopstvene mogućnosti. Nije planinarenje zimi isto kao i leti, ipak se nekad zbog  velike količine snega spremite na to da ćete hodati znatno sporije, da ćete se brže umarati i da ćete zbog hladnijeg vazduha možda teže disati.
 • Dobro isplanirajte sve je verovatno savet koji često čuješ kad je u pitanju odlazak u planinu. Koliko god su planine lepe, toliko su i nepredvidive. Nekad nismo ni svesni šta nam se sve može desiti, ali nije na odmet da isplaniramo detaljno turu, kao i da ne zaboravimo pribor za orijentaciju.
 • Pratite obeležene planinarske staze. Svako skretanje sa staze može biti opasno, te je najbolje pratiti isključivo markaciju na stazama. 
 • Vodite računa o trajanju dana! Zimi dan traje kraće, tako da ne dozvolite da vas iznenadi mrak. Krenite rano ujutru i uživajte u najlepšim zimskim pejzažima koje sa sobom nosi dan.
 • Ne zaboravite da ponesete dosta hrane i tečnosti. Napravite sendviče, ponesite neku voćkicu, čokoladicu, puno vode, a preporučljivo je poneti i termos sa toplim napitkom, kafom ili čajem. Zamislite samo koliko će vam prijati topli napitak, koliko će vas zagrejati i osvežiti.
 • Jedan mali savet je da telefon zbog bržeg pražnjena baterije pri hladnoći držite što bliže sebi, ušuškanog u toplo. Tako ćete sprečiti da se brzo isprazni baterija. No, mi svakako savetujemo da ponesete eksternu bateriju, ako je imate.
 • I za kraj, ne zaboravite da je bezbednost na prvom mestu! Čak i da ne osvojite vrh planine, da ne uspete da stignete do željenog cilja, ne brinite. Bezbednost je bitnija! Planina će nas sačekati da je osvojimo prvom sledećom prilikom, kad bude sigurnije po nas.

Znate ono kad kažu “Ima nešto u toj zimi na planini”. Pa, zaista ima. Zima na planini nas često podseti na rumene i smrznute obraze, na najtoplije napitke, snežne prizore i nezaboravne avanture i izazove. 

Jedva čekamo da čujemo kako vam se dopao ovaj tekst, da li vas je podstakao da probate zimsko planinarenje i koji sledeći vrh osvajate?

Za naše planinare početnike, tu je još jedan post koji vam može dodatno pomoći da se odvažite i oprobate u planinarenju, ako ne sad, onda od proleća. Tad nemate izgovor.

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: