11.500 RSD

ZLATIBOR – ROŽANSTVO | NOVA GODINA 2023. | 4 dana / 3 noći by Srbija za mlade 31.12.2022 - 03.01.2023. (4 dana)

DOŽIVI NEŠTO DRUGAČIJI ZLATIBOR

Vodimo vas u šarmantno zlatiborsko selo Rožanstvo, gde ćete imati priliku da doživite nešto drugačiji Zlatibor, oprobate se u skijanju na Torniku, posetite Stopića pećinu i jedinstveni muzej na otvorenom “Staro selo” u Sirogojnu, ali i da uživate u panoramskoj vožnji najdužom panoramskom gondolom na svetu – Gold gondolom!

Rožanstvo – selo vrednih ruku

Rožanstvo je udaljeno 15 km od centra Zlatibora, ima oko 450 stanovnika koji se uglavnom bave poljoprivredom.

Postoji nekoliko legendi o nastanku imena Rožanstva, ali najviše se spominju četiri legende koje se prepričavaju među stanovnicima ovog sela. Prva legenda govori da ime potiče od reči božanstvo, druga legenda pak kaže da je nastala od reči rožderstvo, što je na staroslovenskom rođenje, ali i Božić. Treća legenda kaže da su prvi stanovnici pri dolasku u selu povikali “Ovo je pravo božanstvo!”, pa otuda i samo ime sela. Četvrta legenda, a možda i najrealnija jeste da je selo ime dobilo po sastavu tadašnjeg zemljišta – rožnice.

Poznato je po proizvodnji buradi, kaca i drugih proizvoda od drveta. Kroz selo protiče reka Prištavica na čijoj se desnoj obali nalazi jedna od najlepših pećina u Srbiji, Stopića pećina. U neposrednoj blizini je jedini banjski izvor na Zlatiboru, banja Vapa u ovom kraju poznarija kao Tošina banja. Ona je veoma pogodna za očna i kožna oboljenja. Temperatura joj je 17 stepeni preko cele godine.

Skijalište Tornik

Ski centar „Tornik” nalazi se na nadmorskoj visini od 1.110 – 1.490m. Skijalište ima pet staze (Čigota, Tornik, Ribnica, Zmajevac i Stankova ravan) ukupne dužine oko 10 kilometara. Kapacitet skijališta je oko 5.400 skijaša na sat (šestosed žičara ima kapacitet od 3.000 skijaša na sat, dva ski lifta tipa ”sidro”, imaju ukupni kapacitet 2.400 skijaša na sat). Pored toga na skijalištu  se nalaze čak 3 poligona za učenje skijanja i sva tri su opremljena ski trakama što ga svrstava medju najbolja skijališta za učenje skijanja. Tome doprinosi i nova plava staza Stankova ravan koja sa svojih 2 km dužine predstavlja jednu od najdužih staza u Srbiji i idealna je za početnike u skijanju. Staze su pokrivene sistemom za veštačko osnežavanje.

Gold gondola

Devet kilometara najmodernije vazdušne trase zlatiborske gondole povezuje centar Zlatibora sa ski centrom Tornik, preko Ribničkog jezera na kojem se nalazi međustanica. Gondola trenutno ima kapacitet 600 putnika po satu u 54 zasebne kabine sa po 10 mesta. Maksimalan kapacitet gondole je 90 kabina i 1000 putnika/h. Vožnja Gondolom pružiće impresivnih 25 minuta sa neverovatnim pogledom na živopisne pejzaže Zlatibora. Pre zlatiborske gondole najduža svetska gondola bila je TianmenShan Cable Car gondola (7,4 km) koja se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Zhangjiasie u Kini, u okviru kojeg je snimljen kultni film Avatar nagrađen oskarom reditelja Džejmsa Kamerona.

Međustanica je pozicionirana nekoliko kilometara od Zlatiborskog naselja, kod Ribničkog jezera.
Završna stanica, planinski centar Tornik udaljen je od centra Zlatibora 7 kilometara i predstavlja mesto puno zabave i uživanja. Na Torniku postoji mogućnost uživanja u živopisnom pejzažu i pogledu koji se pruža na sve četiri strane sveta.
Sa vrha Tornika vidi se Durmitor, Jahorina, Tara, Ribničko jezero, vrhovi Čigota i Murtenica, sela Jablanica, Dobroselica, Stubno, Semegnjevo, naselje Zlatibor…
A pre i posle uživanja u pogledu možete se upustiti u različite sadržaje za posetioce smeštene na vrhu Tornik.

Program sadrži i popust 30% na usluge u Beosport kafe restoranu (nalazi se ispred šestosed žičare), 15% u kafe restoanu K2 na vrhu Tornika, kao i 20% popust na usluge kafe restorana Avantura u centru Zlatibora.
Popusti važe uz člansku karticu Srbije za mlade.

PLAN I PROGRAM:

31.12.2022. Polazak iz Beograda u jutarnjim časovima u 8.45h. Dolazak u centar Zlatibora oko 12.30h, slobodno vreme za ručak i posetu lokalnoj pijaci sa domaćim proizvodima. Odlazak busom do Rožanstva. Večera. Transfer na organizovani doček Nove 2022. na trgu. Transfer nazad u smeštaj u 02.00. Noćenje.

1.1.2023. Doručak.  Transfer do Tornika i centra Zlatibora. Za skijaše opcija skijanja, a sve koji žele da nauče postoji i opcija škole skijanja. Druga opcija pešačka tura Kraljev trg Zlatibor – Institut Čigota – Spomenik na Šumatnom brdu ili odlazak na Gold gondolu do Tornika. Transfer do Kraljeveog trga u centru Zlatibora, koncert. Transfer nazad u 02.00. Noćenje.

2.1.2023. Doručak. Transfer do Tornika i centra Zlatibora. Za skijaše opcija skijanja, a sve koji žele da nauče postoji i opcija škole skijanja. Druga opcija je pešačka tura ili odlazak  na Gold gondolu do Tornika. Povratak busom do smeštaja.  Večera i slobodno vreme. Noćenje.

3.1.2023. Doručak i odjava iz smeštaja do 10:30. Obilzak Stopića pećine i etno sela Sirogojno uz slobodno vreme za ručak. Nakon ručka povratak za Beograd i Novi Sad u koje se stiže u večernjim časovima. Kraj programa.

KOME JE NAMENJEN PROGRAM:

– parovima
– ekipama
– ljubiteljima prirode
– avanturistima
– skijašima
– ljubiteljima ove, po mnogima najlepše planine u Srbiji

 

LAST MINUTE CENA: 11.500 din. 

U cenu uračunato: 

– tri noćenja u višekrevetnim sobama u odmaralištu Bela Breza u Rožanstvu
– autobuski prevoz po programu
– tri polupansiona – 6 obroka (zapoćinje večerom, a završava se doručkom)
– pešačke ture
– troškovi organizacije i vođenja programa

U cenu nije uračunato:

– doplata za dvokrevetnu sobu je 2000 din. po osobi
– redovna godišnja članarina SZM 500 din.
– boravišna taksa i osiguranje po ceni od 173 din. po noćenju
– Gold gondola 1000 din.
– ulaznica za Stopića pećinu 250 din po osobi, za etno selo Sirogojno 150 din po osobi
– individualni troškovi članova

► Nakon prijave rezervacija važi 48h. Do isteka rezervacije uplatiti u celosti ili najmanje 50% od ukupne cene.

► Članarina je obavezna i važi 12 meseci od datuma uplate.

►Umanjenje za sopstveni prevoz je 1000 din. po osobi

!!!Svi prijavljeni za sopstveni prevoz idu svojim prevozom i na izlete.

NAČIN PLAĆANJA:  50% prilikom rezervacije, ostatak do 5 dana pred put.

 

SMEŠTAJ

Оdmarališta „Bela Breza” u Rožanstvu na Zlatiboru.

Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana preputovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 16. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi itd) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Shodno zakonu o turizmu Republike Srbije, ovaj program nije pokriven garancijama osiguranja u slučaju insoventnosti i naknadi štete. Cilj ovog putovanja jeste promocija i razvoj omladinskog turizma Srbije kao i promocija aktivnog odmora kod mladih. Uz ovaj program važi pravilnik o izvođenju tura organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje.

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Podeli avanturu: