Rudnik planinarenje
3.600 RSD

ZLATA by Hiking Tour Serbia 25.03.2023. (jednodnevna)

ZLATA by Hiking Tour Serbia.

ŠTA PLANIRAMO?

Plan je da naše članove upoznamo sa prirodnim lepotama rudničkoga kraja, očekujući predivan dan za šetnju. Vinimo se iz više hiljada godina starog rudnika, do samog krova Šumadije. Prisetimo se šta je to tako užasno zgrešio Karađorđe, kada je ovde tražio oproštaj, mir i utehu. Budimo rudari bez šlemova, zagrebimo tu Pandorinu kutiju, prepunu nekih dragih kamenčića.

UKRATKO

ZLATA
DATUM: 25.03.2023. SUBOTA
KOTIZACIJA: 3.600 RSD

KOJI JE PROGRAM?

NOVI SAD – BEOGRAD – MANASTIR BLAGOVEŠTENJE – PALJEVINE – CVIJIĆEV VRH – SREDNJI ŠTURAC – MALI ŠTURAC – PRLJUŠA – BEOGRAD – NOVI SAD

Polazak iz NOVOG SADA sa parkinga kod Sajma (restorani Knin i Trojka, klub Ambar) u 06:00 h, iz BEOGRADA u 07:15h sa velikog parkinga Sava Centra (okretnica autobusa 27e i 35). Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska. Vožnja ka Rudniku uz mogućnost ulaska još nekih učesnika na nekom od usputnih stajališta.
Dolazimo do MANASTIRA BLAGOVEŠTENJE, koji će biti početna tačka naše šetnje, a savršeno je sakriven na severnim obroncima planine Rudnik. Svoje korene vuče iz XIV veka, a najpoznatiji događaj, koji se vezuje za njega je to što je baš ovde Karađorđe, nakon povratka u Srbiju, molio crkvu za oprost zbog ubistva sopstvenog oca. Malo ćemo se pozabaviti nekim činjenicama vezanim za Vožda o kojima se ne govori previše.
Nakon posete ovom divnom zdanju krećemo u pešačenje prelepom šumskom stazom sa konstantnim usponom. Usput nailazimo na vrh PALJEVINE gde ćemo videti spomenik formiranju PRVE ŠUMADIJSKE NARODNOOSLOBODILAČKE BRIGADE.
Ubrzo nakon ovoga, očekuje nas i uspon na krov Šumadije! Najviši vrh planine Rudnik i celog regiona koji je dobio ime po jednom od najpoznatijih geografa sa naših prostora – CVIJIĆEV VRH, na kome se danas nalazi čak 4 repetitora.
Staza nas polako spušta da bismo opet imali uspon ka vrhu SREDNJI ŠTURAC, na kome se nalazi još jedan repetitor i prelep pogled na šumadijska polja.
U ostatku staze nas prati konstantan spust i prolazimo pored vrha MALI ŠTURAC, koji će nas opet počastiti predivnim pogledom, a u čijoj se neposrednoj blizini nalazi arheološkli lokalitet PRLJUŠA, koji je pre više hiljada godina služio kao rudnik bakra.
Nakon obilaska arheološkog lokaliteta nastavljamo spust ka selu Rudnik gde nas čeka autobus. Vozimo se svega par kilometara do restorana KOTA 555 (ili nekog sličnog) na zaslužen kasni ručak i uživanje u predivnom ambijentu.
NAPOMENA: U slučaju lošeg vremena, nakon uspona na Cvijićev vrh, idemo stazom koja zaobilazi Srednji i Mali Šturac i konstantno se spušta ka selu Rudnik.
Staza je dugačka oko 14 KM, sa oko 700 metara uspona (600 u slučaju da zaobilazimo vrhove Veliki i Mali Šturac) i preporučujemo je rekreativcima.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu, a u busu su propisane, stoga nemojte se nikako libiti da ih nosite.
– Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu iz ranca za više obroka, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju
– Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi, udobna garderoba
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca
– Kabanica, rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje

VAŽNE NAPOMENE!!!

– Od donacija naših članova koji će biti učesnici akcije ćemo pokriti troškove prevoza do svih odredišta određenih planom puta.
– Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi udruženja Ekotopia (članarina za 2023. godinu se ne naplaćuje).
– Molimo vas da nam prilikom prijave u inbox pošaljete ime i prezime, uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: