planina zlatar
2900 RSD

Zlatar, planina od zlata by Udruzenje Putolovac 10.07.2022. (jednodnevna)

Putolavac te vodi na turu Zlatar, planina od zlata.
Za iskustvo koje se pamti!

PROGRAM PUTOVANJA

Polazak iz Beograda u 06h vožnja preko Čačka i Zlatibora uz jednu usputnu pauzu za osveženje. Dolazak na Zlatarsko jezero.

Zlatarsko jezero ili jezero Kokin Brod je veštačko jezero u dolini Uvca. Nalazi se između planina Zlatara na jugo-zapadu i Murtenice na severo-istoku, udaljeno 10-15km od Nove Varoši. Jezero ima površinu od 7,25km², a dugačko je od 15kmdo23km. Zlatarsko jezero je nastalo 60-ih godina izgradnjom brane koja je pregradila reku Uvackod Kokinog Broda.

Brana elektrane je visoka 83 metra i najveća je zemljana brana izgrađena u Evropi, a nivo jezera zbog nje varira i do 45m. Zlatarskojezeroje treće po veličini u Srbiji posle Đerdapskog i jezera Perućac na Drini. Ovo jezero je plovno svojim najvećim delom a vožnja čamcem po ovom jezeru predstavlja jedinstven doživljaj.

Polazak na laganu pešačku turu koja počinje od etno sela Vraneša koje se nalazi na visini od 943 metra na mestu sa koga se pruža veoma lep pogled na Zlatarsko jezero. Staza vodi kroz četinarsku šumu do vidikovaca sa kojih se može videti Radoinjsko jezero i manje poznati deo meandara reke Uvac. Povratak do vizitorskog centra, slobodno vreme za odmor i osveženje. Vožnja čamcima Zlatarskim jezerom u trajanju od oko 45 minuta. Nastavak puta do Nove varoši i vidikovca Hodzina stena.

Nova Varoš je opština Zlatiborskog okruga i zapadne Srbije smeštena na sredini magistralnog puta Beograd – Bar, na nadmorskoj visini od 1.000 m. Nad njom se izdižu planina Zlatar, Javor, Čemernica i Murtenica. Legenda kaže da je grad nastao sredinom XVI veka i vezuje se za ime Skender-paše Đenovljanina. Kad je Skender-paša, putujući iz Bosne za Carigrad (1530), zastao sa pratnjom na zaravni u podnožju planine Zlatar i oduševljen lepotama ovog šumovitog predela i opojnim mirisom borovine, naredio je pri polasku da se tu podigne kasaba.

Ubrzo je niklo naselje na mestu današnje Nove Varoši. Nazvano je Skender-pašina Palanka. Kad je naraslo do blizu 2.000 kuća, „buknu požar i sprži palanku do temelja“. Većina stanovnika je ostala tu i podigla novu kasabu koju nazvaše Jeni Kasaba, što na srpskom znači Nova Varoš. Kulturno-istorijske spomenike predstavljaju: crkve – brvnare po selima, zgrada stare škole u Radoinji, crkva i džamija u Novoj Varoši itd. I upravo oni, svedoče o životu ljudi ovog kraja kroz vekove i o prisustvu Kelta, Rimljana, Slovena i drugih naroda na ovim prostorima. Odlazak na vidikovac Hodžina stena sa koga se pruža spektakularan pogled na Novu varoš! Nastavak puta do turističkog centra na planini Zlatar.

Zlatar je planina u jugozapadnom delu Srbije smeštena između reka Lim, Uvac , Mileševka i Bistrica. Nalazi se na spoju mediteranske i planinske klime sa velikim brojem kako sunčanih tako i snežnih dana u godini . Po klimi, morfologiji, bogatom biljnom i životinjskom svetu i veoma autentičnoj prirodi kao i bogatom kulturno istorijskom nasleđu Zlatar putniku nudi jedinstvena iskustva i doživljaje.

Na Zlataru se nalaze hotel Panorama i Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih oboljenja okruženi borovom i brezovom šumom. Staze zdravlja vode do atraktivnih vidikovaca a u zimskom periodu gosti mogu uživati i u carima zimskih sportova. Slobodno vreme na Zlataru do polaska za Beograd u kasnim popodnevnim satima. Dolazak na mesto polaska oko ponoći.


NAPOMENA:

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH LOKALITETA/DESTINACIJA NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI

ZA OVO PUTOVANJE SE MOGU PRIJAVITI ISKLJUČIVO ČLANOVI UDRUŽENJA SA VALIDNOM ČLANSKOM KARTOM

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU 5 DANA PRE NAZNAČENOG DATUMA POLASKA.


CENA IZLETA PO OSOBI: 2900 DINARA

– Deca od 5 do 12 godina plaćaju 1000 dinara i imaju sedište u autobusu.
– Deca do 5 godina -gratis i imaju sedište u autobusu.

Cena uključuje:

  • Prevoz modernim turističkim autobusima
  • Usluge Predstavnika Udruženja Putolovac
  • Troškovi organizacije putovanja
  • Obilasci prema programu

Cena NE uključuje: 

  • Individualni troškovi putnika
  • Vožnju čamcem na Zlatarskom jezeru
  • Ručak


USLOVI OTKAZIVANJA

  • Do 15 dana pre putovanja moguć otkaz uz povraćaj novca ili promenu termina izleta a nakon toga otkaz moguć samo uz validnu medicinsku dokumentaciju ili zamenu putnika. U protivnom se zaračunavaju troskovi i to:– od 14 do 4 dana udruženje zadržava 50% od cene izleta​– manje od 3 dana udruženje zadržava 100% od cene izleta

Napomene

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 20 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, udruženje  zadržava pravo izmene programa, korekciju cene kao i otkazivanje  izleta u skladu sa Pravilnikom i opštim uslovima putovanja koji su sastavni deo ovog programa i ugovora o putovanju.

Organizator izleta je UDRUŽENJE PUTOLOVAC. 

Uz ovaj program važi Pravilnik i opšti uslovi putovanja Udruženja Putolovac

Prema članu 79 Zakona o turizmu za jednodnevne izlete nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: